kilaza u trudnoci

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
maja82
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 8:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

kilaza u trudnoci

Post od maja82 »

CAO,
Ja sam u 19-toj nedelji trudnoce, i moj problem se odnosi na kilazu. Naime, ugojila sam se 3kg, i posto zivim u sredini gdje se smatra da "trudnica treba da jede za dvoje" od samog pocetka trudnoce, i da "treba da jede sve sto joj padne pod ruku", i posto sam sama po sebi panicar djelom zbog toga sto iza sebe imam jednu neuspjelu trudnocu, molim nekoga da mi odgovori da li je tezina od 3kg za 19-tu nedelju mala, ili se moze svrstati u normalnu tezinu? Moram dodati da se beba za sad razvija kako treba. Isto tako moram dodati da se trudim da se hranim zdravo, znaci da jedem dosta voca i povrca, i prije trudnoce sam se bavila sportom, mada sada moram da mirujem, jer je moja trudnoca rizicna zbog takozvane podjeljene materice, tj. uterus septus. Zanima me i da li trudnica smije da pije dosta vode, ja sam navikla da pijem oko 8 casa dnevo?
UNAPRIJED ZAHVALNA SVIMA :)
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Opšta je preporuka da se tokom trudnoće žena ugoji između 11 i 12,5 kg, jer se na taj način izbegavaju mnogi problemi-proširene vene, hemoroidi, gestacijski dijabet, povišen pritisak...a i kilaža se lakše skida nakon porođaja. Ali, ako se uzme u obzir telesna težina pre trudnoće, onda neuhranjene žene treba da dobiju 12,5-18kg, žene prosečne težine 11,5-16kg, a gojazne žene 7-11,5kg.
Što se tiče vode, interesantno je da se upravo ona savetuje u prevenciji protiv otoka nogu, tj. tela.
Ne mislim da treba da se opterećuješ kilažom ako beba dobro napreduje.
Nastavi sa pametnom ishranom, dakle, dosta voća, povrća, jogurta, sira od kuvanog mleka...i biće sve o.k.
I nikako nemoj podleći pritisku da treba da jedeš za dvoje...
Sve najbolje
maja82
Aktivan član
Aktivan član

Post od maja82 »

Hvala puno na odgovoru, mnogo ste mi olalsali problem! :D Ipak, imam jos jedno pitanje...da li je uzimanje vitamina u obliku tableta neophodno? Posto ih meni doktor nije prepisao.
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

E, tu se lome koplja. Moj ginekolog i svi koje znam, a pripadaju srednjoj generaciji, prepisuju svojim trudnicama Maternu i folnu kiselinu iz prostog razloga što prosečna žena u večitoj frci i strci teško da ima vremena da se sasvim posveti sebi i svakodnevno priprema zdrave obroke koji opet svakodnevno imaju izbalansiranu preporučenu dnevnu dozu folne kiseline, cinka, magnezijuma, vitamina A, C, D, E itd.
Recimo, imam klinca od pet godina i u 28 nedelji sam trudnoće i zaista, ali zaista dok pozavršavam sve obaveze, podmirim dete i muža shvatim da u toku dana nikako nisam uspela da unesem 3mg folne kiseline, 30-60mg gvožđa, 1200mg kalcijuma, ne znam koliko cinka, bakra, joda, C vitamina kroz ishranu. I baš iz tog razloga, ujutru čim ustanem popijem jednu Maternu i mirna sam.
Dakle, moj ti je savet da unosiš dodatne vitamine i minerale u vidu tableta-jer pogrešiti nećeš, može samo da ti bude bolje.
maja82
Aktivan član
Aktivan član

Post od maja82 »

Opet puno hvala na oggovoru! :D
Odgovori