Ruptura Ahilove tetive - Par pitanja

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Mirko_tetiva
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 15, 2008 9:20 pm

Ruptura Ahilove tetive - Par pitanja

Post od Mirko_tetiva »

Pozdrav svim clanovima foruma, drago mi je sto sam naisao na ovu zajednicu u ovom, po meni, ne bas sjajnom trenutku. :)
Po raspravama vidim da ima dosta strucnih clanova i ljudi koji zele pomoci, tako da se nadam da ce neko od vas izdvojiti par minuta svog vremena, procitati moj post i posavjetovati me, jer mi je savjet potreban.
Hvala unaprijed.

Evo o cemu se radi...

Prije nedjelju dana dozivio sam totalnu rapturu desne Ahilove tetive.
Vezano za uzrok povrede, samo cu reci da sam aktivni sportista i raptura se desila prilikom trcanja. Inace sam nastanjen u Crnoj Gori... ( sto je bitna informacija za pitanje koje cu postaviti malo kasnije).
Bio sam kod par doktora koji su ustanovili povredu u razgovarali smo o mogucnostima lijecenja i oporvka. Najteze mi je, trenutno, izgraditi povjerenje u ovdasnje doktore, jer, kao i svugdje pretpostavljam, kolaju price tipa: "E ovaj doktor je nagrdio ovoga...", te:"Ovaj je nagrdio onoga, ne bih mu ja dao me operise nikad..." i slicne price... tako da nastojim da prikupim sto vise informacija, sa sto vise strana, i tako izgradim konacan sud jer povreda, kao sto znate, nije ni malo naivna...
Dakle...poslije konsultacija i razmisljanja izmedju operacijskog i neoperacijskog lijecenja dosli smo do dogovora, na insistiranje ovdasnjeg doktora, da - Gipsiraju nogu na period od mjesec dana + svakodnevna terapija "nekim magnetinim uredjajem" ne znam mu pravi naziv... :) Poslije isteka ovog perioda zakazana je kontrola, ultrazvucno snimanje i ako se vidi boljitak, tj. ako se pokrene regeneracija tetive nastavice sa istim tretmanom.. a ako se pomenuti rezultati ne postignu radice se operativni zahvat. Noga mi je u gipsu vec par dana...

Moj prvi "setic" pitanja bi glasio:
Sta mislite o ovome, da li sam postupio ispravno jer sam dozvolio ovakav nacin tretmana?
Da li moze da se pogorsa stanje i eventualno dodatno iskomplikuje proces oporavka?
Da li ovaj, da ga nazovem "experimentalni period" od mjesec dana, moze ugroziti i dodatno iskomplikovati, eventualni operativni postupak?

A drugi dio pitanja odnosi se na operativni dio...
Treba mi preporuka od vas, koji znate, gdje je najbolje raditi operaciju? Koje klinike, koji doktori i ako moze kontakt info za iste?

Veliko HVALA.

Pozdrav.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Mislim da je bolje prekid Ahilove tetive leciti neoperativno. Zavrsni efekat lecenja, sto se tice nezarastanja, je uglavnom procentualno isti bez obzira na nacin lecenja. Operacijom se krajevi tetive idealnije sloze i zarastanje je nesto brze, ali svaka operacija sa sobom nosi odredjene rizike kojih kod neoperativnog lecenja nema.
Odgovori