Evo mog problema! Vec nekoliko dana imama strasnu bol na levoj strani stomaka na doljem delu i uz vse to i proljev koji ne prstaje. Zelim da idem na gastroskopiju i zanima me kako da se pripremim za to? Koliko casova ne trba da jedem pre toga i sta da jedem dan prije gastroskopije? I dali je stvarno tako lose kako se psrica? I dali je neko imao slicnu bol kao moju.
Fala
Gastroskopija
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 1:02 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Gastroskopija
Pomozite kome je potrebno
Ako imas proliv prvo uradi analizu stolice na parazite i bakterije mozda se tu krije uzrocnik.
Za gastroskopiju nisam sigurna da bi trebala odmah da je radis, uradi prvo kompletnu analizu krvi, mozda uzrocnik tvojih bolova nije zeludac.
Da li si radila ultrazvuk?
Gastroskopiju neces uraditi bez prethodnih ovih analiza koje sam ti navela.
Kad se urade ove analize koje su obavezne da bi se stekla kompletna slika o tvom zdravstvenom stanju tek onda se radi ako je potrebna gastroskopija ili kolonoskopija, a to odlucuje lekar.
Za gastroskopiju nisam sigurna da bi trebala odmah da je radis, uradi prvo kompletnu analizu krvi, mozda uzrocnik tvojih bolova nije zeludac.
Da li si radila ultrazvuk?
Gastroskopiju neces uraditi bez prethodnih ovih analiza koje sam ti navela.
Kad se urade ove analize koje su obavezne da bi se stekla kompletna slika o tvom zdravstvenom stanju tek onda se radi ako je potrebna gastroskopija ili kolonoskopija, a to odlucuje lekar.
-
- Stalni član
- Kontakt:
nalizu krvi sam uradila a i kolposkopiju. Otkriveno mi je da imam Helicobacter pilory i pijem neke antibiotike ali bakterija je jos tu> Sto se tice kolposkopije doktor mi je rekao da mi je debelo crvo malo ispucalo ali da trebam da uradim i gastroskopije jer sa kolposkopijom se ne vidi puno, a treba da se proveri i gornji deo debelog creva a to se moze samo sa gastroskopijom. Mene strah de se ne radi o necem losem, a moj mi je prijatelj rekao da mozda nije katar debelog creva jer to se manifestira sa bolom na levoj strani i sa proljevom. Stvarno neznam sta da radim jer sam htela sutra da odem na gastroskopiju?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Apr 19, 2008 12:48 am
E ne moze gornji deo debelog creva gastroskopijom, sanse nema! Gastroskopijom se uvodi sonda u zeludac ili u zeludac i duodenum (dvanaestopalacno crevo) sto se zove gastroduodenoskopija. Pregled ne boli, neprijatno je u pocetku jer se javlja nagon za povracanjem ali to jako brzo prodje i posle nije strasno. Pitaj doktora za pripremu, sve ce ti objasniti. I tesko da li mozes sutra na gastroskopiju, obicno se zakazuje (a i zbog same pripreme).
Pozdrav
Pozdrav
-
- Stalni član
Kolonoskopijom se moze videti sluzokoza celog debelog creva, dakle sve do ileocekalnog usca (usca tankog u debelo crevo). Ja pre mislim da je lekar hteo reci pocetni (gornji) deo tankog creva. Inace helicobacter pylori je bakterija koja se moze naci u pilorusu (donjem delu zeluca), luci enzim ureazu koja razlaze ureu i dovodi do oslobadjanja amonijaka. Amonijak kao baza neutralise kiselinu zeluca i to ovoj bakteriji omogucava da prezivi u tako kiseloj sredini i cesto je prisutna godinama bez ikakvih simptoma. Istina je da nakon nekog vremena moze izazvati ulkus. Kazite vi meni kako i gde je pronadjen helicobacter? Sta je tacno radjeno od analiza?
-
- Stalni član
- Kontakt:
Radila sam sve krvne analize i bile su ok, isto sam uradila i krvnu analizu za Helicobacter pilory i izasao je pozitivan. Pa mi je doktor prepisao terapiju sa antibioticima. Posle 3 nedelje sam otisla ne pregled i opet su mi napravili analizu i bakterija je bila jos tu. Sad kao sto sam rekla imam konstantnu bol na levoj strani i dijareu. Bila sam na kolonoskopiji ali doktor mi je rekao da se ne vidi celo debelo crevo i treba da uradim gastroskopiju. Stavrno mi je jako tesko cim nesto pojedem odma me tera da idem u vece ali pijem tablete protiv dijareje, ali od toga mi je jos gore jer dodzme mi da idem u WC ali nista ne izlazi od tableta i onda bol je jos gora ne boli samo stomak nego samo leva strana u krugu oko 15-20 cm. Stavrno me je strah. I zato bih htela da me savetujete koju analizu bih trebala da uradim koja najvise odgovara i kojom se najbolje moze videti sta mi je. Htela bih nesto cime se mogu videti sva creva i zeludac? Dali je najbolje da odem na CT?
-
- Stalni član
Sto se tice Helicobacter pylory u krvi su nadjena antitela na ovu bakteriju, a ne sama bakterija. To moze znaciti 2 stvari:
- da infekcija postoji tj. da je bakterija prisutna u organizmu ili
- da je infekcija postojala i u krvi su prisutna antitela na ovu bakteriju
Trenutno prisustvo bakterije se odredjuje biopsijom (pri gastroskopiji)
Endoskopija ima mnogo prednosti jer se organima pristupa direktno, naravno postoji mogucnost snimanja celog tankog creva i njegove pasaze RTGom ali samo ukoliko lekar utvrdi da ima indikacija za to. Dakle za sada mislim da bi bilo najbolje uraditi gastroskopiju, eventualno UZ, pa ce lekar dalje znati sta treba da radi.
- da infekcija postoji tj. da je bakterija prisutna u organizmu ili
- da je infekcija postojala i u krvi su prisutna antitela na ovu bakteriju
Trenutno prisustvo bakterije se odredjuje biopsijom (pri gastroskopiji)
Endoskopija ima mnogo prednosti jer se organima pristupa direktno, naravno postoji mogucnost snimanja celog tankog creva i njegove pasaze RTGom ali samo ukoliko lekar utvrdi da ima indikacija za to. Dakle za sada mislim da bi bilo najbolje uraditi gastroskopiju, eventualno UZ, pa ce lekar dalje znati sta treba da radi.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Maj 14, 2008 2:28 pm
povracanje
potrebna mi je pomoc,
radi se o mom bratu koji je inace hendikepiran.Pocelo je sa crnom stolicom, pa je to sanirano tj. smesten je na urgentnom i uz terapiju kontroloka prestalo je . Ali sada ima konstantno povracanje kod uzme hranu uglavnom je uzimao nesto lagano tipa mlevene plazme sa cajem kao kasu, u pocetku je to bio kao penasto izbacivanje nekog sadrzaja, sad je vise sluz koja se razvlaci, to traje vec 3 nedelje. Problem je sto mu jos nije uspostavljena dijagnoza za 20.05.2008 mu je zakazano da ga smeste na VMA, on inace ima kamen u zuci 13mm(sumljaju na njega) ima i cir na dvanaestopal. crevu, a i neka blaga prosirenja na jednjaku, ta prosirenja su ustanovili pre 3-4 god.Jedinu nadu sam dobio prosle nedelje kad je poceo sa ter. Helikocilin jer je radjen i test na heliko bakteriju bio je 1.8 kao uvecan, prvi dan uzimanja Helikocin jeo je tako reci normalno bez povracanja, ali sutra vec po starom. juce je radjena analiza krvi limfociti su mirni oko8 ali je Se-83 i Fibrinogen-7 koji ukazuje na upalu. Prepisano mu je Orvazil 20 i Ciprocinal 500.
Da napomenem nisu mi uradili endoskopiju kad je bio u urgentnom kao nije uspela saradnja, nadam se da ce na VMA to uraditi u nekoj anesteziji
Hvala svima koji mi budu dali svoje misljenje , mnogo sam razocaran u trenutnu situaciju u zdravstvu.
poz
radi se o mom bratu koji je inace hendikepiran.Pocelo je sa crnom stolicom, pa je to sanirano tj. smesten je na urgentnom i uz terapiju kontroloka prestalo je . Ali sada ima konstantno povracanje kod uzme hranu uglavnom je uzimao nesto lagano tipa mlevene plazme sa cajem kao kasu, u pocetku je to bio kao penasto izbacivanje nekog sadrzaja, sad je vise sluz koja se razvlaci, to traje vec 3 nedelje. Problem je sto mu jos nije uspostavljena dijagnoza za 20.05.2008 mu je zakazano da ga smeste na VMA, on inace ima kamen u zuci 13mm(sumljaju na njega) ima i cir na dvanaestopal. crevu, a i neka blaga prosirenja na jednjaku, ta prosirenja su ustanovili pre 3-4 god.Jedinu nadu sam dobio prosle nedelje kad je poceo sa ter. Helikocilin jer je radjen i test na heliko bakteriju bio je 1.8 kao uvecan, prvi dan uzimanja Helikocin jeo je tako reci normalno bez povracanja, ali sutra vec po starom. juce je radjena analiza krvi limfociti su mirni oko8 ali je Se-83 i Fibrinogen-7 koji ukazuje na upalu. Prepisano mu je Orvazil 20 i Ciprocinal 500.
Da napomenem nisu mi uradili endoskopiju kad je bio u urgentnom kao nije uspela saradnja, nadam se da ce na VMA to uraditi u nekoj anesteziji
Hvala svima koji mi budu dali svoje misljenje , mnogo sam razocaran u trenutnu situaciju u zdravstvu.
poz
-
- Novi član
hvala na brzom javljanju
e ovako u pitanju je mikrocefalija, imao je cak i operaciju banignog tumora zadnje jame malog mozga i od tada su mu povecane komplikacije u smislu teze pokretljivosti zbog ravnoteze ali u svakom slucaju hoda , i ostoji komunikacija u smislu razgovora ,normalno moze da komunicira i iznese stanje ,
hvala
e ovako u pitanju je mikrocefalija, imao je cak i operaciju banignog tumora zadnje jame malog mozga i od tada su mu povecane komplikacije u smislu teze pokretljivosti zbog ravnoteze ali u svakom slucaju hoda , i ostoji komunikacija u smislu razgovora ,normalno moze da komunicira i iznese stanje ,
hvala
-
- Novi član
normalno najvise me zabrinjava to povracanje, tosta je i oslabio i izcrpljenost ,ali ta Se-83 i Fibrinogen 7 ne znam, nisam laik znam da je to dosta uvecano, ali ne razumem da za lekare ta klinicka slika nije alarmantna ne mogu vise da gledam kako se muci a oni nagadjaju,jedva cekam da ga smeste na VMA 20.05. valjda ce pod njihovim nadzorom pronaci uzrok, inace zakazana mu je i laparaskopsko odstranjivanje kamena u zuci, trebalu bi to da urade tada, ja bih se obratio i nekoj privatnoj klinici ali gde ?vise ne znam kome da verujes