Tumacenje oftamoloskoh nalaza-pomoc

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lilith
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 04, 2008 11:57 am

Tumacenje oftamoloskoh nalaza-pomoc

Post od lilith »

Molim nekog ko se razume da mi objasni sta znace sledeci rezultati i da li je to velika dioptrija i ujedno da li takva dioptrija nosenjem odgovarajucih naocara moze da se popravi?!

VOD=0,5-0,6 sa-0,50Dsph=1,0
VOS=0,5-0,6 sa-0,50Dsph=0,9
Uraditi skijakopiju radi odredjivanja adekvatne dioptrije.
Sp.OU:Medije providne.
FOU:PNO- jasno ograncena, bledo ruzicasta, u nivouretine. Krvni sudovi bez patoloskih promena. Po retini nema hemoragija ni eksudacija.
xab
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jun 01, 2007 12:52 pm

Post od xab »

Postovani,

kako u nalazu stoji tako treba i postupiti, odnosno uraditi skijaskopiju, jer pre uradjene skijaskopije ne treba tumaciti rezultate. Na osnovu ovih rezultata, ali jos jednom podvalcim bez uradjene potrebne skijaskopije, imate malu kratkovidost, a sve ostalo je u redu, medjutim precizan odgovor o stanju Vaseg vida moze se dati tek posle uradjene skijaskopije.

Lep pozdrav
radoslava stankov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 16, 2008 12:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od radoslava stankov »

Pozdrav!Interesuje me da li si bio na to snimanje,ili sta je vec,skijaskopija,i sta su ti rekli?Xab ti je dobro napisao,da je mala dioptrija i da nije nista strasno,ali da uradis i taj nalaz.Nadam se da ti je sve u redu!Pozdrav!!
Bolujem od dijabetesa od 1995. god.Imam sve komplikacije od secera.
Odgovori