hipotireoza kod bebe

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kalej
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 20, 2008 11:12 am

hipotireoza kod bebe

Post od kalej »

Postovani,
Molila bih za pomoc. U pitanju je moja cerka. Ona je beba od 8 meseci. U 3. mesecu trudnoce otkriven mi je hashimoto tiroiditis. Pomno sam merila hormone i prilagodjavala terapiju tokom cele trudnoce (tsh je inicijalno po otkrivanju tiroiditisa bio 12, svi ostali hormoni sem antitela-ok).
U 25 nedelji radjena je kordocenteza u Klinickom centru i nalazi bebe bili u redu.
Po rodjenju uradjen je skrining tsh koji je iznosio 3mIJ/L. Potom je sa njenih mesec dana starosti uradjena kontrola na Institutu za majku i dete, ovog puta tsh je iznosio 5.25 mIJ/L, T4 170nmol/L. Nikakva terapija nije propisana uz komentar da je "na osnovu neonatalnog skrininga i rezultata ucinjenih analiza prilikom ovog pregleda-funkcija stitaste zlezde normalna".
Sledeca kontrola zakazna je sa njenih pet meseci i tada je tsh bio 4.45 mIJ/l, a t4 123nmol/L (uz napomenu u izvestaju da vrednost tsh samo BLAGO iznad gornje referentne vrednosti) a sledeca kontrola zakazana je kada bude napunila godinu dana.

Ne zelim da panicim, medjutim u potpunosti sam upoznata sa zastrasujucim posledicama nelecene hipotireoze kod dece, a kamoli odojcadi. Blagovremena dijagnoza, a potom i terapija moze spasti intelekt deteta u nesagledivim razmerama. Akcenat je naravno, na blagovremenom uvodjenju prilagodjene terapije.
Medjutim, ja sam ocajna. Nemoguce je da je posle kontrole sa 5 meseci sledeca kontrola zakazana tek za njen prvi rodjendan a da se to zove "neophodno dalje pracenje". Upoznata sam i sa tim da je normalno da s obzirom na moj hormonski status u trudnoci, i beba ima te, kako kazu, "ocekivane" oscilacije, ali, s druge strane, to je ipak autoimuno oboljenje i kao takvo potentan nasledni faktor, tim gore sto pogadja zene 5 cesce nego muskarce. Tu je jos jedan problem. To su neprilagodjene referentne vrednosti tsh. Od laboratorije do laboratorije u Srbiji one setaju od 01- 05 (donja vrednost) do 3.5-5.1 (gornja vrednost), iako je u razvijenom svetu vec odavno gornja vrednost od 3 priznata kao granicna, cak se gornja vrednost negde tolerise jos restriktivnje- samo do 2.5. Ona je na poslednjem pregledu imala tsh 4.45 sa njenih 5 meseci! Malo ljudi je upuceno u ovu problematiku, a i tu se misljenja razmimoilaze, za to vreme mojoj bebi vreme neumitno tece. Neki misle da se referentne vrednosti tsh razlikuju kod odojcadi i kod odraslih, drugi ovu razliku potiru.Sta da radim!? Da li da na svoju ruku odem u privatnu laboratoriju, analiziram t4, tsh, i sta onda? Kome da se obratim? Ovu problematiku uske predmetne specijalnosti nemam kome da iznesem...ne znam postoji li pedijatar endokrinolog sa subspecijalnoscu problema stitne zlezde i ako postoji kako da ga nadjem (ja sam iz Beograda). Molim vas pomozite mi, ili me bar uputite na nekog ko ce mi bar malo olaksati, i omoguciti mi da uzivam u svom detetu bez oblaka strepnje konstantno iznad nas. Unapred zahvalna,
Katarina
Odgovori