Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
bila sam na ginekoloski pregled pa evo sta je zapisano i koji su rezultati:
Gin nalaz: Uterus u AVF,uobicajene velicine,cvrst,gladak,Adneksa levo zadebljana,neosetljiva.
UZ nalaz: Uterus pravilnog oblika I gradje ravnih ivica,promena 81x41x51mm, Endometrijum 6mm
Ov.Dex 23x25, Ov.Sin. 30x28 sa folikulom od 11mm
Rezultat Citoloskog nalaza je:
PA II grupa(Pretezno intermedijarne celije,znaci lakse diskarioze i hiperhromazije)
VS III grupa-koristiti Polygynax v.tab. 12 kom
Predlaze se biopsija.
Moje pitanje je sledece da li je biopsija neophodna? jer koliko sam ja razumela to je radi predostroznosti i naravno jako sam zabrinuta.
Svako dobro i hvala unapred
Draga Ancika neznam dali niste radili ili ste zaboravili da pomenete kolposkopiju ili rade PAP test bez kolposkopije, što je nedovoljno!
Ponekad na kolposkopiji nalaz bude sumnjiv i pored dobrog PAP testa, tada se radi "ciljana biopsija" nakon premazivanja površine grlića nekim našim rastvorima.
Dragi PedjaDj:D Jesam radila sam al nisam navela evo sta kaze
Kolposkopija: SCJ se delimicno sagledava,oko oreficijuma uazana ektopija,periferno REE,na 11 i 12h AW epitel sa slikom mozaika SCH neg. Uzet PA i VS
Koliko je ona meni objasnila u pitanju je neka infekcija na grlicu materice pa bilo bi dobro da se uradi biopsija ali meni to malo izgleda radikalno:)))
Inace imam 33 god i jedan carski porodjaj razlog-velika beba:)))))
Hvala Veliko
A da uospte kako se radi biopsija ako moze pojasnjenje:))))
Malim instrumentom tzv. klještima za biopsiju se "zagrize" tj. odseca sumnjivo mesto na površini grlića. Intervencija je ambulantna i bezbolna, možda uz manju nelagodnost. Obavezno se radi kolposkopski tj. ciljano.
Nemoj uopste da se plasis, bas nije nista opasno a ne boli, radila sam biopsiju proslog meseca iskreno nijednog momenta se nisam dvoumila jer se tako precizno mogu odrediti promene, MOJ MOTO BOLJE SPRECITI NEGO LECITI!!!
Ha balkanika mila mecka stah ancika ne sredicu ja te "promene" ,samo mi jos uvek ne jasno zasto se to radi da se vidi jel nesto maligno ili?
Balkanika hvala i difni ste
Pa obicno su to premaligna stanja mislim na CIN, bar sam tako uspela da ukapiram, sto znaci nisu opasna ali ih ne treba zanemarivati jer mogu biti zato bolje pre nego kasnije.
POZDRAV I SVAKO DOBRO!!