Moja majka ima 67 godina. Posle nalaza koronarografije predlog je da se uradi trostruki bypass. Nije bilo infarkta, niti je srcani misic ostecen. Molim da mi neko odgovori kakvi su rizici takve operacije, obzirom na godine, pol, gojaznost i dijabetes. Od kada znamo za ovu dijagnozu, ona je uspela da donekle smanji telesnu masu (mada je jos uvek dosta gojazna), kao i da ishranom secer odrzava do vrednosti 7.
Pretpostavljam da su ovakvi operativni zahvati redji kod zena. Koliko posle operacije bolesnik moze da ustaje i kada pocinje sa fizickim aktivnostima (setnja)? Koji znacaj setnje i koje su preporucene etape u prvom periodu? Mama je sada fizicki aktivna vezano za kucne poslove i malo rada u basti, ali primecujem da joj setnja predstavlja napor (cesto je prinudjena da uzme nitroglicerin tokom setnje) i zbog toga je izbegava. Cime jos moze da utice na to da se bolje pripremi za operaciju? Ona je pristala na operaciju, ja je hrabrim i podrzavam, ali sam prilicno uplasena. Molim da mi sa sto vise informacija i nekim vasim iskustvom pomognete da sto vise saznam o ovom zahvatu i da pomognem mami da se sto bolje pripremi. Unapred se zahvaljujem.
revaskularizacija miokarda - pripreme, rizici i oporavak
Bespredmetno je raspravljati o rizicima ,postoperativnom toku i ostalim manje bitnim stvarima kod pacijentkinje koja ima anginozne tegobe pri sasvim blagom fizickom naporu,sta je sledece u slucaju da se ne uradi revskularizacija nestabilna angina pectoris ili infarkt??Uostalom ako ne moze da se okluzivna koronarna bolest resi sa PTCA ona je by-pass jedina opcija.Samo posle operacije treba prilagoditi nacin zivota(pre svega mislim na gojaznost,trigliceride,holesterol,pusenje i glikemiju)kako ne bi doslo do ponovljenih vaskularnih komplikacija.