Molim Vas za tumačenje koliko ovaj nalaz predstavlja opasnost:
radi se o mojoj majci koja je 1963.godište. Imala je osjećaj preskakanja srca i ubrzanog lupanja do 1oo otkucaja u minuti. Dobila je nalaz od specijaliste interne medicine.
Ehokardiografija:
korijen aorte 27mm, lijevi atrij 44mm. Interventrikularni septum 15mm, LVEF 79%, Laminarni protok nad pulmonalnom arterijom V Max 0.8 M/S Uredno pokretljiva trikuspidna aortna valvula. Normalna dimenzije lijevog ventrikla bez segmentalne smetnje kontraktilnosti. PW doppler nad mitralnim ušćem invertan, transmitralni V max E vala 0.8 m/S, A val 0,1,0 m/s, transaortalni protok 1,2 m/s, gradijent tlaka 6 mmHg, transtrikuspidalno protok V max 0,68 m/s.
Zaključak - hipertrofija lijevog ventrikla sa dijastolnom disfunkcijom
Ergometrija:Pod opterećenjem na ciclo-ergometru sa 25-50-75-100-125-150 wata 3 min, prekid opterećenja kod 150 wata u 3min zbog općeg zamora. Postignuta submaximalna frenkvencija. Normofrenkventa i normotenzivna regulacija pod opterećenjem, najviši tlak 195/98, puls 168.
Pod opterećenjem nama promjena ST-spojnice u smislu koronarne ishemije.
Zaključak: Ehokardiografski nalaz dijastolne disfunkcije i blage hipertrofije septuma u smislu hipertenzije, stadij 1, te amnestičkog navoda lupanja i preskakanja srca, indicirana je terapija betablokatorom. Preporučuje se Concor 5 mg 1X pola tablete i rhytmonorm u pričuvi za slučaj tahikardija. Kontrola za 15 dana
da još napomenim:
danas je treći dan od kako pije polovicu concora i osjeća se odlično, kao da nikakve tegobe nisu niti postojale. Mislite li, da se njezin problem može pomoći redovitim uzimanjem lijeka?? i da li je ovo opasno??
Vaše misljenje.. nalaz eho i ergometrije
Nista zabrinjavajuce, sto se ne bi moglo srediti sa malo lekova...
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Srdačan pozdrav! Trebam ponovno pomoć stručnih osoba na gore navedenu temu:
Pošto se kod mame nije stabilizirao tlak sa 1/2 concora od 5mg i javljala su se ponovno preskakanja, doktorica joj je povećala dozu na 5mg, a zatim na 1Omg concora ujutro i rhytmonorm po potrebi. Dogodi se nekada da mama popije taj jedan concor od 10mg i da se tijekom dana super osjeća, a nekada uz concor osjeti preskakanje koje ju natjera da se zakašlje. U tom slučaju, kad uzme rhytmonorm sve prestane i preskakanje i kašalj. Mene zanima: smije li uzimati, svaki dan concor od 10mg i rhytmonorm kad osjeti preskakanje, nekad 1 na dan a nekada 2 ili 3 tablete rhytmonorma(jer on djeluje oko 8sati). nadam se da shvaćate moje pitanje, ja se pitam je li to možda prevelika doza tableta, jer se doktorica nadala da mami neće trebati rhytmonorm, a ipak treba? Ja sam laik i ne razumijem se u to, a doza brige postoji, pa Vas molim za pomoć. Još da napomenem da je mama radila spirometriju sa bronholizom i nalaz je potpuno uredu. Kad je bila zadnji put na kontroli osjetila je preskakanje i ekg je pokazao da su u pitanju ventrikularne ekstasistole. Kontrolirala je stitnjaču i TSH je bio 5.86, ostali u granicama normale,ako vam to šta znači. Obzirom da je kontrola za mjesec dana, voljela bih čuti Vaše mišljenje. Unaprijed Vam se zahvaljujem.
Pošto se kod mame nije stabilizirao tlak sa 1/2 concora od 5mg i javljala su se ponovno preskakanja, doktorica joj je povećala dozu na 5mg, a zatim na 1Omg concora ujutro i rhytmonorm po potrebi. Dogodi se nekada da mama popije taj jedan concor od 10mg i da se tijekom dana super osjeća, a nekada uz concor osjeti preskakanje koje ju natjera da se zakašlje. U tom slučaju, kad uzme rhytmonorm sve prestane i preskakanje i kašalj. Mene zanima: smije li uzimati, svaki dan concor od 10mg i rhytmonorm kad osjeti preskakanje, nekad 1 na dan a nekada 2 ili 3 tablete rhytmonorma(jer on djeluje oko 8sati). nadam se da shvaćate moje pitanje, ja se pitam je li to možda prevelika doza tableta, jer se doktorica nadala da mami neće trebati rhytmonorm, a ipak treba? Ja sam laik i ne razumijem se u to, a doza brige postoji, pa Vas molim za pomoć. Još da napomenem da je mama radila spirometriju sa bronholizom i nalaz je potpuno uredu. Kad je bila zadnji put na kontroli osjetila je preskakanje i ekg je pokazao da su u pitanju ventrikularne ekstasistole. Kontrolirala je stitnjaču i TSH je bio 5.86, ostali u granicama normale,ako vam to šta znači. Obzirom da je kontrola za mjesec dana, voljela bih čuti Vaše mišljenje. Unaprijed Vam se zahvaljujem.