To je ovde kod nas zakonom zabranjeno zbog velikog stresa po zivotinju. Moze u dvoristu ako ima neko s njim da se igra ali ne sme sam da bude vise od sat vremena.bifidus napisao: A sto se tice zivotinja, nemam nista protiv da Niksa dobije jednog malog drugara, kad prohoda, koga cemo negovati i naravno drzati u dvoristu. Mislim da zivotinje ne treba drzati zatvorene, ukoliko se ima dvoriste...
macke i bebe
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
The person who says it cannot be done should not interrupt the person doing it.
Ono što sam malo prelistala po netu svodi se na polemiku za i protiv negovanih i vakcinisanih mačaka i njihovog prisustva u kući u kojoj je beba...a to nije tema ove priče.
Kao što si rekla, radi se o mački koja je poludivljak, dakle nevakcinisana je, neočišćena od parazita i slobodno se kreće po selu. To već jeste problem posebno ako se takva mačka posle lova vrati u svoje dvorište, zakopa plen ili izmet i potom uđe u kuću u kojoj je beba. No to već znaš i sama i neću dodatno da ti dižem pritisak.
U knjizi-Šta da očekujete dok čekate bebu- piše
Ukoliko je testiranje pre trudnoće pokazalo da niste imuni na toksoplazmozu ili niste sigurni u vezi sa tim, sledećim merama predostrožnosti možete da izbegnete infekciju
- neka vaše mačke pregleda veterinar kako bi se utvrdilo da li imaju aktivnu infekciju. Ako je ima jedna ili obe dajte je u pansion
ili zamolite prijatelja da brine o njima tokom najmanje šest nedelja-period tokom kog mogu da vam prenesu infekciju.
Ukoliko nisu inficirane tako će i ostati ako im ne date da jedu sirovo meso, tumaraju napolju, love miševe i ptice ( koje mogu da prenesu infekciju mačkama) i druže se sa drugim mačkama. Neka neko drugi izbacuje mačiji pesak. Ako baš morate vi obavezno nosite rukavice i posle operite ruke. Pesak treba svakodnevno menjati jer oociste, oblik koji prenosi infekciju, vremenom postaju sve infektivnije.
-nosite rukavice za rad u bašti. Nemojte da baratate zemljom ili da puštate decu da se igraju u pesku gde može da ima mačjeg izmeta...
Možda bi bilo najbolje da popričaš sa nekim veterinarom ili infektologom ali ono što znam je da ni moj brat ni snaha koji su vetrinari u jednom selu nisu dozvoljavali da se mačke drže u kući dok su im deca bila mala...doduše, imali su rota pa im se nisu smucale ni po dvorištu.
Kao što si rekla, radi se o mački koja je poludivljak, dakle nevakcinisana je, neočišćena od parazita i slobodno se kreće po selu. To već jeste problem posebno ako se takva mačka posle lova vrati u svoje dvorište, zakopa plen ili izmet i potom uđe u kuću u kojoj je beba. No to već znaš i sama i neću dodatno da ti dižem pritisak.
U knjizi-Šta da očekujete dok čekate bebu- piše
Ukoliko je testiranje pre trudnoće pokazalo da niste imuni na toksoplazmozu ili niste sigurni u vezi sa tim, sledećim merama predostrožnosti možete da izbegnete infekciju
- neka vaše mačke pregleda veterinar kako bi se utvrdilo da li imaju aktivnu infekciju. Ako je ima jedna ili obe dajte je u pansion

Ukoliko nisu inficirane tako će i ostati ako im ne date da jedu sirovo meso, tumaraju napolju, love miševe i ptice ( koje mogu da prenesu infekciju mačkama) i druže se sa drugim mačkama. Neka neko drugi izbacuje mačiji pesak. Ako baš morate vi obavezno nosite rukavice i posle operite ruke. Pesak treba svakodnevno menjati jer oociste, oblik koji prenosi infekciju, vremenom postaju sve infektivnije.
-nosite rukavice za rad u bašti. Nemojte da baratate zemljom ili da puštate decu da se igraju u pesku gde može da ima mačjeg izmeta...
Možda bi bilo najbolje da popričaš sa nekim veterinarom ili infektologom ali ono što znam je da ni moj brat ni snaha koji su vetrinari u jednom selu nisu dozvoljavali da se mačke drže u kući dok su im deca bila mala...doduše, imali su rota pa im se nisu smucale ni po dvorištu.

Nema na čemu...Malo sam proćaskala sa bratom, kol'ko malo pre,...i reče mi da postoji vakcinacija protiv toksoplazmoze za ovce ali ne i za mačke, odnosno da i negovana, očišćena, vakcinisana mačka može u pogodnoj situaciji da bude prenosilac toksoplazmoze...i da nije preporučljivo puštati takve mace blizu bebe.
Sve najbolje
Sve najbolje
Kao sto sam napisala vec, ja imam macku i bebu, ali tvoja situacija je drugacija. Priznajem da bih i ja slicno razmisljala da sam na tvom mestu. Eto, na pr, moja sestra ima psa koji se dosta linja, dlake lete...i ja sam joj rekla da zbog toga necu dolaziti kod nje u posetu. Ista prica, pas je i vani a i u kuci. I tu nema ljutnje. Ja se slazem da je super stvar za decu da rastu uz neku zivotinju, ali sada mislim ne pre druge godine. S tim da i ljubimca tada treba pazljivo odabrati. U suprotnom je opterecujuce, znam iz licnog iskustva i ma koliko znala da moja maca jeste zdrava, vakcinisna, osisana...konstantno sam u nekom oprezu sto nervira.
Mozda zvuci rigorozno, ali ako tvoja svekrva odbija da promeni svoje stare navike zbog unuka - ne treba ni da odlazis tamo. A sve ima resenje. Napisala si da ides samo nekoliko puta mesecno tamo. Zar se ne moze pre vaseg dolaska ocistiti soba gde boravite? Izbaciti tepih... i sl. I naravno, maca odvesti veterinaru. Cak mozes i sama da kupis tableticu protiv parazita i das maci.
E sad, ako se macka samo 'koristi' za neke kompleksnije stvari, to je malo teza prica.
Pozdrav!

Mozda zvuci rigorozno, ali ako tvoja svekrva odbija da promeni svoje stare navike zbog unuka - ne treba ni da odlazis tamo. A sve ima resenje. Napisala si da ides samo nekoliko puta mesecno tamo. Zar se ne moze pre vaseg dolaska ocistiti soba gde boravite? Izbaciti tepih... i sl. I naravno, maca odvesti veterinaru. Cak mozes i sama da kupis tableticu protiv parazita i das maci.
E sad, ako se macka samo 'koristi' za neke kompleksnije stvari, to je malo teza prica.
Pozdrav!

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 10:56 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Stvarno ne zelim da se pravdam, ali je macka jedini problem, i nije samo povod za razmirice....
Naime, glupo je provoditi vreme samo u spavacoj sobi, jer stvarno zelim da se Niksa sto vise druzi sa prabakom i pradekom kao i sa bakom. Da se socijalizuje, a ne da ga izolujem.
Tesko je maci zabraniti da ulazi, jer ona vreba pored vrata, provuce se pored nogu, pa se stvar zavrsi tako sto je jurim po kuci.
Moja svekrva je, po prici drugih, bila brizljivija i uplasenija majka od mene, naime supruga niko nije smeo ni da pomazi dok prethodno ne opere ruke u alkoholu. Sto je, cak i za vecinu nas preterano. Ali se negde u proslosti prica potpuno izokrenula, kada ne znam, jer je poznajem nesto vise od dve godine.
Tek, jako mi je glupo da se pravdam, ali maca je poludivlja, i kasno je da se menja. Mislim da bi joj tesko palo da bude stalno zatvorena. Ponekad nestane na nekoliko dana tez traga.
I zamislite vasu bebu kako se igra na tepihu gde se pre samo nekoliko sati igrala maca, koja je prethodno ulovila misa.
Kraj
Naime, glupo je provoditi vreme samo u spavacoj sobi, jer stvarno zelim da se Niksa sto vise druzi sa prabakom i pradekom kao i sa bakom. Da se socijalizuje, a ne da ga izolujem.
Tesko je maci zabraniti da ulazi, jer ona vreba pored vrata, provuce se pored nogu, pa se stvar zavrsi tako sto je jurim po kuci.
Moja svekrva je, po prici drugih, bila brizljivija i uplasenija majka od mene, naime supruga niko nije smeo ni da pomazi dok prethodno ne opere ruke u alkoholu. Sto je, cak i za vecinu nas preterano. Ali se negde u proslosti prica potpuno izokrenula, kada ne znam, jer je poznajem nesto vise od dve godine.
Tek, jako mi je glupo da se pravdam, ali maca je poludivlja, i kasno je da se menja. Mislim da bi joj tesko palo da bude stalno zatvorena. Ponekad nestane na nekoliko dana tez traga.
I zamislite vasu bebu kako se igra na tepihu gde se pre samo nekoliko sati igrala maca, koja je prethodno ulovila misa.
Kraj
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Apr 28, 2008 7:09 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Vidim da opcija da ne idete kod babe u posetu dok ti malecki malo ne poraste, tipa par meseci, ne dolazi u obzir. Ja imam bebu od 3 meseca i macu od 2 godine, ali je to kucna macka koja ne izlazi napolje, i potpuno razumem tvoju dilemu. Posto se macka ne moze izbaciti iz kuce bez posledica - ili ce biti sukoba sa familijom, sto mi se cini da bi ti da izbegnes, ili bi macka jos vise podivljala, ja bih na tvom mestu ucinila sledece - posto se toxoplazmoza ne prenosi preko macje dlake vec izmeta, a rekla si da macka ne vrsi nuzdu po kuci, ne mora da ti bude toxoplazmoza veca briga. Lepo ponesi frontline ili neki slicni veterinarski preparat, koji se macki nakapa na ledjnu stranu vrata ispod potiljka i cisti je od koznih parazita i stiti je naredna 3 meseca od istih. Paraziti ce pocrkati, nece poiskakati po tepih, ne brini. I najbitnija stvari, ponesi veliko cebence na kome ce se dete igrati, da se ne bi "valjalo" po istom tepihu po kom se i maca igra. Postoje sada i samo ogradice za odredjeni prostor, vece od ogradjenog krevetica, mogla bi to da bude dobra investicija. Sa takvom pripremom mislim da bi mogla da imas vise sagovornika s akojima ces se lakse dogovoriti oko kompromisa u kuci.
Barem bih ja tako uradila na tvom mestu. I naravno orbaitla bih paznju da ako dete slicajno pomazi macu, odmah obrisala rukice.
Barem bih ja tako uradila na tvom mestu. I naravno orbaitla bih paznju da ako dete slicajno pomazi macu, odmah obrisala rukice.