macke i bebe
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 10:56 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
macke i bebe
Najpre kratak uvod, moja svekrva drzi jednu macku u kuci, tacnije macka deo dana provodi u kuci, a deo napolju (selo, i znaci lovi zivotinje). Kada odemo u posetu, trudimo de da joj zabranimo ulaske, a to se svodi na to da je ja jurim po kuci i izbacujem. Zaista nemam nista protiv zivotinja, i za sada nisam imala problema, jer se beba igra sa svojim igrackicama na odredjenim povrsinama, koje macki nisu dostupne.
Medjutim, uskoro punimo 7 meseci.... Sto znaci da malisana necu moci kontrolisati u svakom trenutku, jer on postaje pokretniji i zivahniji...
Molim za misljenje na osnovu iskustva, odnosno necega sto ste procitali, koliko je dobro za bebu prisustvo macke, odnosno koliko je opasno.
Hvala
Medjutim, uskoro punimo 7 meseci.... Sto znaci da malisana necu moci kontrolisati u svakom trenutku, jer on postaje pokretniji i zivahniji...
Molim za misljenje na osnovu iskustva, odnosno necega sto ste procitali, koliko je dobro za bebu prisustvo macke, odnosno koliko je opasno.
Hvala
Imam macku i bebu. Pre trudoce, u toku, konstantno sam razmisljala koliko je to opasno. Sada sam se smirila jer vidim da moja beba nema nikakvu reakciju. Jeste razlika sto je moja macka sasvim indoor. Naravno, ne dozvoljavam joj da mu se priblizi, nekoliko puta mu je samo omirisala nogice... I da, macku sam osisala da bi dlaka bilo sto manje. Ono sto sam ja zakljucila jeste da ni same dlake nisu opasne koliko macina pljuvacka, isparenja... jer to je ono sto moze da izazove reakciju. Ako u prostoriji gde je tvoja beba nema dlaka, ako maca ne ulazi u istu i naravno nemaju blizak kontakt, nemas razloga da se brines. Verovatno znas i sama da je na neki nacin to i dobro za imunitet. I da, bitno je da je mackas vakcinisana, zdrava.
Imas nesto malo i na ovom podforumu.
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ight=macka
Pozdrav!

Imas nesto malo i na ovom podforumu.
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ight=macka
Pozdrav!

Uf, bifidus, da sam na tvom mestu, mačka bi letela iz kuće...jer čisto sumnjam da je maca koja se smuca po šoru redovno očišćena, vakcinisana, ošišana i lepo vaspitana pa zna da ne sme da obilazi đubrišta i lovi miševe i pacove...
Šalu na stranu, koliko sam shvatila, Majda ima macu o kojoj se očigledno brine...a seoske mace nemaju taj tretman niti ljudi sa sela poseduju svest da je mačka idealan prenosilac toksoplazmoze i da je dovoljno da sa nekog strva posle klanja gude pohasa deo zaražene đžigerice ili creva pa da postane opasan prenosilac bolesti.
Uostalom, kao dugogodišnji ponosni vlasnik kuca mogu ti reći da je i pored sve brige i pažnje prilično teško kontrolisati dlake, bale, pljuvačku čak i u dvorišnim uslovima kada kuca nema gde da odlunja a sa mačkama, verujem, da je još komplikovanije.
Pa da se ne bi razmišljala, raskrsti sa mačkom na vreme pre nego što ti bebac prohoda i počne da se igra sa macinim peskom...

Uostalom, kao dugogodišnji ponosni vlasnik kuca mogu ti reći da je i pored sve brige i pažnje prilično teško kontrolisati dlake, bale, pljuvačku čak i u dvorišnim uslovima kada kuca nema gde da odlunja a sa mačkama, verujem, da je još komplikovanije.
Pa da se ne bi razmišljala, raskrsti sa mačkom na vreme pre nego što ti bebac prohoda i počne da se igra sa macinim peskom...
-
- Stalni član
Da bi macka izletela iz kuce potrebni su saveznici, kojih je u mom slucaju jako malo. Na zalost svekar mi je preminuo 3 meseca posle Niksinog rodjenja, a na mojoj strani su jos stari deka i baka. Svi ostali, pa i muz ne shvataju ozbiljnost situacije. Naime, smatra se da je sve ok ukoliko macka nije u kuci dok smo u poseti, mada sam skapirala da ujutru dok smo jos u sobama dobija hranu u kuhinji!!!!!!!
Ja sam mozda i previse cistunica, ali macka se smuca svuda, spava na stolicama, po krevetima, itd.... U kuci ne vrsi nuzdu, ali sama pomisao da lovi miseve, u sta sam se licno uverila, dodje mi da poludim. Oni imaju i psa, koji ne ulazi u kucu, ne izlazi iz dvorista, i uredno je vakcinisan, ali za macke znam da nisu... Danima lutaju, pa se vrate.... UZAS
Otvorila sam temu da bih se podrobno informisala, odnosno naoruzala cinjenicama, pre nego sto pokrenem diskusiju...
Ja sam mozda i previse cistunica, ali macka se smuca svuda, spava na stolicama, po krevetima, itd.... U kuci ne vrsi nuzdu, ali sama pomisao da lovi miseve, u sta sam se licno uverila, dodje mi da poludim. Oni imaju i psa, koji ne ulazi u kucu, ne izlazi iz dvorista, i uredno je vakcinisan, ali za macke znam da nisu... Danima lutaju, pa se vrate.... UZAS
Otvorila sam temu da bih se podrobno informisala, odnosno naoruzala cinjenicama, pre nego sto pokrenem diskusiju...
Kakva bezdusnost, sto macku da izbaci iz kuce, neka izbaci dete iz te kuce, uopste ne shvatam sto bi dete od nekoliko meseci imalo veca prava od macke, koja je tu ko zna od kada? I ta macka je ZIVO bice....
A ustalom i najnovija istrazivanja kazu, sto raniji u detinjstvu kontakt sa zivotinjama to bolji imunitet kasnije....pogotovu sto se tice alergija.....
A ustalom i najnovija istrazivanja kazu, sto raniji u detinjstvu kontakt sa zivotinjama to bolji imunitet kasnije....pogotovu sto se tice alergija.....

- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Ovo ne treba da se pretvori u blog o ljubiteljima machaka, i ja volim machke, ali preche bi mi uvek bilo zdravlje mog deteta i moje prvenstveno nego da dozvolim da se zarazimo i dete i ja!
Setim se samo sestre koja je dobila toksoplazmozu od machke koju je imala ceo zivot...
I shta znachi ovo izbacite dete iz kuce??
Dete, ljudsko bice, potomstvo treba da se izjednachuje po vrednosti i bitnosti sa zivotinjom???? Hm...
Setim se samo sestre koja je dobila toksoplazmozu od machke koju je imala ceo zivot...
I shta znachi ovo izbacite dete iz kuce??

Dete, ljudsko bice, potomstvo treba da se izjednachuje po vrednosti i bitnosti sa zivotinjom???? Hm...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Pa i nije toliko ozbiljna situacija
.
Inace nisam za izbacivanje zivotinje, ipak je to i njena kuca a mislim da se resenje moze naci.
Ja bi na tvom mestu odvela macu veterinaru da dobije sve potrebne vakcine i da je sistematski pregledaju (ovo obicno uvek rade kad daju vakcine) tako da si s te strane mirna.
Mislim da je sasvim dovoljno redovno (normalno) usisavanja i ciscenje kuce i da macka nije tu dok je beba u kuci.
Eh pa sva deca provode dobar deo vremena napolju igrajuci se u pesku i na zemlji gde roditelji ne mogu spreciti da tu dolaze lutalice macke i psi i misevi i kojekakve zivotinje (a i ljudi) i vrse nuzdu ... pa smo opet svi preziveli
. Stavise mislim da takve stvari jacaju imunitet deteta.

Inace nisam za izbacivanje zivotinje, ipak je to i njena kuca a mislim da se resenje moze naci.
Ja bi na tvom mestu odvela macu veterinaru da dobije sve potrebne vakcine i da je sistematski pregledaju (ovo obicno uvek rade kad daju vakcine) tako da si s te strane mirna.
Mislim da je sasvim dovoljno redovno (normalno) usisavanja i ciscenje kuce i da macka nije tu dok je beba u kuci.
Eh pa sva deca provode dobar deo vremena napolju igrajuci se u pesku i na zemlji gde roditelji ne mogu spreciti da tu dolaze lutalice macke i psi i misevi i kojekakve zivotinje (a i ljudi) i vrse nuzdu ... pa smo opet svi preziveli

The person who says it cannot be done should not interrupt the person doing it.
Verujem da se tunks samo našalila ali ti je nesvesno ukazala na jedino rešenje-a to je, mačka ili beba i kraj priče. Verujem bifidus da si lepo vaspitana osoba kojoj je neprijatno da se suprotstavlja starijim ljudima ali u celoj priči sve zaboravljamo jednu važnu činjenicu-a to je da smo mi mame i da smo mi odgovorne za decu koju rađamo, pa prema tome ni jedna baba, svekrva, jetrva, zaova,...nas ne može sprečiti u naumu da zaštitimo svoje dete....i za to nam nisu potrebni saveznici sasvim je dovoljno to što si ti mama jednog malog Nikše.
I mislim da ti je ovo odlična prilika da zauzmeš neprikosnoveni stav za sve buduće situacije u kojima će te stariji i iskusniji klepkati po glavi i govoriti da su i oni odgojili decu u takvim uslovima i da im ništa nije falilo, dakle ne talasaj budi fino vaspitana snaha koja ćuti i guta knedle.
I mislim da ti je ovo odlična prilika da zauzmeš neprikosnoveni stav za sve buduće situacije u kojima će te stariji i iskusniji klepkati po glavi i govoriti da su i oni odgojili decu u takvim uslovima i da im ništa nije falilo, dakle ne talasaj budi fino vaspitana snaha koja ćuti i guta knedle.
Poslednja izmena od Ksenija72 u Sub Apr 19, 2008 4:07 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Hehe jes' ti to namerno preformulisala moju recenicuKsenija72 napisao:Ups, medi, od kada toksoplazmoza, ehinokokus, salmonela jačaju imunitet? A što se tiče peščanika u parkovima oni su odavno pusti baš iz razloga što roditelji ne dozvoljavaju svojoj deci da se igraju u potencijalno zagađenom pesku.

Ne znam gde ti zivis ali koliko sam ja imala prilike videti, sve od dece vrvi napolju pogotovo u toplijim danima. I sama sam tako odrastala a ne vidim da se sta promenilo danas.
Eto samo pr plaza, vecina nije izolirana od lutajucih zivotinja a to nam ne smeta da uzivamo zar ne? A ima i beba koliko hoces.
Ne kazem da ne treba biti svestan svih rizika ali treba znati kolike su sanse za iste i ponasati se u skladu s tim.
-
- Stalni član
Hvala svima, i izvinjavam se neistomisljenicima, ali macka i beba ne idu zajedno...
Vec sam zbog lepog vaspitanja upala u idiotske situacije tipa: zasto ne das keks detetu od 3,5 meseca, zasto ga ne povijes u veknicu, prehladice mu se nozice, itd!!!! (O vradzbinama i da ne pricam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) A tek kad se setim da je prinela detetu igrackice koje je prethodne godine datala macki da ostri zube sa komentarem da ih je oprala. Izvinjavam se malo sam se zanela i pukla
Niksa, apsolutno sve stavlja u usta, stavio bi i televizor da moze, tako da je po mom misljenu situacija ozbiljna, jer iz tepiha se ne mogu skinuti dlacice i pljuvacka. Najezim se kad pomislim da lovi miseve, kako za sebe kako za svoje mlade, u sta sam se uverila prosle godine...
Volim zivotinje, ali u nekim situacijama treba napraviti prioritet.
Zato molim za savet, konkretni, o bolestima i negativnim stranama, drzanja macke pored deteta
Vec sam zbog lepog vaspitanja upala u idiotske situacije tipa: zasto ne das keks detetu od 3,5 meseca, zasto ga ne povijes u veknicu, prehladice mu se nozice, itd!!!! (O vradzbinama i da ne pricam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) A tek kad se setim da je prinela detetu igrackice koje je prethodne godine datala macki da ostri zube sa komentarem da ih je oprala. Izvinjavam se malo sam se zanela i pukla
Niksa, apsolutno sve stavlja u usta, stavio bi i televizor da moze, tako da je po mom misljenu situacija ozbiljna, jer iz tepiha se ne mogu skinuti dlacice i pljuvacka. Najezim se kad pomislim da lovi miseve, kako za sebe kako za svoje mlade, u sta sam se uverila prosle godine...
Volim zivotinje, ali u nekim situacijama treba napraviti prioritet.
Zato molim za savet, konkretni, o bolestima i negativnim stranama, drzanja macke pored deteta
Haha pa nemas sta da se izvinjavas, imas pravo na svoje misljenje
.
Ovde gde sam ja lekari ti daju knjizicu zivot bebe i macke (ili dr ljubimca) sa uputama kako spreciti negativne posledice (lekari i veterinari ne preporucuju izbacivanje macke vec podrzavaju zajednicki zivot jer smatraju da zivot sa zivotinjom ima daleko vise prednosti za dete nego rizika).
O rizicima...
Davno sam citala ali pod prvo nikad se ne ostavljaju sami - dete i macka posto postoji mogucnost da macka ogrebe/ugrize dete.
Macka treba ici redovno na preglede i vakcinaciju zbog prenosivih bolesti. Verovatnoca ovde kod mene je ispod 0.20% zaraze, mozes da malo googlas da nadjes ako postoje statisticki podaci za tvoj kraj.
Dlaku ne spominju posto ne postoji istrazivanje koje bi podrzalo opasnost gutanja dlaka.
To je ukratko od autoritativnih lice ovde o riziku zivota beba i macaka koje je jako rasprostranjeno.
Pozdrav

Ovde gde sam ja lekari ti daju knjizicu zivot bebe i macke (ili dr ljubimca) sa uputama kako spreciti negativne posledice (lekari i veterinari ne preporucuju izbacivanje macke vec podrzavaju zajednicki zivot jer smatraju da zivot sa zivotinjom ima daleko vise prednosti za dete nego rizika).
O rizicima...
Davno sam citala ali pod prvo nikad se ne ostavljaju sami - dete i macka posto postoji mogucnost da macka ogrebe/ugrize dete.
Macka treba ici redovno na preglede i vakcinaciju zbog prenosivih bolesti. Verovatnoca ovde kod mene je ispod 0.20% zaraze, mozes da malo googlas da nadjes ako postoje statisticki podaci za tvoj kraj.
Dlaku ne spominju posto ne postoji istrazivanje koje bi podrzalo opasnost gutanja dlaka.
To je ukratko od autoritativnih lice ovde o riziku zivota beba i macaka koje je jako rasprostranjeno.
Pozdrav
-
- Stalni član
Ja sam imala pse kao malo dete, cak sam i pripitomljvala divlje macke.
Znam da su zivotinje velika odgovornost i da im treba posvetiti nege kao sto posvecujemo i sami sebima. Nisam konfliktna licnost, pa uglavnom i nemam problema sa ljudima, a narocito sa svekrvom koju vidjam dva puta mesecno, i prema kojoj imam postovanje kao prema starijoj osobi i majci moga supruga.
Tek problem koji imam je zaista macka, koja nije vakcinisana, kojoj dlaka nije skracena, koja seta po selu i lovi miseve. Moja svekrva jednostavno nema svest o mogucim posledicama, pa ce meni biti lakse da joj ukazem na to cinjenicama, a ne da udjem u kucu i kazem macka leti...
A sto se tice zivotinja, nemam nista protiv da Niksa dobije jednog malog drugara, kad prohoda, koga cemo negovati i naravno drzati u dvoristu. Mislim da zivotinje ne treba drzati zatvorene, ukoliko se ima dvoriste...
Znam da su zivotinje velika odgovornost i da im treba posvetiti nege kao sto posvecujemo i sami sebima. Nisam konfliktna licnost, pa uglavnom i nemam problema sa ljudima, a narocito sa svekrvom koju vidjam dva puta mesecno, i prema kojoj imam postovanje kao prema starijoj osobi i majci moga supruga.
Tek problem koji imam je zaista macka, koja nije vakcinisana, kojoj dlaka nije skracena, koja seta po selu i lovi miseve. Moja svekrva jednostavno nema svest o mogucim posledicama, pa ce meni biti lakse da joj ukazem na to cinjenicama, a ne da udjem u kucu i kazem macka leti...
A sto se tice zivotinja, nemam nista protiv da Niksa dobije jednog malog drugara, kad prohoda, koga cemo negovati i naravno drzati u dvoristu. Mislim da zivotinje ne treba drzati zatvorene, ukoliko se ima dvoriste...