kompoziti

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
nenenade
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 01, 2008 5:06 pm

kompoziti

Post od nenenade »

Na kom sajtu mogu naci nesto o novim tehnikama rada i materijalima,vezano za kompozite
?Po mogucstvu neki na spskom jeziku i sl.!
Milka R
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Milka R »

Sta te konkretno zanima,koja oblast?To sto trazis je vrlo sirok pojam. :wink:
jelena007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 16, 2008 6:56 pm
Kontakt:

Post od jelena007 »

i mene to zanima gdje da prinadjem,o savremenijim tehnikama rada npr.konzervativa
nenenade
Novi član
Novi član

Post od nenenade »

konkretno,saznao bih nesto novim odnosima punila i matriksa,abrazivnosyi,elasticnosti,kao i o koeficijentima ekspanzije i kontrakcije :D
nenenade
Novi član
Novi član

Post od nenenade »

sve to vezano za kompozite za ispunu preparacije,tj.svetlosno polimerizujuce
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

ljudi bleck je osnova svega

Post od studentbgd »

Brekovi principi su zakon, prestanite se zamlacivati novim principima i novim nekim pravilima, ko zeli da ga ne boli glava, da ima sto manje sekundarnih karijesa treba da se vodi bleckom gde god moze. Ako je negde bas minijaturan kvar pa ajde samo da se zalije kompozitom ali ako je neki kvar koji zahteva ozbiljniju preparaciju tu sam za blecka definitivno. Ko za amalgam, zakosavanje, i sve sta treba.

Dakle da ima i fizicku i hemijsku retenciju i da dobro dihtuje.
Lena_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 12:37 pm

Post od Lena_ »

A zasto dirati zdravo zubno tkivo samo zbog prevencije??
Mislim nemoj me shvatiti pogresno, sad slusam pretkliniku, pa me zanima sto vise. I mi radimo na fantomima po Blacku, ali nam pricaju da prakticno 'zaboravimo' to jer cemo u klinickom radu neke klase raditi totalno drugacije.
E sad ako sam malo promasila temu [posto je tema kompozit, a ja sam se nadovezala na prethodni post], mogli bi otvoriti temu Black da/ne i tamo diskutovati, a mladji bi mogli nesto i nauciti :wink: .
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

Lena_ napisao:A zasto dirati zdravo zubno tkivo samo zbog prevencije??
Mislim nemoj me shvatiti pogresno, sad slusam pretkliniku, pa me zanima sto vise. I mi radimo na fantomima po Blacku, ali nam pricaju da prakticno 'zaboravimo' to jer cemo u klinickom radu neke klase raditi totalno drugacije.
E sad ako sam malo promasila temu [posto je tema kompozit, a ja sam se nadovezala na prethodni post], mogli bi otvoriti temu Black da/ne i tamo diskutovati, a mladji bi mogli nesto i nauciti :wink: .
Moras da znas da procenis pacijenta. Dakle da li je pacijent kod koga mozes da ocekujes sekundarac ili nije. Zamisli recimo pacijenta za uzasno losom higijenom. I ti mu napravis kompozitnu plombu, bez prevencije. Posle par meseci on dodje kod tebe.

"Doktorka boli me zub"
"I boli me zub koji ste mi popravili"

Sad ti njemu objasni da je to sekundarni karijes? Da si ti sve uradila kako valja ali eto desilo se da se javi na drugom mestu? Pa onda ode pa krene okolo da prica kako si mu lose uradila zub, pa pocne da te bije los glas, pa gubis posao.

Dok ne steknes iskustvo u proceni ljudi drzi se manje vise Blecka kad krenes da radis da te ne boli glava kad steknes iskustvo u proceni pacijenata ona mozes da radis i na druge nacine.
nenenade
Novi član
Novi član

Post od nenenade »

ma daj! gde vi zivite! javascript:emoticon(':o')
javascript:emoticon(':o')mane kompozita su toliko zanemarljive u odnosu na amalgame da ih je tesko i porediti! Ja sam samo hteo saznat nesto novo,a tu pricu mozete nastaviti sa nekim dekicom i amlgamima kojisu vec i zaboravljeni!JA u stomatolgiji vidim umetnost,a vi?Da niste nek berberi?
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

nenenade napisao:ma daj! gde vi zivite! javascript:emoticon(':o')
javascript:emoticon(':o')mane kompozita su toliko zanemarljive u odnosu na amalgame da ih je tesko i porediti! Ja sam samo hteo saznat nesto novo,a tu pricu mozete nastaviti sa nekim dekicom i amlgamima kojisu vec i zaboravljeni!JA u stomatolgiji vidim umetnost,a vi?Da niste nek berberi?
Tvoje znanje o stomatologiji sa mojim se ne moze meriti. Od 15 godine radim za dzeparac ko asistent u ocevoj ordinaciji (jedna od top 3 kod nas, po prometu posla i povratku pacijenata a i opremi) kad god mogu posebno preko leta. Znaci godinama gledam ucim i upijam znanje.

Zna se gde je opravdano staviti kompozitnu plombu gde nije. Zna se gde je bolje staviti amalgam. Zna se kada treba raditi preparaciju do kraja a kada je treba redukovati.

Pametno bi bilo da odes malo na neko predavanje.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Na dalje

Post od studentbgd »

umetnost? Prvo treba da do maksimuma ispostujes medicninske i funkcionalne norme a umetnost je na kraju. Ne moze u stomatologiji umetnost da ima prednost. Dakle tek kad dobijes funkciju i kad su sve medicinske norme ispostovane mozes da radis dalje.
galipgurel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 1:01 am

za studenta

Post od galipgurel »

Kolega, Vi ako budete ovako doktrinarni moci cete samo da radite kod tate u ordinaciji. Ako je tata na amalgamu postavio praksu u svoje vreme, sutra se od Vas ocekuje da je sa istim uspehom strucnim i ekonomskim unapredite. E tu vas cekaju kompoziti. Posto se o amalgamu vise i ne predaje na postdipolomskim predavanjima, podjite Vi na ona o kompozitima i adhezivima. Naucicete i tatu nesto vredno.
puno srece!
There are painters who transform the sun into a yellow spot, but there are others who with the help of their art and their intelligence, transform a yellow spot into the sun.Picasso
Odgovori