Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.
Danas mi je majka rekla da mi tetka nije dobro.. Na papa testu je 3. grupa i u ponedeljak dolazi za Bg da pocne terapiju. Ima malignih celija. Rekli su joj da je na vreme dosla i da ne mora da ide ni na operaciju, a ni ne mora da prima hemoterapije. Lecice je spaljivanjem toga, valjda azotom, tako nesto, i nekim zracima verovatno misli na zracenje.. ne znam vise od ovoga da vam kazem, ali ako neko zna o kakvoj terapiji je rec, bila bih zahvalna da kaze..
Jedno strucno pitanje - kako se kod raka grlica (lokalno metastaziranog, IIIB stadijum) meri napredovanje/nazadovanje bolesti (sem tumor markera, koji ovde ne pokazuje vece promene i sve vreme je nizak, dakle oko granice "normalnog", i u slucaju kad nema udaljenih metastaza)? Poredjenjem snimaka skenera? Koliko se precizno te promene uopste identifikuju? Po nasem iskustvu, doktori se time uopste ne bave, vec samo citaju nakucan izvestaj sa skenera, gde se ne obraca paznja na lokalno napredovanje/nazadovanje bolesti (sem pausalno), vec samo njeno eventualno napredovanje dalje po organizmu.