psiha i creva

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
eli78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 9:53 pm

psiha i creva

Post od eli78 »

Ne znam da li sam na pravom mestu, ali mislim da bi se moja tema mogla ovde svrstati.
Prosle godine sam duze vreme mala problema sa mucninama, nadimanjima i iznenadnim prolivima, na svake dve nedelje, samo jednokratno, ali jako intezivno! Utvrdjena mi je Helico bakterija i nakon terapije, nestale su mucnine i nadimanje, ali sam prolive imala sa vremena na vreme.
Zatim su mi se ponovo javile mucnine i nakon gastroskopije utvrdjen mi je blagi gastritis i nisam dobila nikakvu terapiju i doktor mi je rekao da mi je to psihicki i da je stomak ogledalo duse. Istog trenutka mi je bilo bolje! :D Mucnine imam jos ponekad kad sam bas napeta, ali je uglavnom ok kad znam sta je uzrok.
Moje pitanje vezano u stvari za prolive ili meku stolicu koje imam pri svakom i najmanjem stresu.Stolica je tada jako neprijatnog i jakog mirisa i nesto cudno sto mi se u poslednje vreme cesto desava, a to je neko blago bridenje u podruciju anusa. Osim gastroskopije mi nije nista vise uradjeno, pa mi je ipak ostalo da se pitam da li je potreban jos neki pregled i da li je potrebno da pronadjem drugog doktora.Imam 29 god., anksiozna sam vec poslednjih nekoliko godina, od kad sam prvi put dobila napad panike, sa kojim sam se manje vise izborila. Tada sam bila kod psihijatra koji mi je istog trenutka kada sam otvorila usta prepisao lekove, sto me je jako uplasilo jer sam se tada prvi put sa tako necim susrela, a on se nije ni potrudio da mi objasni moje stanje i da me utesi da to nije toliko strasno. Znam da bih trebalo da odem kod psihijatra i sada, ali se ne nalazim u Srbiji, pa mi je to sve malo komplikovano!
Kako mogu da pomognem sebi?
Hvala unapred
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Proliv na "nervnoj bazi" - nije retko.
Svakako, ne bi bilo na odmet uraditi kolonoskopiju.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
bglive
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 8:04 pm

Post od bglive »

draganvma napisao:Proliv na "nervnoj bazi" - nije retko.
ja imam problema sa podrigivanjem.iako su svi nalazi o.k.
da li i to moze biti povezano sa psihom?
eli78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 9:53 pm

Post od eli78 »

bglive napisao:
draganvma napisao:Proliv na "nervnoj bazi" - nije retko.
ja imam problema sa podrigivanjem.iako su svi nalazi o.k.
da li i to moze biti povezano sa psihom?
I ja sam imala podrigivanje i imam i dan danas kad sam pod jacim stresom. Ubedjena sam da i to moze da bude na nervnoj bazi iako mi je pre nego sto sam radila gastroskopiju lekar u Srbiji rekao da to ne moze biti na na nervnoj bazi. Ok ja imam taj blagi gastritis, pa mozda to oboljenje zajedno sa nervozom tako reaguje.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

I na nervnoj i na bazi koronarne ishemije i na bazi hiatus hernije i gastritisa i td.....
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
Ikar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 12:00 pm

Post od Ikar »

Od stresa nekom strada pankreas, pa dobije dijabetes, nekome stradaju živci pa pomeri pameću, nekome strada srce pa dobije anginu pektoris... Spisak je podugačak jer mnoge bolesti imaju svoj početak u glavi. Isto ti je i sa digestivnim traktom.
Pij čaj od matičnjaka i od valerijane, pij B kompleks + magnezijum, ali pažljivo sa njim pošto je laksativ.
Ali ono što je najbitnije, moraš sebe da promeniš, da ojačaš.

Evo ti link za jednu veoma pametnu knjigu

http://rapidshare.com/files/101490098/N ... olesti.doc

I ne pomišljaj na jogu i neke slične "tehnike" postizanja duševnog mira, znam neke koji su završili u ludnici baveći se time.

Sve najbolje...
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
Odgovori