"Spazam paravertebralne vratne kičme sa bolnim okcipitalnim pripojima i supraspinalnim ligamentima. Spazam pvm vratne grudne i LS kičme. Spazam trapezoidne muskulature sa miogelotičnim zonama obostrano. Uvećane burze obostrano više desnog sakroilijačnog zgloba. Bolne zone gluteus mediusa. Refleksne aktivnosti bo, senzibilitet očuvan, motorika uredna".
U pitanju je hroničan problem koji je nastao od moje dvadesete do dvadeset pete godine, kad sam se vrlo malo kretala a mnogo sedela pred kompjuterom...bila sam u zabludi da ću kad se steknu uslovi za bavljenje fizičkom aktivnošću prosto nastaviti gde sam stala sa 18 god. Sa 25 sam krenula na džez balet, bukvalno odmah povredila skočni zglob i to dodatno mirovanje je još pogoršalo problem sa leđima.
Snimala sam pre mesec dana vratnu kičmu, imam ispravljenu fiziološku lordozu, radiolog je rekao da ne vidi patogene promene a fizijatar da ipak postoje začeci.
Ono što me je uplašilo, dobila sam vežbe ali ih poslednjih par nedelja nisam radila (mada sam šetala, igrala, povremeno se razgibavala, išla par puta i na plivanje ali sam i dosta sedela, što za stolom jer učim, što za kompjuterom). U međuvremenu sam provela jedan vikend satima đuskajući u štiklama (što mi nije običaj), posle toga su prvi put u životu ujutru počeli da mi trnu nožni prsti na par sekundi, kad ustanem.

Šta da radim? Treba li da idem na detaljniji pregled? Najradije bih, muči me što ne znam koliko je problem ozbiljan i samim tim koliki oporavak mogu da očekujem. Iako nemam nameru da se profesionalno bavim sportom ipak bih da nesmetano vozim bicikl, rolere, htela sam da se rekreativno bavim sportskim penjanjem, volim ples...