Videh da je neuropsihijatrija zatvorena, a ovo moje pitanje je pre svega za nju vezano. No nije na odmet da je postavim ovde, jer donekle ima veze i sa stomatologijom. Naravno, interesuju me i vasa iskustva.
Tacnije, procitao sam da oko 2% svetske populacije ima halitofobiju, strah od sopstvenog neprijatnog zadaha. Zato me cudi zasto toliko malo podataka na netu ima o tom problemu. Sebe mogu definisati kao jednu od osoba koja je duboko zagazila u tu fobiju, mada, jedna od specificnosti fobije je opsesivno kompulsivni poremecaj (koji se manifestuje nebrojanim pranjem zuba u toku dana), a ja, iako sam laik, verujem da nemam bilo kakav opsesivno kompulsivni poremecaj.
Na engleskim sajtovima nalazio sam ispovesti ljudi koji su imali problema sa njom. U onim najekstremnijim slucajevima, koji vecini ljudi deluje kao zanimljivost, uspevao sam da do kraja identifikujem sebe. Naime, ja sam jedan od onih koji su totalno opsednuti svojim (za)dahom. Zadnjih 9-10 godina nisam izasao iz kuce, a da nemam zvakacu gumu u ustima. Sve se to odrazilo na moj socijalni zivot, pa mi je veoma tesko da ostvarim vezu duzu od tri meseca, ne zato sto je nekome smetao moj zadah (na to mi se devojke nisu zalile, a i kako ce kada uglavnom imam zvaku), vec zato sto ne mogu da podnosim bilo koga konstantno u mojoj blizini, te se zato cudno ponasam, sto postaje upadljivo ukoliko ste duze u mom prisustvu. Isto tako, nikada se ne bih prihvatio alkohola u drustvu ukoliko znam da nemam bar nekoliko zvaka u svom dzepu.
E sad, naravno da postoje razlozi svake fobije. Moja fobija datira od 13 godine. Secam se jednog detalja iz tog perioda koji je mozda i razlog svega toga, a vezano je za jednog mog druga koji mi je rekao da mi se oseca neprijatno iz usta, neposredno nakon sto sam se dobro napio koka kole. Secam se da sam i sam osecao u tom trenutku neki bljutav ukus u ustima. E sad ono sto je interesantno, jedan sam od onih koji spavaju sa otvorenim ustima nocu. Ujutru kada se probudim naravno da su mi usta suva, ponekad puna sekreta, i bljutavost je najbolja rec kojom bih opisao stanje u usnoj duplji. Ono sto je interesantno da je tu bljutavost osecam i nakon sto operem zube. Ona mi se povlaci samo u trenucima kad jedem, zna da se povuce na oko pet minuta ukoliko jedem voce tipa ananasa, i ukoliko imam nesto u ustima da mi stvara pljuvacku. Ukoliko se zesce izmorim desi se da se ta bljutavost pojavi i povrh toga sto imam zvaku u ustima. Tako mi se desilo da me je jednom prilikom neko na basketu upitao da li sam pio pivo jer mi se oseca iz usta. Naravno, sva bljutavost se leci bombonama, koje enormno stvaraju pljuvacku.
Nazalost, ja sam se skoro i pomirio da zivim sa mojom fobijom. Ne pricam nikome o njoj, jer me je stid da o tome pricam, bilo sa roditeljima, bilo sa bliskim drugovima. Citajuci malo o tome i neprijatnom zadahu na netu, dosao sam do zakljucka da razliciti faktori mogu da izazovu halitozu, pocev od naslaga na jeziku, sinusa, poremecaja u nosu (zaista ne znam kojih), bolesnog zeludca, bolesnih pluca, pa cak i alergije. Logicno, zubi su mi okej.
Ono sto me plasi jeste podatak da je neprijatan zadah nemoguce izleciti u pojedinim situacijama. Moje pitanje je da li je to istina? Interesuje me i koje poremecaje je najteze izleciti, jer koliko znam najgore je kada zeludac stvara probleme?
Isto tako, imate li vi problema sa ovim, naravno u smanjenoj kolicini? Ja prosto ne mogu da zamislim da covek uopste ne misli o tome kakav mu je dah. Takodje, sta moze da bude uzrocnik jako suvih ustiju?
Izvinjavam se ako sam pogresio sobu za ovu moju temu. Bice mi drago ako moderatori misle da je pogodnija za neku drugu sobu.
Halitofobija - halitoza
Re: Halitofobija - halitoza
anonimust napisao:.
Zadnjih 9-10 godina nisam izasao iz kuce, a da nemam zvakacu gumu u ustima. ...... a i kako ce kada uglavnom imam zvaku)
Pokusaj da izbegavas zvake, znam dosta osoba kojima je zvaka samo odmagala jer su navikli na nju.... Kad su ih izbacili iz upotrebe stanje se poboljsalo...