Pozdrav svima
Molim sve koji nesto znaju o hormonskoj stimulaciji pre vantelesne da mi malo to pojasne.Jesu li to jaki hormoni, da li izazivaju neke jace nezeljene efekte, ostavljaju li posledice?
Mozda su moja pitanja nepotrebna i mozda to i nije tako strasno, ali zaista ne znam nista o tome i dobro ce mi doci vasi saveti s obzirom da ja i suprug ocekujemo odgovor sa Instituta za ginekologiju jesmo li usli u program za vantelenu.
Hvala svima unapred
Hormonska stimulacija pre vantelesne
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
- rikikiki
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 2:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hormonska stimulacija se može razlikovati od slučaja do slučaja. Postoji tzv. dugi i kratki protokoli. Dugi protokol započinje 21. dan ciklusa korištenjem supresije (može biti u obliku spreja ili inekcija) koje uzimaš jednom dnevno u isto vrijeme. Kada dobiš m. uz tu supresiju od 2. dana ciklusa uzimaš "hormonsku stimulaciju" koju ti dr. odredi. To može biti čisti FSH (gonalF) ili FSH+LH (merional, menopur i sl) i prema odluci liječnika uzimaš jednu ili više ampula dnevno. To zaista zavisi od slučaja do slučaja. Svakih nekoliko dana (najčešće svaka 2 dana) ideš na UZV kontrolu i prema situaciji dr. ti može promijeniti dozu hormona. Hormone koristiš do dana štoperice (koja se dobija 36 sati prije punkcije, a punkcija se približno podudara sa danom kada bi ti bila prirodna ovulacija). Znači količina hormona ti ovisi o tome koju dozu će ti liječnik propisati, ali i o dužini tvojih ciklusa.
Ako ti liječnik prepiše jaču dozu, a tvoji ciklusi su duži, naravno primiti ćeš u organizam puno više hormona i možda ćeš imati nekih nuspojava, kao na pr. razdražljivost, napuhanost, možda i koja suza padne, ali ne brini, sve je to prolazno i neće biti nikakvih dugotrajnih posljedica..možda će te koji mjesec iza stimulacije mučiti koja kilica viška (posebno oko trbuha) ali i to ode uz malo truda.
Postoji jedna nuspojava koja i nije jako česta, a to je hiperstimulacija. Dešava se kad jajnici preburno reagiraju i stvore puuuuno folikula i dešava se najčešće ženama koje pate od policističnih jajnika, ali uz dobru kontrolu i pravilno dozirane hormone lako se izbjegne. Simptomi su joj zadržavanje tekućine (slabo se piški), napuhan i bolan trbuh u predjelu jajnika i još neki (ne znam točno koji). To se dešava prilično rjetko tako da te to ne mora brinuti!
Držim fige da uđete u program i da postupak bude uspješan!
Ako ti liječnik prepiše jaču dozu, a tvoji ciklusi su duži, naravno primiti ćeš u organizam puno više hormona i možda ćeš imati nekih nuspojava, kao na pr. razdražljivost, napuhanost, možda i koja suza padne, ali ne brini, sve je to prolazno i neće biti nikakvih dugotrajnih posljedica..možda će te koji mjesec iza stimulacije mučiti koja kilica viška (posebno oko trbuha) ali i to ode uz malo truda.
Postoji jedna nuspojava koja i nije jako česta, a to je hiperstimulacija. Dešava se kad jajnici preburno reagiraju i stvore puuuuno folikula i dešava se najčešće ženama koje pate od policističnih jajnika, ali uz dobru kontrolu i pravilno dozirane hormone lako se izbjegne. Simptomi su joj zadržavanje tekućine (slabo se piški), napuhan i bolan trbuh u predjelu jajnika i još neki (ne znam točno koji). To se dešava prilično rjetko tako da te to ne mora brinuti!
Držim fige da uđete u program i da postupak bude uspješan!
- ja '75. visoki FSH-27,8
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
- Olja 86
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Apr 23, 2007 9:53 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Evo jedan forum i njegovi dnevnici koji su otvarale zene koje su isle na IVF i opisivale detaljno ceo postupak.
http://www.*/forum/viewforum. ... 8b897740f1
http://www.*/forum/viewforum. ... 8b897740f1
Anastasija, mamino najveće blago - 28.05.2005.
Promenila nick iz Dr. Olja u Olja 86
Promenila nick iz Dr. Olja u Olja 86