Suprug je 01.06.07 imao udes, teske tel.povrede, izmedju ostalog i prelom desne nadlaktice i leve kljucne kosti. Vecina povreda je do sada sanirana, medjutim strasne probleme pravi prelom kljucne kosti koji ne zarasta. Posle 8 meseci mu ortoped u d.z. kaze da postoji mogucnost operacije na o.k.Banjica. Prvo kazu da nema uslova, pa ga onda ipak pozovu, pripreme za operaciju u cetvrtak/nista hrana, voda /, a onda ga u petak otpuste kuci. U otpusnoj listi pise~ Po prijemu ispitan klin., lab, i rtg, prikazan grupi za lecenje metodom Ilizarova i doneta odluka da za sada nema indikacija za operativno lecenje.Pacijent se optusta iz bolnice i upucuje nadleznom fizijatru radi sprovodjenja fizikalne terapije sa ciljem obezboljenja leve klj.kosti.
Zavrsna dijagnoza PSEUDOARTHROSIS CLAVICULAE SINISTRI
E sad stvarno sta dalje?Njega boli, u toku noci kad se okrene zna da mu se pomeri vrh kosti gotovo da probije kozu.
On ima 60 god., a lekar koji ga je otpustio mu je rekao da je prestar za tu operaciju.Da li je?Da odustanemo, ili da trazimo drugu ustanovu.
ilizarov-nece da ga ugrade, sta dalje
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Sledeca prica je nacelna jer je zbilja nezgodno samo na osnovu dijagnoze pricati o mogucnostima lecenja.
Pseudoartroza (nesrastao prelom) neke kosti se nacelno moze leciti metodom Ilizarova ili popunjavanjem defekta kosti kostanim kalemom koji se najcesce uzima sa karlice pacijenta.
I jedan i drugi metod podrazumevaju da kosti pacijenta imaju solidan potencijal rasta, kao i potencijal za formiranje nove kosti. Sto pacijent ima vise godina, potencijal za formiranje nove kosti je sve manji pa su i rezultati lecenja losiji.
Teorijski gledano, dolazi u obzir i uklanjanje dela kljucne kosti koji smeta, ali samo u slucaju da su tegobe jako izrazene.
Pseudoartroza (nesrastao prelom) neke kosti se nacelno moze leciti metodom Ilizarova ili popunjavanjem defekta kosti kostanim kalemom koji se najcesce uzima sa karlice pacijenta.
I jedan i drugi metod podrazumevaju da kosti pacijenta imaju solidan potencijal rasta, kao i potencijal za formiranje nove kosti. Sto pacijent ima vise godina, potencijal za formiranje nove kosti je sve manji pa su i rezultati lecenja losiji.
Teorijski gledano, dolazi u obzir i uklanjanje dela kljucne kosti koji smeta, ali samo u slucaju da su tegobe jako izrazene.
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 2:28 pm
moguće je
Kolega (pretpostavljam) je u prethodnom postu pomenuo par istinitih stvari, ali uvek postoji mogućnost operativnog lečenja, ( par tipova pločica sa ili bez graftovanja dolazi u obzir...)
Ali obično opasnost od komplikacija sprečava hirurge da se upuste u priču sa operacijom. ukoliko su tegobe vašeg supruga do te mere izražene da je spreman da prenebregne mogućnost razvoja komplikacija može da se javi na mail, preporučiću vam ustanove i eventualno kolege koji bi mogli da vam pomognu u Beogradu ali i u unutrašnjosti (takođe ima dobrih ortopeda ako niste iz Beograda).
Ali obično opasnost od komplikacija sprečava hirurge da se upuste u priču sa operacijom. ukoliko su tegobe vašeg supruga do te mere izražene da je spreman da prenebregne mogućnost razvoja komplikacija može da se javi na mail, preporučiću vam ustanove i eventualno kolege koji bi mogli da vam pomognu u Beogradu ali i u unutrašnjosti (takođe ima dobrih ortopeda ako niste iz Beograda).
Molim vas za pomoc vezano za institucije ili jos bolje doktore koji su raspolozeni za operaciju kljucne kosti. Takodje ukoliko znate kojim materijalima se radi unutrasnja fiksacija i koji su najbolji bila bih vam zahvalna. Posto sam ja imala prelom u aprilu prosle godine i jos uvek imam problema sa ramenom i funkcijom ruke.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Kljucna kost nije srasla lepo posle tog preloma prosle godine, a da zlo bude vece ja sam to ponovo povredila u januaru ove godine. I dalje postoji dislokacija, formirao se neki "lazni zglob" tako su rekli lekari, fizuelno postoji ispupcenje na tom mestu gde je prelom. Posle prvog preloma (prosle godine) sam nosila "osmicu" skoro 8 nedelja i isla na fizikalnu terapiju, u januaru nisam nosila nikakvu vrstu imobilizacije, samo sam mirovala. I sad mi predlazu operaciju pa me interesuje, kao sto sam rekla u prvoj poruci, gde, ko, kako, kojom metodom, materijalima i sl. to radi. Zelela bih da sve proverim pre nego se odlucim za operaciju, jer su me dosad (skoro godinu dana) ubedjivali da se operacija ne radi kod preloma klj. kosti i da se sve to prepusti prirodi da ona zavrsi posao. U mom slucaju je priroda ocigledno omanulaVeljko Jovanovic napisao:Pa ne rekoste koji je problem sa kljucnom kosti... Spomenuli ste prelom pre godinu dana i probleme sa ramenom i funkcijom ruke

-
- Stalni član
- Kontakt:
Operacija nesraslog preloma kljucne kosti se, ukoliko postoji defekt na mestu preloma, vrsi najcesce tako sto se sa karlicne kosti pacijenta uzme deo kosti kojim se taj defekt popuni, a sve zajedno se fiksira plocicom i srafovima. Dolazi u obzir i operacija metodom Ilizarova kada se na kljucnu kost postavi spoljasnji fiksator kojim se kost "usmerava" na svoje normalno mesto.
Sto se tice Banjice, dolaze u obzir ponedeljak, utorak i sreda za ambulantni pregled (ponesite rentgenske snimke sa sobom). (Nije mi poznato da se iko u zemlji sistematski bavi lecenjem nesraslih preloma kljucne kosti - suvise su retki). Pregled se zakazuje na 01-3672-921
Sto se tice Banjice, dolaze u obzir ponedeljak, utorak i sreda za ambulantni pregled (ponesite rentgenske snimke sa sobom). (Nije mi poznato da se iko u zemlji sistematski bavi lecenjem nesraslih preloma kljucne kosti - suvise su retki). Pregled se zakazuje na 01-3672-921
-
- Stalni član
- Kontakt:
-
- Stalni član
- Kontakt: