ilizarov-nece da ga ugrade, sta dalje

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
makeksa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 26, 2008 7:09 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

ilizarov-nece da ga ugrade, sta dalje

Post od makeksa »

Suprug je 01.06.07 imao udes, teske tel.povrede, izmedju ostalog i prelom desne nadlaktice i leve kljucne kosti. Vecina povreda je do sada sanirana, medjutim strasne probleme pravi prelom kljucne kosti koji ne zarasta. Posle 8 meseci mu ortoped u d.z. kaze da postoji mogucnost operacije na o.k.Banjica. Prvo kazu da nema uslova, pa ga onda ipak pozovu, pripreme za operaciju u cetvrtak/nista hrana, voda /, a onda ga u petak otpuste kuci. U otpusnoj listi pise~ Po prijemu ispitan klin., lab, i rtg, prikazan grupi za lecenje metodom Ilizarova i doneta odluka da za sada nema indikacija za operativno lecenje.Pacijent se optusta iz bolnice i upucuje nadleznom fizijatru radi sprovodjenja fizikalne terapije sa ciljem obezboljenja leve klj.kosti.
Zavrsna dijagnoza PSEUDOARTHROSIS CLAVICULAE SINISTRI
E sad stvarno sta dalje?Njega boli, u toku noci kad se okrene zna da mu se pomeri vrh kosti gotovo da probije kozu.
On ima 60 god., a lekar koji ga je otpustio mu je rekao da je prestar za tu operaciju.Da li je?Da odustanemo, ili da trazimo drugu ustanovu.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sledeca prica je nacelna jer je zbilja nezgodno samo na osnovu dijagnoze pricati o mogucnostima lecenja.
Pseudoartroza (nesrastao prelom) neke kosti se nacelno moze leciti metodom Ilizarova ili popunjavanjem defekta kosti kostanim kalemom koji se najcesce uzima sa karlice pacijenta.
I jedan i drugi metod podrazumevaju da kosti pacijenta imaju solidan potencijal rasta, kao i potencijal za formiranje nove kosti. Sto pacijent ima vise godina, potencijal za formiranje nove kosti je sve manji pa su i rezultati lecenja losiji.
Teorijski gledano, dolazi u obzir i uklanjanje dela kljucne kosti koji smeta, ali samo u slucaju da su tegobe jako izrazene.
drmarko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 2:28 pm

moguće je

Post od drmarko »

Kolega (pretpostavljam) je u prethodnom postu pomenuo par istinitih stvari, ali uvek postoji mogućnost operativnog lečenja, ( par tipova pločica sa ili bez graftovanja dolazi u obzir...)
Ali obično opasnost od komplikacija sprečava hirurge da se upuste u priču sa operacijom. ukoliko su tegobe vašeg supruga do te mere izražene da je spreman da prenebregne mogućnost razvoja komplikacija može da se javi na mail, preporučiću vam ustanove i eventualno kolege koji bi mogli da vam pomognu u Beogradu ali i u unutrašnjosti (takođe ima dobrih ortopeda ako niste iz Beograda).
Sanja_123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 18, 2008 7:24 pm

Post od Sanja_123 »

Molim vas za pomoc vezano za institucije ili jos bolje doktore koji su raspolozeni za operaciju kljucne kosti. Takodje ukoliko znate kojim materijalima se radi unutrasnja fiksacija i koji su najbolji bila bih vam zahvalna. Posto sam ja imala prelom u aprilu prosle godine i jos uvek imam problema sa ramenom i funkcijom ruke.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Pa ne rekoste koji je problem sa kljucnom kosti... Spomenuli ste prelom pre godinu dana i probleme sa ramenom i funkcijom ruke
Sanja_123
Novi član
Novi član

Post od Sanja_123 »

Veljko Jovanovic napisao:Pa ne rekoste koji je problem sa kljucnom kosti... Spomenuli ste prelom pre godinu dana i probleme sa ramenom i funkcijom ruke
Kljucna kost nije srasla lepo posle tog preloma prosle godine, a da zlo bude vece ja sam to ponovo povredila u januaru ove godine. I dalje postoji dislokacija, formirao se neki "lazni zglob" tako su rekli lekari, fizuelno postoji ispupcenje na tom mestu gde je prelom. Posle prvog preloma (prosle godine) sam nosila "osmicu" skoro 8 nedelja i isla na fizikalnu terapiju, u januaru nisam nosila nikakvu vrstu imobilizacije, samo sam mirovala. I sad mi predlazu operaciju pa me interesuje, kao sto sam rekla u prvoj poruci, gde, ko, kako, kojom metodom, materijalima i sl. to radi. Zelela bih da sve proverim pre nego se odlucim za operaciju, jer su me dosad (skoro godinu dana) ubedjivali da se operacija ne radi kod preloma klj. kosti i da se sve to prepusti prirodi da ona zavrsi posao. U mom slucaju je priroda ocigledno omanula :( . Zato molim za savet
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Operacija nesraslog preloma kljucne kosti se, ukoliko postoji defekt na mestu preloma, vrsi najcesce tako sto se sa karlicne kosti pacijenta uzme deo kosti kojim se taj defekt popuni, a sve zajedno se fiksira plocicom i srafovima. Dolazi u obzir i operacija metodom Ilizarova kada se na kljucnu kost postavi spoljasnji fiksator kojim se kost "usmerava" na svoje normalno mesto.

Sto se tice Banjice, dolaze u obzir ponedeljak, utorak i sreda za ambulantni pregled (ponesite rentgenske snimke sa sobom). (Nije mi poznato da se iko u zemlji sistematski bavi lecenjem nesraslih preloma kljucne kosti - suvise su retki). Pregled se zakazuje na 01-3672-921
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Izvinjavam se, preskocio taster... 011-3672-921
Sanja_123
Novi član
Novi član

Post od Sanja_123 »

a da li slucajno znate od kog materijala su te plocice???? I da li postoji vise razlicitih materijala?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Znam da su metalne legure i da te metale poslednjih godina (ili decenija) kombinuju tako da, izmedju ostalog, budu bioinertni (tj. da organizam ne reaguje na njih kao na strano telo), ali ne znam detalje.
Odgovori