Savet...

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Andrea_Pirlo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 16, 2008 5:12 am

Savet...

Post od Andrea_Pirlo »

Zdravo. Imam 21. godinu, a dijabetes skoro 8 godina. Citajuci gomilu postova, primetio sam da ljudi na forumu uglavnom uspevaju da odrzavaju glikemije na normalnom nivou, medjutim kod mene je sasvim drugaciji slucaj. Dosta varijaju, nekada imam zaista nizak secer 2-3 (usled pojacane fizicke aktivnosti - setnje, teretana, sport itd.), a najcesce glikemije se krecu od 10-13, neretko se desava i da imam glikemije izmedju 14-18. :( Od insulina koristim aktrapid, 3 puta dnevno i to po 18 jedinica. Uvece koristim insulatard i to uvek 36 jedinica.

Svestan sam da je to jako puno insulina, ali ako smanjim samo za par jedinica (bilo aktrapid, bilo insulatard), glikemije su mnogo vece. Jedini nacin da smanjim insulin je drasticno smanjenje ishrane, ali moja najveca mana je ta sto se vec godinama hranim slicno (uz minimalne izmene) i navikao sam se na tu ishranu (koju mi odredili nutricionisti iz Bukovacke Banje jos pre 7 godina). Inace, do sada nisam imao komplikacija koje prate dijabetes. Zeleo bih da preduzmem neke korake kako bih smanjio jedinice insulina i kako-tako normalizovao glikemije i svaki savet bi bio od velike koristi.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Kod tebe vidim vise gresaka u terapiji. Prvo, Insulatard treba da se prima dva puta dnevno da bi imao efekat. Ovako te drzi pola dana, a ona druga polovina je vjerovatno propast. Ono sto bi tu direktno trebao da uradis je da uzmes 18 ujutro i 18 navece

Drugo, Actrapid uzimas u tri velike doze sto isto nije dobro. Razmisli samo kako normalno tijelo rad - ono luci inzulin tokom cijelog dana uz povecanu proizvodnju kada jedes.
Znaci ti bi isto tako te tvoje tri doze trebao da raspodijelis u 5-6, tako da pokrijes cijeli dan i da ne sokiras tijelo sa tim velikim dozama posle nedostatka inzulina koji se stvori izmedju njih. To ti je vjerovatno i razlog zasto ti ide gore dole. Actrapid bi mogao da uzimas 14 dorucak + jutarnji insulatard, 3 oko 10 sati (uzina), 14 rucak, 3 oko 16 sati, 14 vecera, 3 uz vecernju uzinu, kada uzimas i drugu dozu Insulatarda.

Ja bih to uradio u tri koraka:

1. Odes kod doktora da ti da nove (modernije) inzuline (actrapid i insulatard su "old school")
2. Sam ili uz pomoc doktora koji zna sta je dijabetes, raspodijeli doze. Manje ali cesce, da bi izbjegao nedostatak.

Za pocetak mislim da bi to bilo dovoljno.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Andrea_Pirlo
Novi član
Novi član

Post od Andrea_Pirlo »

Slazem se da bi trebalo potpuno drugacije da raspodelim doze insulina, ali da se (po ovoj tvojoj formuli) 8x dnevno bodem penom... zar to nije previse?

Inace, do 2005. (dakle, prvih 5 godina) ja sam koristio drugaciju terapiju - 2x dnevno sam primao insulin, u injekcijama pomesano aktrapid i insulatard, jednom ujutru, jednom uvece. Od 2005. (pa do danas), presao sam na 4 doze (kako su mi preporucili doktori u Tirsovoj), 3x aktrapid u toku dana i 1x insulatard uvece, ali sasvim je ocigledno da ta terapija jednostavno ne funkcionise kako treba posto rezultati, blago receno, variraju.

Pitanje: kako se nazivaju ti novi insulini na koje bi trebalo da predjem?
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Pa na tebi je da odlucis da li je bolje da se bodes vise puta ili da snosis dugotrajne posljedice visokog secera. I ubod iglom nije operacija vec blize ujedu komarca.
I, kao sto rekoh, misli logicno - inzulin se u tijelu zadrzava 2-3 sata, a izmedju tvojih uboda prodje po 5-6? Isto tako, kod zdrave osobe pankreas luci inzulin cijelo vrijeme a ne samo u 7, 12 i 19 sati.

Novi inzulini su Novorapid i Levemir? Levemir je inzulin koji drzi 24 sata (za razliku od insulatardovih 10-12) i uzima se jednom dnevno, a novorapid je brzi actrapid ali ni kod njega ti ne gine povecan broj uboda jer se u tijelu zadrzava jos krace od actrapida ali djeluje momentalno tako da nema potrebe za vecim planiranjem obroka i uzimanja inzulina pola sata unaprijed itd.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Andrea_Pirlo
Novi član
Novi član

Post od Andrea_Pirlo »

Ok, hvala na odgovorima. Mislim da je prvo najbolje da se konsultujem sa lekarom oko prelaska na Novorapid i Levemir insuline, pa posle cu videti kako dalje.
Ana_
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 6:03 pm

Post od Ana_ »

Evo ja da ne otvaram novi topic da pitam ovdje...Imam dijabetes skoro 2 godine,sad sam na 20 jedinica Novomixa 30 ujutro i 12 uvece.
Maloprije sam izmjerila i secer mi je bio 13.Da li mislite da ova terapija nije dobra? :-? :(
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Anči, na osnovu jedne informacije teško da iko od nas može da ti da neki savet. Daj nam više podataka, neki profil i sl.
"Malopre" nam takođe ne znači ništa, nego reci npr. "dva sata posle doručka" i tome sl. Ok? :wink:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Ana_
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 6:03 pm

Post od Ana_ »

a,da :D
da,2 sata posle rucka.Sad sam izmjerila 3 sata posle vecere i bio je 4.6.hmm...Napravicu profil,da ne lupam sad :)
Odgovori