TU-markeri: pouzdanost?!

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

TU-markeri: pouzdanost?!

Post od Kicha »

Kolika je pouzdanost (specificnost i senzitivnost): AFP, PSA, CEA, CA-19.9, CA-125 markera? Gde je najbolje da se rade? Da li se sa novom serijom testova njihova upotrebljivost povecava? Koji jos tumor markeri postoje i za sta? Hvala!
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

Imas opciju trazi, zato ti niko ne odgovara.
Pozdrav, srecno
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Re: TU-markeri: pouzdanost?!

Post od severus »

Kicha napisao:Kolika je pouzdanost (specificnost i senzitivnost): AFP, PSA, CEA, CA-19.9, CA-125 markera? Gde je najbolje da se rade? Da li se sa novom serijom testova njihova upotrebljivost povecava? Koji jos tumor markeri postoje i za sta? Hvala!
Sta si se sad uhvatio za markere??Da ti ja kazem bez biopsije PH i eventualne imunohistohemije sve ostalo u dijagnostici maligniteta je puko gledanje u pasulj!!!
nikikaoja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2007 11:17 am

Post od nikikaoja »

moj otac je operisan od ca debelog creva i ima kolostomu.Super se oseća i sve analize iz krvi su mu dobre kao i UZ abdomena osim što ima SE 44 i tumori markera su mu 150 a pre operacije su bili 350.Prošlo je tri meseca od operacije i treba da ide na onkologiju da odnese rezultate ali me interesuje šta znače ovi tumori markera i da li je to velika vrednost
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

Da se ja malo umesam dok ne dodje severus...

Koliko ja kapiram, onkolozima je najvaznije da su tumor markeri u opadanju - slusala sam kad su jednoj zenici iz moje sobe govorili kako je odlicno sto je marker sa 1200 pao na 800, a drugoj rekli da ne valja sto je sa 8 otisao na 12 (u pitanju je C125, koji treba da bude 0-30, prim.aut.)

...ako lupetam, neka me slobodno severus nakrpi, znaci da nisam dobro pazila na casu, :)
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Dosadio sam sam sebi :roll: :( ,kod biohemijskih analiza postoje termini senzitivnost i specificnost a odnose se na procenat pozitivnih i negativnih rezultata(u odnosu na to da neko ima bolest a ima marker odnosno nema bolest a marker je negativan).Kod infarkta npr.svi imaju povisen troponin-t i enzime dok tumor markeri imaju vrlo upitnu senzitivnost i specificnost(moze neko da ima metastaze na sve strane a marker da bude normalan)pa se sve razmatra od slucaja do slucaja ,a dijagnoza i prosirenost se utvrdjuju na osnovu egzaktnih metoda.
Odgovori