boli srce ili zeludac-kako da razlikujemo
boli srce ili zeludac-kako da razlikujemo
Da li bi neko mogao da objasni razliku izmedju bola u grudima ciji je uzrok srce i bola ciji je uzrok zeludac?kad ici doktoru?
bol porekla zeluca (gastritis, cir) cesto je povezan sa unosenjem (odredjene) hrane, ako dolazi do krvarenja prati ga crna prebojenost stolice. uzimanje sode bikarbone cesto pomaze. pored njega cesto postoji i podrgivanje, vracanje sadrzaja u jednjak.
bol porekla srca (anginozni) je povezan sa fizickim naporom, veoma je jak, cesto pracen preznojavanjem. kada ga pacijenti opisuju, gotovo po pravilu pokazuju mesto bola obema rukama. pored napora izaziva ga i izlazak na hladnocu, i preobiman obrok (bez obzira na sadrzaj obroka). prolazi nakon upotrebe nitroglicerina.
bolovi ciji je uzrok neko od oboljenja jednjaka cesto su uzrok lutanja sa dijagnozom jer nitroglicerin (vazodilatacijom) otklanja i njega.
dijabeticari imaju slabije izrazene bolove srcanog porekla i oni bi trebalo i na najmanji bol da odmah urade EKG, jer je moguce da se i infarkt ne "oglasi" jakim bolovima.
detaljna anamneza kod najveceg broja pacijenata sa bolovima u grudima usmeri lekara da li treba raditi gastro dijagnostiku (barijum, gastroskopija..) ili kardiolosku (test opterecenja)
hipertenzija se takodje moze manifestovati bolovima u grudima, pogotovo na pocetku bolesti, kada jos nije dijagnostikovana i pod terapijom i vrednosti pritiska ostaju nekontrolisane.
neuroza koja se ispoljava bolovima u grudima je zapravo najveci problem za dijagnosticara, i nekada pacijenti dodju i do koronarografije, a kod odredjenog broja ni normalan nalaz ne pomaze u prevazilazenj tegoba.
bol porekla srca (anginozni) je povezan sa fizickim naporom, veoma je jak, cesto pracen preznojavanjem. kada ga pacijenti opisuju, gotovo po pravilu pokazuju mesto bola obema rukama. pored napora izaziva ga i izlazak na hladnocu, i preobiman obrok (bez obzira na sadrzaj obroka). prolazi nakon upotrebe nitroglicerina.
bolovi ciji je uzrok neko od oboljenja jednjaka cesto su uzrok lutanja sa dijagnozom jer nitroglicerin (vazodilatacijom) otklanja i njega.
dijabeticari imaju slabije izrazene bolove srcanog porekla i oni bi trebalo i na najmanji bol da odmah urade EKG, jer je moguce da se i infarkt ne "oglasi" jakim bolovima.
detaljna anamneza kod najveceg broja pacijenata sa bolovima u grudima usmeri lekara da li treba raditi gastro dijagnostiku (barijum, gastroskopija..) ili kardiolosku (test opterecenja)
hipertenzija se takodje moze manifestovati bolovima u grudima, pogotovo na pocetku bolesti, kada jos nije dijagnostikovana i pod terapijom i vrednosti pritiska ostaju nekontrolisane.
neuroza koja se ispoljava bolovima u grudima je zapravo najveci problem za dijagnosticara, i nekada pacijenti dodju i do koronarografije, a kod odredjenog broja ni normalan nalaz ne pomaze u prevazilazenj tegoba.
Sinoc sam bila u teretani.Cim sam sela na biciklo,pocelo je da boli,tacno na sredini grudi.Nije bio jak bol ali cini mi se da se povecavao.Kad sam prestala sa vezbanjem,prestao je i bol.Vezbala sam skoro 5 sati posle obroka,jela sam ono sto i inace jedem.Imam nizak pritisak,koliko znam nikakvih problema sa srcem.Bol se nije sirio.Znaci li to da je u pitanju zeludac?Ni s tim ranije nisam imala problema i nije bilo nikakvih drugih tegoba,osim bola.Znojila sam se i malo teze disala ali bila sam na spravi,tako da je to normalno.
Da li vam je poznat slucaj gde kandida napada srce?Samo na jednom mestu sam nasla da je to moguce ali ,kazu, uglavnom kod ljudi sa jako slabim imunitetom.Ja imam kandidu,za sad je potvrdjena oralna i vaginalna.Jos uvek cekam nalaz stolice jer sumnjaju na crevnu.Ali sa kandidom u ustima,ja sam izvadila zub jer nisam znala da je imam.Rana od pocetka nije bila u redu,bila je potpuno prekrivena necim belim.Zubar je tvrdio da je to alveolit.Da li je moguce preneti kandidu u krvotok i sta se tad desava?Moj doktor tvrdi da je to nemoguce i verovatno misli da bespotrebno panicim.Je l treba da brinem?