Propafen

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
djomla100
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 12:50 am

Propafen

Post od djomla100 »

Imam aritmogenu diplaziju desne komore sa paroksizmalnim ventrikularnim tahikardijama koje su retke i ugradjen ICD.
Od skoro sam poceo da pijem propafen 3*150 mg i 3*20 mg propranolola i interesantno da od kad sam poceo da pijem propafen da mi se pojavila bigeminija i trigeminija i uopse veci broj VES-a nego dok sam pio samo propranolol. Interesuje me kako je to moguce kad je bas propafen namenjen smanjenju broja VES-a???
Da i ujedno i pijem zoloft, triciklicni antidepresiv, jer imam glavobolju a i depresivan sam :))
Sve najbolje
pozdrav
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

terapija je pogresna, da li ju je propisao kardiolog?
da li su u pitanju zaista glavobolje ili jace vrtoglavice (kojima je uzrok aritmija)? triciklicni antidepresivi izazivaju tahikardiju i(li) preskakanje srca, da li su vam oni zaista potrebni? da li je specijalista psihijatrije postavio dijagnozu endogene depresije??? pacijenti sa problemom preskakanja srca najcesce imaju neurozu i strah od napada tahikardije, a tu terapija ne treba da bude antidepresivima.
djomla100
Novi član
Novi član

reply

Post od djomla100 »

pa prica je dosta duga.
Od 16 godine pijem amiodaron+propafen a posle ugradjivanja icd pio sam sotalol. Medjutim prestao sam da pijem sotalol jer sam mislio da me glava boli od njega a ono je izgleda bilo od depresije jer sam imao hipertireozu 3 meseca i pa dobio glavobolju a od nje i depresiju koja je samo produzila tu glavobolju. Sad me glava skoro uopste ne boli od kad sam poceo da pijem zoloft. DA terapiju je prepisao doktor kod koga se lecim od 16 godine. Ova terapija je benigna jer sam pokriven od tahikardija sa ICD. Pitao sam i profu (mog lekara) kako je moguce da dobijem VES kad propafen je bas za to i namenjen a on kaze da teorijski moze ali prakticno se ne desava to nikom.
Te VES sam poceo da dobijam pre nego sam poceo da pijem zoloft tako da ne bih rekao da je od njega. Zoloft mi je naravno prepisao neuropsihijatar. ne uzimam ja lekove na svoju ruku narocito antidepresive.
Sad sam pojacao za 2*300 propafen pa je malo bolje.
Interesuje me koja je vasa preporuka za terapiju ????
U medjuvremenu sam imao i 2 neuspesne ablacije u grckoj i parizu :(
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

situacija je vrlo delikatna. svaka stavka iz vase terapije potencira aritmije, i kao sto vidite to je vasa svakodnevica a ne teorija! na ovakvom mestu se ne moze propisivati terapija, ja sam vam naznacio sta je problematicno u terapiji, a lekove i njihove doze moze da menja samo neko ko vas uzivo pregleda!
djomla100
Novi član
Novi član

Post od djomla100 »

Jako sam zadovoljan vasim odgovorom, bojao sam se da cete mi predloziti terapiju jer bi to znacilo da i drugima to radite a to je ozbiljna stvar jer vi mozete biti bilo ko, zar ne.
U svakom slucaju hvala i ako mozete samo da mi objasnite zasto su triciklicni antidepresivi losi za srce???
Sve najbolje :))
july
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 31, 2007 1:47 pm

Post od july »

Đomla, ne znam u kom kraju živite i da li ste upoznati, ali ablacija se radi i u Beogradu: pri Kliničkom centru radi ekipa prof Grujić, Dr Mrđa i profesor Mujović a radi se i na Dedinju. Lično imam iskustva sa ekipom pod vođstvom prof Grujića, ali svaki slučaj je poseban, pa i rezultati. Možda da se i njima obratite i konsultujete za dalju terapijuPozdrav i sve najbolje..
Odgovori