Prije tri godine liječio sam se od Hočkina ( tip 3, stadijum 2 A) .Liječenje se sastojalo od hemioterapije - 4 kure abvd protokola i radioterapijom (21 dan zračenja vrata po 6 min dnevno ). Liječenje je obavljeno u hematološkoj dnevnoj bolnici Kliničkog centra u Novom Sadu. Više sam nego zadovoljan odnosom osoblja prema meni kao pacijentu. Liječenje me je još više osnažilo kao čovjeka i ta vrsta iskustva,iako negativnog,produbila je moj senzibilitet prema duhovnoj sferi života.
Sada nakon tri godine ustanovljen je recidiv i moram opet na terapije.Planirano je 6 kura gore pomenutog protokola i zračenje, sam što sam ovaj put u prednosti jer znam šta me čeka. Unaprijed sam pripremljen za to.Ne bi bilo loše da se na ovom forumu okupe ljudi sa sličnim problemom i pozivam sve koji imaju ili su imali Morbus Hodgin da razmjenjujemo iskustva.
Mene za početak interesuje koliko citostatika čovjek smije da primi tokom života,pogotovo kad je adriablastin u pitanju.
Morbus Hodgin - Hočkinov limfom
Re: Morbus Hodgin - Hočkinov limfom
Kumulativna doza doxorubicina iznosi 500 mg/m2,za ostale antracikline nije definisana precizno i nije poznata a preko ove doze povecava se rizik od kardiotoksicnosti mada deca koja imaju leukemiju prime ogromne doze gore pomenutog doxorubicina pa im se nista ne desi ,a razvijen je i dexrazoxan koja anulira toxicnost doxorubicina a da li se primenjuje ne znam.bobrock napisao: Mene za početak interesuje koliko citostatika čovjek smije da primi tokom života,pogotovo kad je adriablastin u pitanju.
pozdrav
pozdrav, veoma hrabro i optimisticki delujes, svaka cast! kao sto vidis mi smo na pocetku, nismo poceli sa terapiom, i ako si pratio tekst pred nama su jos neka ispitivanja, a moje pitanje je da li u ovoj fazi se moramo pricuvati imirovati ili imamo jos vremena da se normalno ponasamo bez posledica i da li ima nesto zabranjeno za konzumiranje?
POZDRAV!
POZDRAV!
Uglavnom bez brige.Biopsija srži se radi da se vidi da nema tragova (infiltracije)Hodgina u njoj, zbog određivanja stadijuma. Ja sam to dva puta radio i bilo je ok. U svakom slučaju i da nešto bude u srži - opet se liječi bez problema. Skener tj. CT radite da se vidi da nema uvećanih limfoma u plućnom medijastumu i unutrašnjim organima i da se vidi da nije slezina uvećana. Sve to opet zvog utvrđivanja stadijuma. Meni je hodgin lokalizovan na vratu i nije se spustao dalje.Izbjegavajte u ishrani crvena mesa pogotovo tokom terapija, jaja i mlječne proizvode. Kako bi nadoknadili kalcijum stavite nekoliko ljuski od jajeta u teglu i isto toliko iscjedite limuna u nju i stavite u frižder da limun izvuče kalcijum iz ljuski. Pijte po jednu kafenu šolju posle obroka. To je najbolji prirodni preparat za kalcijum na svijetu.(zato šumeće tablete kalcijuma iz apoteka sadrže vitamin c). Nije loše da uzimate riblje ulje i da pijete sok od crvene cvekle. Kad počnu terapije pijte najmanje dva litra tečnosti dnevno kako bi što brže izbacivali otrove od citostatika napolje. Savjetujem da pijete Alopurinol 100 g, po jednu tabletu dnevno, i vitamin Oligogal sa selenom.
Nisam doktor, ali imam 33 godine i već se dva puta liječim od toga. Prvi put sam se liječio u Novom Sadu a sad se liječim u Podgorici. Samo glavu gore. Posledice hemioterapije su prolazne,biće malo gubljenja kose, malo mučnine , malo malaksalosti a sad već davaju inekcije protiv povraćanja.
Ne treba leći odmah u krevet, treba se kretati i raditi onoliko koliko osjaćate da možete.U suštini hemoterapija je opterećenje i zbog toga se ljudi loše osjećaju. Treba shvatiti da je primamo za naše dobro a propratne pojave su prolazne. Nemojte da se obeshrabrite posle prve mučnine ili zbog gubitka kose. Meni je kosa sad jača i oštrija nego što je bila. Pozdrav. Ako treba još nešto, pitajte.
P.S. Bitno je da tokom terapija pratite leukocite, ali to će vam vaš hematolog objasniti.Pozdrav
Nisam doktor, ali imam 33 godine i već se dva puta liječim od toga. Prvi put sam se liječio u Novom Sadu a sad se liječim u Podgorici. Samo glavu gore. Posledice hemioterapije su prolazne,biće malo gubljenja kose, malo mučnine , malo malaksalosti a sad već davaju inekcije protiv povraćanja.
Ne treba leći odmah u krevet, treba se kretati i raditi onoliko koliko osjaćate da možete.U suštini hemoterapija je opterećenje i zbog toga se ljudi loše osjećaju. Treba shvatiti da je primamo za naše dobro a propratne pojave su prolazne. Nemojte da se obeshrabrite posle prve mučnine ili zbog gubitka kose. Meni je kosa sad jača i oštrija nego što je bila. Pozdrav. Ako treba još nešto, pitajte.
P.S. Bitno je da tokom terapija pratite leukocite, ali to će vam vaš hematolog objasniti.Pozdrav