kardiologija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Len
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 14, 2007 2:33 pm

kardiologija

Post od Len »

Ustanovljeno mi je 70% zacepljenja aorte i zakazano mi je za 15 januar dilatacija baloniranjem. Pa ako neko moze da mi pojasni sta to znaci?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Pogresno ste interpretirali nalaz. Promena je najverovatnije nadjena na jednoj od grana aorte - koronarnim arterijama!
viket
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 21, 2007 1:27 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od viket »

Dilatacija baloniranjem je interventna kardioloska procedura kojom se prosiruje suzeni krvni sud. Izvodi se tako sto se kroz butnu arteriju udje kateterom koji na svom vrhu ima baloncic. Kada vrh katetera tj, baloncic, dodje do mesta suzenja, on se jednostavno naduje i na taj nacin prosiri krvni sud. Tom prilikom se moze i postaviti stent tj. mrezica koja vam kao 'armatura' stiti taj krvni sud od ponovnog suzavanja. Sve se izvodi u lokalnoj anesteziji. Ako su vam radili koronarografiju to je identicna procedura.
Carpe diem, quam minimum credula postero!
Len
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 14, 2007 2:33 pm

odgovor

Post od Len »

Hvala na objasnjenju.Umjesto kornografije na Dedinju su mi radili CT sa ubrizgavanjem kontrasta.Pa ne znam da li je taj pregled dovoljan.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

klasicna koronarografija je zlatni standard kardioloske dijagnostike, ali i CT-koronarografija moze u nekim slucajevima dati dovoljno informacija. ako kardiolozi koji vas prate nisu trazili koronarografiju, znaci da im je jasan vas nalaz.
podgoricanin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 28, 2008 2:48 pm

Post od podgoricanin »

da ne otvaram novu temu bez veze.drbgd,moze te li Vi da mi kazes koliko kosta CT-koronarografija da se uradi?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ne znam tacno, ali okvirno oko 40.000 dinara.
ovom metodom prima se OGROMNA doza zracenja, a na kraju je veoma cesto potrebno uraditi "klasicnu" invazivnu dijagnostiku. u medjuvremenu se izgubi dosta vremena, sto u najgorem slucaju znaci da se moze javiti i infarkt miokarda
ceca.m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 7:45 pm

Post od ceca.m »

drbgd napisao:ne znam tacno, ali okvirno oko 40.000 dinara.
ovom metodom prima se OGROMNA doza zracenja, a na kraju je veoma cesto potrebno uraditi "klasicnu" invazivnu dijagnostiku. u medjuvremenu se izgubi dosta vremena, sto u najgorem slucaju znaci da se moze javiti i infarkt miokarda
da,da 500e za dobrovoljni cernobil....
sto ce reci da sve silne reklame za nove multi ultra haj dzidzi bidzi ct skenere koji 64x obidju coveka znace jedno:
bolje da sam bila u cernobilu 2dana a ne da me obilazi dzidzi-bidzi.bolje je da "vidim svet"nego da slusam drndanje multi ultra haj dzidzi bidzi ct skener-a i opet posle svega mora se na kanal......
Ps:izvinite za text ali
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Nije bas tako tj dzggbdgz :lol:
MSCcT u dijagnostici koronarne bolesti nije zlatni standard ali je cesto dovoljan. Tacno je da nije najmanji nivo zracenja ali to znaci da ste primili godisnju dozu i da ne bi trebalo da se dalje izlazete zracnim dijagnostikama u narednih godinu dana.
Za razliku od njega, zlatni standard tj koronarografija je invazivna, ni malo bezazlena procedura, koja moze rezultirati i vrlo pa i po zivot opasnim komplikacijama /maligni poremecaji srcanog ritma i sl/.
Nije u medicini bas sve tako jednostavno u smislu: ovo je zracenje, to necu, ovo nije i to hocu, to je bezopasno i sl....
Cemu onda pronalazenje multislajsne kontrastne tomografije?
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
ceca.m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 7:45 pm

Post od ceca.m »

draganvma napisao:Nije bas tako tj dzggbdgz :lol:
ali to znaci da ste primili godisnju dozu i da ne bi trebalo da se dalje izlazete zracnim dijagnostikama u narednih godinu dana.
i sta ako treba recimo covek da snimi pluca ili da radi koronarografiju!?

uostalom sad u Aprilu mesecu se odrzava workshop kardiologa(bice delom i na VMA ja se nadam...bio je prosle god.).ajde tamo da cujemo sta se desava i sta vrh svetske i domace interventne kardiologije misli o zracenju i MSCcT .
kojiko ja znam nemaju bas neko visoko misljenje o skeneru i o zracenju.

1:koliko se pacijent ozraci na koronarografiji a koliko na skeneru?
2:koliko se doktor ozraci na koronarografiji a koliko na skeneru?
3.koliko se ozrace rendgen tehnicari i medicinske sestre na koronarografiji a koliko na skeneru?
draganvma napisao: Cemu onda pronalazenje multislajsne kontrastne tomografije?
pa mora nesto da se radi...zar ne?
draganvma napisao: Nije u medicini bas sve tako jednostavno
kao i u zivotu....mozes da ides ulicom i da padne saksija na glavu.

ps:ako gledamo crno...moze pacijent da umre i na testu opterecenja!zar ne?desavalo se....
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

u svim najnovijim svetskim udzbenicima koronarografija idalje ostaje metoda izbora nakon pozitivnog testa opterecenja. ostale metode su metode 3. i 4. izbora, u slucaju kada klasicna koronarografija ne moze biti izvrsena (hemodinamska nestabilnost, (preteci) poremecaji ritma,..). vreme koje dolazi ce doneti usavrsavanje metoda, kako danas stvari stoje MR srca moze da zameni kateterizaciju desnog srca, ako je pravilno izveden ,i sto je jos vaznije ocitan. da li mi imamo takav kadar, tesko da u svakoj ustanovi ima po jedna osoba... za anatomski izgled arterija koronarografija se smatra jos uvek superiornom, a za pozicioniranje plaka joj se priblizava CT radjen na aparatima novijeg datuma
Odgovori