Masna jetra?!

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Beshla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 9:50 am

Masna jetra?!

Post od Beshla »

Moze li se govoriti o "masnoj jetri" kada su AST, ALT i GGT u normalnim vrednostima? Na ultra zvuku mi je konstatovano da je jetra ehogenija i da se radi o simptomu masne jetre. NE pijem, normalno se hranim, cak izbegavam masno ali nisam fizicki aktivan. Holesterol mi je prvi put povecan od kad pamtim (38 god.), ukupni (6,3), LDL (4,3), trigliceridi normalni (1,0). Ponekad osecam blag, tup bol ispod desnog rebarnog luka, ali to veoma retko.
jarda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 21, 2006 1:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jarda »

Nazalast desava se da jetrene transaminaze budu u granicama normale a da sa jetrom nije sve kako treba.I ja sam se sokirala kada mi je dr.rekao to,jer cemu onda kontrola krvne slike.A poznajem jednog gospodina koji je imao veliko ostecenje a krvna slika tj. jetrene transaminaze odlicne.Znaci moj odgovor na vase pitanje je da moguce je.Pozdrav i sve najbolje!!!!!!!!!!
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

Po teoriji samo biopsija jetre moze da pokaze pravo stanje stvari... ali cudno da se na UZ vidi da je masna a da transaminaze nisu ni malo pvisene, da li su barem blizu gornje granice (40-45)?

Kakva vam je telesna tezina/visina? Normalna, gojaznost itd?

Fizicka aktivnost pod obavezno, moze samo da koristi (u globalu), a i da pomogne kod 'odmascivanja' jetre.. ;) To je barem savet lekara sa kojima sam ja pricao na ovu temu, kod pacijenata sa povisenim transaminazama, holesterolom, trigliceridima i viskom KG.
Bye bye little lady
Odgovori