adenoma parathiroideae

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kora
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2008 3:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

adenoma parathiroideae

Post od kora »

pre pet dana dijagnostikovana je sledeca dijagnoza: adenoma parathyroideae l.dex inf, Hiperparathyroidismus. To je utvrdjeno preko analiya krvi i to kalcijuma - 2,93 , neorganskog fosfata 0,63, jonizovanog kalcijuma 1,09 i magnezijuma 0,97. Predložena operacija "odmah" Taj adenom je na ultrazvuku 25mm. Još nisu stigli rezulati PTH, a i transeminaze su mi uvećane i trigliceridi 4,6. Da li postoji neki drugi način da se oslobodim ovog adenoma i da li neko nešto više zna o paratireoidi!?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Vrlo je preporucljivo da operisete adenom,kako stanje traje zbog primarnog hiperparatireoidizma moze da se razvije osteoporoza sa patoloskim frakturama i gigantocelularnim granulomima kosti zbog intenzivne demineralizacije koju izaziva ovaj hormon uz bubreznu kalkulozu i ektopicne kacifikacije u plucima ,zelucu i bubrezima koje remete funkciju ovih organa.
kora
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od kora »

hvala!!! :wink: da li neko zna da li su nasi hirurzi usvojili min. operaciju sa malim rezom u lokalnoj aneseziji ili su i dalje samo na klasicnoj varijanti gde se pomera cela stitna zlezda da bi se doslo do paratireoide?
kora
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od kora »

PTH mi je 217. Da li ovaj adenom moze biti kancerogen?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

kora napisao:PTH mi je 217. Da li ovaj adenom moze biti kancerogen?
Znacete posle PH pregleda odstranjenog adenoma.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Samo prvo scintigrafija pa odluka o operaciji!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
kora
Novi član
Novi član
Kontakt:

adenoma parathiroideae

Post od kora »

jos uvek mi nisu zakazali scintigrafiju , ostavila sam podatke i cekam da jave kada da dodjem, valjda je takva procedura na KC. ne znam sta se ustvari tacno vidi na scintigrafiji, odnosno cemu sluzi, kada su na ultrazvuku videli adenom na desnoj donjoj p. Da li postoji neka druga opcija sem operacije . Imam 37 godina.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Mora da se ukloni, bez daljnjeg! Inace, scintigrafija sluzi izmedju ostalog i da se utvrdi i eventualno postojanje neke ektopicne zlezde...
Ukratko, mora tako - scintigrafija pa operacija.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
jassmin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 11, 2008 2:02 pm

Post od jassmin »

DG:Hiperparathireoidismus

Ca u serumu:2,8 Ca u urinu:9,0 PTH 125
Ultrazvučni nalaz parath. uredan.Scintigrafija : scintigrafski se u kasnoj paratireoidnoj fazi uočava nakupljanje radioobeleživača u području štitaste žlezde bez jasno detektabilnih fokalnih promena u projekciji vrata i medijastinuma.

Naš endokrinolog predlaže eksploraciju,ali pre toga konsultaciju endokrinologa u KC Vojvodine!

Molim vas za mišljenje i neki sajt o hiperparath.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Ne vidim opis parastitnih zl. :roll: na scintigrafiji :roll:
Tek mi sada nije nista jasno, a sta oni to hoce da operisu? nesto tu u nalazu fali! A koja je u vasoj laboratoriji referentna vrednost za PTH?
jassmin
Novi član
Novi član

Post od jassmin »

REF. VRED. 9-74

Urađena je dvofazna scintigrafija(10min i 2h) područja vrata i medijastinuma u AP projekciji,nakon aplikacije radioobeleživača.U toku rane tireoidne faze dolazi do akumulacije radioobeleživača u području štitaste žlezde,a na scintigramima kasne paratireoidne faze,uočava se i dalje nakupljanje radioobeleživača manjeg intenziteta u projekciji štitaste žlezde, bez jasno detektabilnih fokalnih promena.

U prethodnoj poruci je zaključak.Možda scintigrafija nije pouzdana,pa zbog toga predlaže exploraciju.Mislim da sumnja na adenom.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Nedovoljno visok parathormon za indikovanje paratireidektomije, posebno sto je scintigrafija ocigledno nevalidna. Sumnja se na adenom stitaste zlezde pa bi verovatno radili dijagnosticku exploraciju, zasto ne punkciju? Prethodno TGAt, pa cak i ponoviti scintigrafiju. Nista dovoljno konkretno da bi se tek tako olako odlucili za operaciju. Ogradjujem se, ovo govorim na osnovu podataka koje ste dali.
jassmin
Novi član
Novi član

Post od jassmin »

Sumnjaju na adenom parath. zl.Scintigrafija ne mora uvek da bude pozitivna.Endokrinolog u NS predlaže da ponovimo nalaze,kontrolu za 4 meseca i scintigrafiju za god. dana.Naš endokrinog nas šalje kod prof. Micića u BG.Imala je slučaj gde su vrednosti Ca i PTH bili kao kod mog oca,pa kad su uradili expl. našli su adenom,koji je navodno srastao za isthmus.I scint. je bila neg.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Mislim da sm vam rekao potpuno isto sto i vas lekar...ponoviti analize pa i scintigrafiju kasnije...
Odgovori