laserska hirurbija oka, molim CLIO za objasnjnje

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
bosmil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2008 3:45 pm

laserska hirurbija oka, molim CLIO za objasnjnje

Post od bosmil »

Juce sam obavio zavrsni pregled na VMA gde mi je ustanovljena dioptrija -7,5 na desnom i - 5 na levom oku, pritisak 14 i 18, debljina mreznjace 516 desno i 536 levo, zamucenje cv na desnom oku. Na kraju me pregledao i prof. Vukosavljevic i tek iz drugog pokusaja ustanovio da imam pocetnu kataraktu na desnom oku. Do sada mi to niko nije primetio pa cak ni lekar koji me pregledao sat pre toga. Profesor mi je rekao da nisam zbog toga za laser vec da mi je jedino resenje ugradnja multifokalnih sociva a to ce tek poceti da rade za 6-7 meseci. Posto sam se vec javljao i rekao da imam i manju dioptriju za citanje -5, -3, CLIO mi je dala pristojno objasnjenje a sada molim da mi to to bolje pojasni. koliki su rizici, da li to neko radi kod nas, da li da potrazim jos neki pregled i savet, itd. Ili da se manem toga i cekam bolja vremena. Napominjem da mi je 49 god. i da se bojim visoke dioptrije koja mi je nasledna a posao mi je rad na racunaru.
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Najiskrenije govoreci,ne bih Vam preporucila nikakvu hirursku intervenciju za sada iz sledecih razloga/Desno oko je visoko miopno i nije iskljuceno da je diskretna katarakta postojala odavno,jer je cest pratilac visoke miopije.Dakle,postoji mogucnost da je to stacionarna katarakta koja nece napredovati.Tek ukoliko bude napredovala,mogli biste se podvrgnuti ugradnji multifokalnih sociva,ali tada operacija mora biti izvrsena na oba oka.Po pravilu operacije miopnih ociju nose rizik od ablacije retine,te i iz tog razloga ne trebate prevremeno insistirati na operaciji./
Preporucila bih Vam nosenje naocara sa multifokalnim staklima ili multifokalna kontaktna sociva.
Pozdrav!
Odgovori