Bol posle popravke zuba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Sevorane
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 14, 2008 2:11 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Bol posle popravke zuba

Post od Sevorane »

Imam veliki problem.Otisao sam kod zubara zbog jednog problema,a vec dva meseca muku mucim sa drugim problemom.Popravio sam zub,sestica dole desno,i od onda me boli.Komentar je bio da je karijes bio duboko do zivca i da ce mozda morati i zivac da se vadi.Medjutim,nakon popravke zub pocinje da me boli na zagrizaj.Tri puta sam korigovao kontakte.U medjuvremenu sam napravio i neki dzep sa desne strane,jer svu klopu prebacujem na levo.To mi svaki put tretira laserom.U medjuvremenu sam trebao da vadim zivac,ali kada je uradjen snimak zuba,doktorka je rekla da nema potrebe da se vadi zivac,jer ima dosta dentina i da je zivac ok.Mene samo zanima sta bi to moglo da bude i sta da radim?Jer mi je dojadilo da slusam kako je to "fantomski bol" i kako mene to ne treba da boli.
A takodje me zanima kome i gde jos mogu da se obratim,s'obzirom da imam inpaktiranu trojku dole levo,koja ide ka korenu cetvorke,a zbog toga mi se gornja leva trojka skroz okrenula,i pomeraju mi se kutnjaci ka napred......Hvala!!!
lecky
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 2:05 am

Post od lecky »

Bitno je da naglasis koji je ispun koristio doktor amalgamski (tzv. tamni) ili kompozitni (tzv. bela plomba),zato sto je posle kompozitnih ispuna postoperativna osetljivost cesta pojava?
dintel011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 25, 2005 4:22 pm

Post od dintel011 »

Slicno mi se desilo, isto sestica, u pitanju je bila bela plomba a bol je nestao posle dvadesetak dana.
Kanadjanin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 19, 2008 5:24 am

Post od Kanadjanin »

Iste/slicne muke.

Nikakvih problema ili bolje receno bolova, ali odlucih da budem savjestan pacijent i prije desetak dana odem na pregled i ciscenje.

Par plombi (hole, leaking etc) treba zamijeniti, nista, rekose, posebno. Na donjoj petici, bijela plomba koja je imala rupicu zamijenjena istom takvom bijelom i krecu muke. Bolovi ne samo na zagrizaj i toplo/hladno, nego - stalno. Trk nazad kod doktora, malo mi ispravio "bite" i rekao slijedece:
Bilo duboko, nekakav pulpitis, mozda se smiri u roku od nekoliko sedmica (ajoj, cuj nekoliko sedmica!) mozda ne, sve u zavisnosti da li je"reversible" ili "irreversible".

Naravno, nakon deset dana se ne smiruje, kljukam se "pain killerima", imam malo i glavobolje, a od juce mi se cini da me boli i jedan zub iznad ovog "popravljenog" :o

Zakomplikovah sebi zivot ni kriv ni duzan. Uvijek sam se smijao onim mudrolijama "ne diraj dok ne zaboli", ali ovih dana pomalo revidiram takav stav. :D
*Aleksandra*
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 1:40 am
Kontakt:

Post od *Aleksandra* »

I ja imam isti problem, pa rekoh, da ne otvaram novu temu.

Negde pred Novu godinu mi se okrnjila gornja cetvorka, koja je vec bila plombirana. Nisam dugo popravljala zube, i u medjuvremenu navukla strah, pa sam do pre mesec dana odlagala odlazak kod zubara. Usput je zub uspeo da se pokvari ispod plombe.
Dok mi je stomatolog skidala karijes, mene je uzasno bolelo. E sad, ja ne umem da uporedim taj bol sa nekim drugim zubom, jer su godine prosle. Posmislila sam da mi se nije priblizila zivcu, na sta je ona rekla kako ne bi trebalo. Stavila mi je lek, i rekla da dodjem za mesec dana. Prosle nedelje sam bila ponovo, i jedva izdrzala skidanje one mase za zatvaranje zuba.
Stomatolog je nasla mesto koje me boli na dodir (i to kao da mi struja prodje kroz vilicu), ali koje nije kvarno. Nije htela da mi vadi zivac, jer je zub sada zdrav, pa je rekla da vidimo kako ce se ponasati. Stavila je belu plombu.

To je bilo prosle srede. Od tada me svaki dan boli glava (onako blago, ali konstantno-- mada ne mogu da tvrdim da je povezano sa ovim), i zub kada zagrizem - ne celom povrsinom, vec na odredjenom delu plombe.

Sta raditi? Da li cu morati sada da vadim zivac na tom zubu? Da li da napravim snimak pre donosenja neke odluke?

Vidim da je neko napisao da mu je bol prestao posle 20ak dana??

Generalno, izbegavam da jedem na taj zub, pa nemam neke velike smetnje, ali ne mogu zauvek da prestanem da jedem na toj strani.

Ima li neko savet?
Lena_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 12:37 pm

Post od Lena_ »

Bilo duboko, nekakav pulpitis, mozda se smiri u roku od nekoliko sedmica (ajoj, cuj nekoliko sedmica!) mozda ne, sve u zavisnosti da li je"reversible" ili "irreversible".

Naravno, nakon deset dana se ne smiruje, kljukam se "pain killerima", imam malo i glavobolje, a od juce mi se cini da me boli i jedan zub iznad ovog "popravljenog"
I jel doslo do gangrene???
Ima li neko neko objasnjenje za bele plombe i gangrenu?? Studentbgd mi je rekao da se to cesto desava kod dubokih karijesa, a i kuma mi je isto rekla i potvrdila kod jedne devojke - 3 bele plombe - 3 gangrene..
Ima li neki hemijski razlog za to?? Sta to tacno iz kompozita smeta??? Ima li nekih radova na tu temu??
dintel011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 25, 2005 4:22 pm

Post od dintel011 »

*Aleksandra* napisao:
Vidim da je neko napisao da mu je bol prestao posle 20ak dana??
Taj sam.
Strpi se jos malo, normalno da ces pre svake eventualne intervencije snimiti zub. Do tada nimulid ili nimulit protiv bolova.
*Aleksandra*
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 1:40 am
Kontakt:

Post od *Aleksandra* »

Hvala. Nista, ostaje mi samo da cekam. Bol nije problem, izbegavam da grizem tom cetvorkom...
Odgovori