evo za vas koji ne smete mleko i kukuruz,a smete soju:mleko i sir od soje
1/2kg soje
4l vode
5 kasicica nigarija
gaza, blender
Soju proprati i potopiti u vodi preko
noci. Tako nabubrenu samleti na
blenderu da bude sto sitnija (kao kasa-
dodati malo vode da se bolje samelje).
U 4l vode dodati tako samlevenu soju.
Na umerenoj toploti kuvati 25-40
minuta (mesati sve vreme da ne
zagori), tj dok ne pocne da vri. Kad
pocne da vri, poprskajte sa malo
hladne vode, da pena prestane da se
dize. Nastaviti sa kuvanjem, dok se
sledeca pena ne pocne dizati (3-5min),
te i nju poprskati. Kad pena pocne da
se dize treci put, skinuti smesu sa
grejnog tela.
Mlaku masu procediti kroz gazu.
Dobijena tecnost je mleko od soje, a
masa u gazi je kuvana soja-okara.
Da bi napravili sir od soje (tofu),
mleko treba da bude oko 40*C. Njemu
dodajte 5 malih kasika nigarija
razmucenih u 1l vode(za fementaciju).
Kad dodate nigari, napravite polako
3-4 krsta u mleku, da se nigari
rasmuti u mleku. Mleko ostaviti na
toplom da fermentira neko vreme, a
gotovo je kad je masa gusta kao kiselo
mleko. Masu procediti kroz gazu, te
smesu ostalu u gazi dobro zamotajte u
gazu i stavite nesto tesko odozgo da
se preostali sok iscedi iz nje. Nakon
1h imate sir koji se cuva u vodi koju
treba menjati svaki dan, u frizideru.*
Jos bolji recept za pripremanje mleka i tofu-a u kucnoj reziji u slici i reci mozete naci na ovoj lokaciji:
http://www.justhungry.com/2006/03/milking_the_soy.html
i za tofu:
http://www.justhungry.com/2006/03/milki ... soy_1.html