recepti za intolerantne

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 9:29 pm

Post od CecaV »

Grazzo,pa dobro,bre,ti si bar do sada stekla neko iskustvo,negde,gde moze jednu namirnicu zameni drugom,,a cini mi se da gurabije od ovsa smes,prepisala sam tvoju listu dozvoljenih namirnica i evo gledam je :D ,baj d vej,mislim da ti smes da koristis i palmino ulje,jer smes kokos i urme...
al poslacu ja jos recepata,a saljite malo i vi.
Danas sam u prodavnici zdrave hrane videla da imaju i kore za pitu od heljdinog brasna,ali nisam gledala deklaraciju...

massimo,vidim da ste isli na test,da li ste napisali bas celu listu dozvoljenih namirnica,ako niste napisite,ukljucujuci i zacine,smislicemo nesto za malenog,nadam se da je bolje.

Pozdrav svima
massimo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:25 pm

Post od massimo »

pa, nismo isli na test jer nam je doktorka rekla da ne idemo.Sad mislim da bi ipak morali.
Radi se o onom sistemu eliminacije i od sve hrane od koje on ne dobije neformiranu i cestu stolicu je nabrojana hrana.
Mislim da ipak pokusam i sa testom.

Zaboravila sam na spisak da DODAM DA MOZE ORASASTE PLODOVE > ORAH, BADEM, LESNIK.
Ali problem je tako mala kolicina povrca , a uz sve to ima problema sa bubrezima pa mu veca kolicina proteina nije prporucljiva.I nije mi jasno ali ugojio se oko 4 kg za mesec i po dana ( to je mnogo za dete od 7g).
Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član

Post od CecaV »

evo za vas koji ne smete mleko i kukuruz,a smete soju:mleko i sir od soje

1/2kg soje
4l vode
5 kasicica nigarija
gaza, blender

Soju proprati i potopiti u vodi preko
noci. Tako nabubrenu samleti na
blenderu da bude sto sitnija (kao kasa-
dodati malo vode da se bolje samelje).

U 4l vode dodati tako samlevenu soju.
Na umerenoj toploti kuvati 25-40
minuta (mesati sve vreme da ne
zagori), tj dok ne pocne da vri. Kad
pocne da vri, poprskajte sa malo
hladne vode, da pena prestane da se
dize. Nastaviti sa kuvanjem, dok se
sledeca pena ne pocne dizati (3-5min),
te i nju poprskati. Kad pena pocne da
se dize treci put, skinuti smesu sa
grejnog tela.
Mlaku masu procediti kroz gazu.

Dobijena tecnost je mleko od soje, a
masa u gazi je kuvana soja-okara.

Da bi napravili sir od soje (tofu),
mleko treba da bude oko 40*C. Njemu
dodajte 5 malih kasika nigarija
razmucenih u 1l vode(za fementaciju).
Kad dodate nigari, napravite polako
3-4 krsta u mleku, da se nigari
rasmuti u mleku. Mleko ostaviti na
toplom da fermentira neko vreme, a
gotovo je kad je masa gusta kao kiselo
mleko. Masu procediti kroz gazu, te
smesu ostalu u gazi dobro zamotajte u
gazu i stavite nesto tesko odozgo da
se preostali sok iscedi iz nje. Nakon
1h imate sir koji se cuva u vodi koju
treba menjati svaki dan, u frizideru.*
Jos bolji recept za pripremanje mleka i tofu-a u kucnoj reziji u slici i reci mozete naci na ovoj lokaciji:
http://www.justhungry.com/2006/03/milking_the_soy.html
i za tofu:
http://www.justhungry.com/2006/03/milki ... soy_1.html
grazza
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 14, 2007 12:56 pm

Post od grazza »

Svetlana, mislim da u tim korama od heljde ima soje ili kukuruza nisam sigurna, znam da ima nesto sto ja ne smem, jer od heljde ne moze nista da se pravi ona se raspada i mora da se mesa sa drugim basnom.Obavezno pogledaj deklaraciju.

Za Massima, mislim da bi bilo dobro maleckog da povedete na test intolerancije, onda 100% eliminisete ono sto ne sme, jer to moze da bude i najobicnija sitnica na koju ne obracate paznju a da pravi problem. Test u Beogradu je 3.ooo i rezultate dobijate za 7 dana moze i e mailom, a izvadi se malo krvi iz prstica tako da ga nece boleti. :P
Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član

Post od CecaV »

Drage moje i dragi moji[ako vas ima]vecinu ovih recepata koje sam poslala,skinula sam sa neta,i probala samo par njih,pa kad nesto isprobate javite kakvi su vasi utisci.Meni se svidjaju one gurabije od ovsa
Korisnikov avatar
bockey
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2007 12:52 pm

Post od bockey »

massimo napisao:pa, nismo isli na test jer nam je doktorka rekla da ne idemo.Sad mislim da bi ipak morali.
Radi se o onom sistemu eliminacije i od sve hrane od koje on ne dobije neformiranu i cestu stolicu je nabrojana hrana.
Mislim da ipak pokusam i sa testom.
Posto je u pitanju problem koji je malo ozbiljniji od nasih (koliko znam vecina zena je ovde zbog viska tezine) savetujem vam da idete na neki precizniji test od onog sto se radi u Vojvode Dobrnjca.
Meni pomaze izbegavanje namirnica koje su mi oni preporucili, ali oni prosto imaju + i -, a na skupljim testovima (ako se dobro secam, laboratorija Analiza) dobijate skalicu na kojoj je prikazan stepen netolerancije.
Srecno!
Odgovori