recepti za intolerantne

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 226
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 9:29 pm

recepti za intolerantne

Post od CecaV »

zna li neko neke recepte sa sojinim ili ovsenim brasnom?
hijena
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 199
Pridružio se: Pet Mar 07, 2008 10:35 pm

Post od hijena »

Evo ti jedan koji sam nasla na netu:
Krem čorba od sojinog brašna:

Sastojci:
* 30 g sojinog brašna
* 40 g margarina
* 1 manja glavica crnog luka
* 1 veza mirođije
* 1 žumance
* 2 dl pavlake
* aleva paprika
* so

Način spremanja:
Zagrejati margarin, propržiti sitno seckani crni luk i sojino brašno, doliti malo vode i sve zajedno pirjaniti dok luk ne omekša. Naliti čornu sa 1 l vode, dodati začine, sitno seckanu mirođiju i kuvati poklopljeno na tihoj vatri. Skinuti sa vatre, dodati umućeno žumance, pavlaku i služiti toplo.

Imas jos dosta recepata, samo izguglaj malo :D
grazza
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1351
Pridružio se: Pet Dec 14, 2007 12:56 pm

Post od grazza »

Hijena, pitanje je da li sme pavlaku, mirodjiju i jaje. Nije bas tako jednostavno. Ja na primer ne smem nista od toga :cry:
hijena
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 199
Pridružio se: Pet Mar 07, 2008 10:35 pm

Post od hijena »

Uf al vam je komplikovano to sa zabranjenim namirnicama...ali uradicu i ja taj test uskoro. Zivo me interesuje, jer ko zna sta ja svaki dan konzumiram a ne bih smela :cry:

A el ti je od pomoci ovaj:
ĆEVAPČIĆI:

OSNOVNI SASTOJCI: - 50 g sojinih ljuspica - 350 g sitno mlevenog mešanog mesa - 2 glavice sitno seckanog crnog luka - so, biber po ukusu

POSTUPAK PRIPREME Izmešati hidrirane sojine ljuspice, meso, luk i začine da se masa homogenizuje i staviti u frižider 1h. Od pripremljene mase formirati ćevapčiće i pržiti ih na vrelom ulju ili peći na roštilju.

I jos jedan:
PILAV SA KOMADIĆIMA SOJE:

OSNOVNI SASTOJCI: - 50 g sojinih komadića - 300 g pilećeg mesa - 1 glavica crnog luka - 1 šargarepa - 160 g pirinča - peršunov list, so, ulje

POSTUPAK PRIPREME Na ulju propržiti crni luk i šargarepu, dodati na kockice isečeno pileće meso pa i njega na kratko propržiti. Dodati hidrirane sojine komadiće, pirinač i začine, naliti dovoljnom količinom vode i kuvati dok pirinač ne omekša.

Nadam se da smete ovo...
grazza
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1351
Pridružio se: Pet Dec 14, 2007 12:56 pm

Post od grazza »

Ako mene pitas ja ne smem soju, a ni svinjetinu tako da je pitanje sta je mesano mleveno meso. Nikada ga ne kupujes tako nego trazis da ti melju da vidis sta stave. Naviknes se draga, ne brini :lol: Nije jednostavno, ali postane rutina
Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 226
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 9:29 pm

Post od CecaV »

ma dajte devojke,ovde cemo samo recepte,pa kome koji odgovara,fora je da budu uglavnom bez jaja,psenice,kvasca,amleko uvek mozemo zameniti onim od zitarica...za razgovore imamo onaj drugi forum :wink: evo neki receptic

VOCNI ZELE:
6 listova želatina,
500 g voća po izboru
(maline, kupine, jagode),
1/2 šolje obranog mleka,
sok od 1 limuna,
2 kašičice (kafene) šećera.


Želatin preliti hladnom vodom i ostaviti tako petnaestak minuta. Ocediti vodu i staviti ga u vruće mleko. Dobro promešati da se rastopi. Zatim ga ohladiti. Kad počne da se steže u želatin dodati ispasirano i pomešano sa šećerom i limunovim sokom voće.
Žele rasporediti u 6 posuda. Ukrasiti voćem po izboru. Rashladiti u frižideru i poslužiti

KUGLICE OD PIRINCA:
integralni pirinač
lan
badems
susam
Skuvati integralni pirinač , mera za kuvanje je 1:3. Znači na jednu šolju pirinča staviti 3 šolje vode. Kuvati u ekspres loncu 45 min. Ako ga kuvate u običnoj šerpi dodati još jednu šolju vode. Posoliti po želji.
Prepeći u suvom tiganju susam i lan.
Pečeni badem izlomiti u avanu ili iseckati sitno nožem.
Praviti kuglice od pirinča i uvaljati u susam i lan.
Ostatak kuglica uvaljati u badem i staviti jos po jedan ceo badem u sredinu.
Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 226
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 9:29 pm

Post od CecaV »

KESTEN KREM

1 kg kestena,
1 šolja vode,
1/2 kašičice cimeta,
na vrh noža soli.

Obariti i oljuštiti kesten; Miksirati ga sa malo vode dok ne postane kremast. Dodati so i cimet.
Krem servirati hladan, sa prepečenim i iseckanim bedemom.
Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 226
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 9:29 pm

Post od CecaV »

GURABIJE OD OVSA

2 šolje ovsenih pahuljica,
1/2 šolje iseckanih oraha,
1/2 šolje ispasirane bundeve,
2 kašike ulja,
1/2 kašičice soli.

Bundevu ispeći i propasirati, pomešati sa uljem i prstohvatom soli. Umešati i ostale sastojke (za mekše kolačiće ovsene pahuljice samleti).
Od dobijene mase praviti loptice, pa ih poređati u nauljen pleh. Kašikom malo spoljoštiti loptice i peći u dobro zagrejanoj pećnici 15 minuta.

Napomena: Umesto bundeve mogu se upotrebiti šargarepa ili jabuke, koje prvo treba prodinstati sa vrlo malo vode. :D

ALVA
1 šolja kukuruznog brašna,
1 šaka suvog grožđa,
2 jabuke,
5 šolja vode,
2 kašičice ulja,
1/4 kašičice soli,
cimet.

Na ulju propržiti kukuruzno brašno. Dolivati polako vrelu vodu, pa dodati so; Mešati dok ne provri. Tada dodati suvo grožđe, oljuštene i sitno seckane jabuke i cimet. Kuvati 30 minuta.
Masu staviti u činiju ispranu hladnom vodom. Ostaviti u frižideru 60 minuta, a onda izvaditi iz činije i servirati sa sosom od jabuka i seckanim bademom.
Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 226
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 9:29 pm

Post od CecaV »

PALAČINKE OD HELJDE

Sastojci:
200g brašna od heljde
4sk brašna od soje
1/4l mleka od pirinča ili ovsa
ili obrano mleko kravlje


Priprema:
Pomešati sve sastojke i ostaviti 20 minuta. Peći tanke palačinke na malo margarina, ili na teflonskom tiganju.
Najbolje su sa sirupom od javora, ječmenim i pirinčanim sladom ili voćnim pireom.
Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 226
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 9:29 pm

Post od CecaV »

SUTLIJAŠ OD JEČMA

250 g ječma
100 g soja mleka
2 dcl vode
50 g suvog grožđa
50 g preprženog kokosovog brašna
1 Kašika kakao -a
½ kašikice cimeta
3 karanfilića
2 Kašike malteksa

Ječam dobro oprati i ostaviti preko noći da nabubri. Razmutiti mleko i dodati karanfilić i ječam. Kuva se oko 1 sat. Kad je gotovo zasladiti, dodati gi i podeliti masu na tri dela. U prvi deo staviti kokos, u drugi kakao, a u treći suvo grožđe i cimet.

SUTLIJAŠ OD RAŽI

100 g oljuštene raži
1-2 Kašike malteksa ili meda
½ l soja mleka
3 klinčića karanfilića
50 gr seckanog suvog voća (urme, šljive, kajsije, grožđe)
strugana kora od pomorandže

Dobro oprati raž i ostaviti da preko noći nabubri. Kuvati u istoj vodi, kojoj je dodato mleko i karanfilić oko 50 min. Kada je skuvano dodati suvo voće, zaslađivač po potrebi i koru od pomorandže.
Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 226
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 9:29 pm

Post od CecaV »

EVO I NESTO SLANO: :D


SALATA OD SVEŽEG SPANAĆA

¼ kg mladog spanaća ili blitve

100 g svežih pečurki

1 mala gl karfiola

1 mala gl zelene salate

½ šolje zelenih maslinki

½ kašikice sitne morske soli

½ limuna

Oprati i očistiti povrće. Spanać i zelenu salatu iscepkati prstima. Pečurke iseći oštrim nožem na tanke uzdužne komadiće, karfiol isitniti na cvetiće, masline iseckati na tanke listiće. Izmešati i posoliti, dodati na kraju limun.




HREN SA SOJA KISELIM MLEKOM

2 hrena

¼ kašikice morske soli

150 g soja kiselog mleka

nekoliko kapi limuna

3 grančice peršunovog lista

Hren očistiti i sitno izrendati. Posoliti, dodati limun i iseckani peršunov list. Pomešati sa soja kiselim mlekom. Ukrasiti peršunovim listićima. Ovu salatu možete pripremiti i sa pavlakom.



SALATA OD CELERA

2 veća celera

250 g soja kiselog mleka

30 g oraha

Očistiti celer i sitno ga izrendati. Pomešati sa soja kiselim mlekom i dodati seckane orahe.




SALATA OD KRASTAVACA I BADEMA

2 veća mlada krastavca

50 g badema ili oraha

¼ kašikice morske soli

½ limuna ili Kašika jabukovog sirćeta

Oprati i oljuštiti krastavce, iseći ih na kockice veličine oko 1 cm. Popariti badem u vreloj vodi, skloniti sa vatre i ostaviti 5-10 min da se kožica odvoji. Procediti, oljuštiti badem, osušiti ga salvetom i iseckati. Dodati ga krastavcu i začiniti salatu.
Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 226
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 9:29 pm

Post od CecaV »

Salata Od Sociva

333 gr. sociva
1 praziluk
50 gr. prosa
1 kuvano jaje
kim po ukusu,so,biber
peršun za dekoraciju
jabukovo sirce i maslinovo ulje po ukusu

Skuvati socivo i proso u slanoj vodi,sjediniti kuvane žitarice,iseckati praziluk,biber,so,sirce i ulje i napraviti masu odgovarajuce gustine i kiseline.Dekorisati po ukusu.
Korisnikov avatar
CecaV
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 226
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 9:29 pm

Post od CecaV »

“Nirvana” pločice

- 4 šalice mljevenih oraha
- 1 šalica mljevenih indijskih oraščića
- 1 šalica suncokretovih ili bučinih sjemenki
- 1 šalica sušenog kokosa
- 1/2 šalice rogačevog brašna
- 1 šalica maslaca od badema
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- 1/4 šalice lanenog ulja
- prstohvat morske soli

Prvo pomiješati orahe, sjemenke, kokos i rogač. Zatim dodati maslac, javorov sirup, ulje i sol. Rukama zamijesiti smjesu, smjestiti je u hladnjak i kad se stvrdne rezati komadiće po želji.
grazza
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1351
Pridružio se: Pet Dec 14, 2007 12:56 pm

Post od grazza »

Recepti su stvarno super, ali ja jos nijedan nisam nasla u kome nema bar jedne nedozvoljene stvari. :cry:
massimo
Stalni član
Stalni  član
Postovi: 69
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:25 pm

Post od massimo »

D li neko ima neki recept. Trenutno moj sin sme da jede samo>

pilece meso, soja,jaja,riba,krompir, malo pirinca,heljdino brasno,
od voca samo banana, brusnica
blitva,spanac, zelje , zelena salata ( a sve ovo zeleno mu se bas ne svidja)
ne sme > secer,med,fruktozu, mleko, voce,sokovi,kupus,grasak,kukuruz,pasulj,papriku,socivo,...


Vec ne znamo sta da spremamo> dorucak je obicno palacinka od heljdinog brasna ili hleb sa tofu sirom ili po nekad jaja
rucak> meso+krompir
spanac + riba
musaka od krompira i mesa
pirinac sa mesom
corba od krompira, malo sargarepe,
supe,
blitva i zelje mu se nedopada, probali smo sarme ali bas mu nisu lepe.
ne znam kako da napravimo nesto od ovih sastojaka a da nedosadi
Odgovori