recepti za intolerantne
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
recepti za intolerantne
zna li neko neke recepte sa sojinim ili ovsenim brasnom?
Evo ti jedan koji sam nasla na netu:
Krem čorba od sojinog brašna:
Sastojci:
* 30 g sojinog brašna
* 40 g margarina
* 1 manja glavica crnog luka
* 1 veza mirođije
* 1 žumance
* 2 dl pavlake
* aleva paprika
* so
Način spremanja:
Zagrejati margarin, propržiti sitno seckani crni luk i sojino brašno, doliti malo vode i sve zajedno pirjaniti dok luk ne omekša. Naliti čornu sa 1 l vode, dodati začine, sitno seckanu mirođiju i kuvati poklopljeno na tihoj vatri. Skinuti sa vatre, dodati umućeno žumance, pavlaku i služiti toplo.
Imas jos dosta recepata, samo izguglaj malo
Krem čorba od sojinog brašna:
Sastojci:
* 30 g sojinog brašna
* 40 g margarina
* 1 manja glavica crnog luka
* 1 veza mirođije
* 1 žumance
* 2 dl pavlake
* aleva paprika
* so
Način spremanja:
Zagrejati margarin, propržiti sitno seckani crni luk i sojino brašno, doliti malo vode i sve zajedno pirjaniti dok luk ne omekša. Naliti čornu sa 1 l vode, dodati začine, sitno seckanu mirođiju i kuvati poklopljeno na tihoj vatri. Skinuti sa vatre, dodati umućeno žumance, pavlaku i služiti toplo.
Imas jos dosta recepata, samo izguglaj malo

Uf al vam je komplikovano to sa zabranjenim namirnicama...ali uradicu i ja taj test uskoro. Zivo me interesuje, jer ko zna sta ja svaki dan konzumiram a ne bih smela
A el ti je od pomoci ovaj:
ĆEVAPČIĆI:
OSNOVNI SASTOJCI: - 50 g sojinih ljuspica - 350 g sitno mlevenog mešanog mesa - 2 glavice sitno seckanog crnog luka - so, biber po ukusu
POSTUPAK PRIPREME Izmešati hidrirane sojine ljuspice, meso, luk i začine da se masa homogenizuje i staviti u frižider 1h. Od pripremljene mase formirati ćevapčiće i pržiti ih na vrelom ulju ili peći na roštilju.
I jos jedan:
PILAV SA KOMADIĆIMA SOJE:
OSNOVNI SASTOJCI: - 50 g sojinih komadića - 300 g pilećeg mesa - 1 glavica crnog luka - 1 šargarepa - 160 g pirinča - peršunov list, so, ulje
POSTUPAK PRIPREME Na ulju propržiti crni luk i šargarepu, dodati na kockice isečeno pileće meso pa i njega na kratko propržiti. Dodati hidrirane sojine komadiće, pirinač i začine, naliti dovoljnom količinom vode i kuvati dok pirinač ne omekša.
Nadam se da smete ovo...

A el ti je od pomoci ovaj:
ĆEVAPČIĆI:
OSNOVNI SASTOJCI: - 50 g sojinih ljuspica - 350 g sitno mlevenog mešanog mesa - 2 glavice sitno seckanog crnog luka - so, biber po ukusu
POSTUPAK PRIPREME Izmešati hidrirane sojine ljuspice, meso, luk i začine da se masa homogenizuje i staviti u frižider 1h. Od pripremljene mase formirati ćevapčiće i pržiti ih na vrelom ulju ili peći na roštilju.
I jos jedan:
PILAV SA KOMADIĆIMA SOJE:
OSNOVNI SASTOJCI: - 50 g sojinih komadića - 300 g pilećeg mesa - 1 glavica crnog luka - 1 šargarepa - 160 g pirinča - peršunov list, so, ulje
POSTUPAK PRIPREME Na ulju propržiti crni luk i šargarepu, dodati na kockice isečeno pileće meso pa i njega na kratko propržiti. Dodati hidrirane sojine komadiće, pirinač i začine, naliti dovoljnom količinom vode i kuvati dok pirinač ne omekša.
Nadam se da smete ovo...
ma dajte devojke,ovde cemo samo recepte,pa kome koji odgovara,fora je da budu uglavnom bez jaja,psenice,kvasca,amleko uvek mozemo zameniti onim od zitarica...za razgovore imamo onaj drugi forum
evo neki receptic
VOCNI ZELE:
6 listova želatina,
500 g voća po izboru
(maline, kupine, jagode),
1/2 šolje obranog mleka,
sok od 1 limuna,
2 kašičice (kafene) šećera.
Želatin preliti hladnom vodom i ostaviti tako petnaestak minuta. Ocediti vodu i staviti ga u vruće mleko. Dobro promešati da se rastopi. Zatim ga ohladiti. Kad počne da se steže u želatin dodati ispasirano i pomešano sa šećerom i limunovim sokom voće.
Žele rasporediti u 6 posuda. Ukrasiti voćem po izboru. Rashladiti u frižideru i poslužiti
KUGLICE OD PIRINCA:
integralni pirinač
lan
badems
susam
Skuvati integralni pirinač , mera za kuvanje je 1:3. Znači na jednu šolju pirinča staviti 3 šolje vode. Kuvati u ekspres loncu 45 min. Ako ga kuvate u običnoj šerpi dodati još jednu šolju vode. Posoliti po želji.
Prepeći u suvom tiganju susam i lan.
Pečeni badem izlomiti u avanu ili iseckati sitno nožem.
Praviti kuglice od pirinča i uvaljati u susam i lan.
Ostatak kuglica uvaljati u badem i staviti jos po jedan ceo badem u sredinu.

VOCNI ZELE:
6 listova želatina,
500 g voća po izboru
(maline, kupine, jagode),
1/2 šolje obranog mleka,
sok od 1 limuna,
2 kašičice (kafene) šećera.
Želatin preliti hladnom vodom i ostaviti tako petnaestak minuta. Ocediti vodu i staviti ga u vruće mleko. Dobro promešati da se rastopi. Zatim ga ohladiti. Kad počne da se steže u želatin dodati ispasirano i pomešano sa šećerom i limunovim sokom voće.
Žele rasporediti u 6 posuda. Ukrasiti voćem po izboru. Rashladiti u frižideru i poslužiti
KUGLICE OD PIRINCA:
integralni pirinač
lan
badems
susam
Skuvati integralni pirinač , mera za kuvanje je 1:3. Znači na jednu šolju pirinča staviti 3 šolje vode. Kuvati u ekspres loncu 45 min. Ako ga kuvate u običnoj šerpi dodati još jednu šolju vode. Posoliti po želji.
Prepeći u suvom tiganju susam i lan.
Pečeni badem izlomiti u avanu ili iseckati sitno nožem.
Praviti kuglice od pirinča i uvaljati u susam i lan.
Ostatak kuglica uvaljati u badem i staviti jos po jedan ceo badem u sredinu.
GURABIJE OD OVSA
2 šolje ovsenih pahuljica,
1/2 šolje iseckanih oraha,
1/2 šolje ispasirane bundeve,
2 kašike ulja,
1/2 kašičice soli.
Bundevu ispeći i propasirati, pomešati sa uljem i prstohvatom soli. Umešati i ostale sastojke (za mekše kolačiće ovsene pahuljice samleti).
Od dobijene mase praviti loptice, pa ih poređati u nauljen pleh. Kašikom malo spoljoštiti loptice i peći u dobro zagrejanoj pećnici 15 minuta.
Napomena: Umesto bundeve mogu se upotrebiti šargarepa ili jabuke, koje prvo treba prodinstati sa vrlo malo vode.
ALVA
1 šolja kukuruznog brašna,
1 šaka suvog grožđa,
2 jabuke,
5 šolja vode,
2 kašičice ulja,
1/4 kašičice soli,
cimet.
Na ulju propržiti kukuruzno brašno. Dolivati polako vrelu vodu, pa dodati so; Mešati dok ne provri. Tada dodati suvo grožđe, oljuštene i sitno seckane jabuke i cimet. Kuvati 30 minuta.
Masu staviti u činiju ispranu hladnom vodom. Ostaviti u frižideru 60 minuta, a onda izvaditi iz činije i servirati sa sosom od jabuka i seckanim bademom.
2 šolje ovsenih pahuljica,
1/2 šolje iseckanih oraha,
1/2 šolje ispasirane bundeve,
2 kašike ulja,
1/2 kašičice soli.
Bundevu ispeći i propasirati, pomešati sa uljem i prstohvatom soli. Umešati i ostale sastojke (za mekše kolačiće ovsene pahuljice samleti).
Od dobijene mase praviti loptice, pa ih poređati u nauljen pleh. Kašikom malo spoljoštiti loptice i peći u dobro zagrejanoj pećnici 15 minuta.
Napomena: Umesto bundeve mogu se upotrebiti šargarepa ili jabuke, koje prvo treba prodinstati sa vrlo malo vode.

ALVA
1 šolja kukuruznog brašna,
1 šaka suvog grožđa,
2 jabuke,
5 šolja vode,
2 kašičice ulja,
1/4 kašičice soli,
cimet.
Na ulju propržiti kukuruzno brašno. Dolivati polako vrelu vodu, pa dodati so; Mešati dok ne provri. Tada dodati suvo grožđe, oljuštene i sitno seckane jabuke i cimet. Kuvati 30 minuta.
Masu staviti u činiju ispranu hladnom vodom. Ostaviti u frižideru 60 minuta, a onda izvaditi iz činije i servirati sa sosom od jabuka i seckanim bademom.
PALAČINKE OD HELJDE
Sastojci:
200g brašna od heljde
4sk brašna od soje
1/4l mleka od pirinča ili ovsa
ili obrano mleko kravlje
Priprema:
Pomešati sve sastojke i ostaviti 20 minuta. Peći tanke palačinke na malo margarina, ili na teflonskom tiganju.
Najbolje su sa sirupom od javora, ječmenim i pirinčanim sladom ili voćnim pireom.
Sastojci:
200g brašna od heljde
4sk brašna od soje
1/4l mleka od pirinča ili ovsa
ili obrano mleko kravlje
Priprema:
Pomešati sve sastojke i ostaviti 20 minuta. Peći tanke palačinke na malo margarina, ili na teflonskom tiganju.
Najbolje su sa sirupom od javora, ječmenim i pirinčanim sladom ili voćnim pireom.
SUTLIJAŠ OD JEČMA
250 g ječma
100 g soja mleka
2 dcl vode
50 g suvog grožđa
50 g preprženog kokosovog brašna
1 Kašika kakao -a
½ kašikice cimeta
3 karanfilića
2 Kašike malteksa
Ječam dobro oprati i ostaviti preko noći da nabubri. Razmutiti mleko i dodati karanfilić i ječam. Kuva se oko 1 sat. Kad je gotovo zasladiti, dodati gi i podeliti masu na tri dela. U prvi deo staviti kokos, u drugi kakao, a u treći suvo grožđe i cimet.
SUTLIJAŠ OD RAŽI
100 g oljuštene raži
1-2 Kašike malteksa ili meda
½ l soja mleka
3 klinčića karanfilića
50 gr seckanog suvog voća (urme, šljive, kajsije, grožđe)
strugana kora od pomorandže
Dobro oprati raž i ostaviti da preko noći nabubri. Kuvati u istoj vodi, kojoj je dodato mleko i karanfilić oko 50 min. Kada je skuvano dodati suvo voće, zaslađivač po potrebi i koru od pomorandže.
250 g ječma
100 g soja mleka
2 dcl vode
50 g suvog grožđa
50 g preprženog kokosovog brašna
1 Kašika kakao -a
½ kašikice cimeta
3 karanfilića
2 Kašike malteksa
Ječam dobro oprati i ostaviti preko noći da nabubri. Razmutiti mleko i dodati karanfilić i ječam. Kuva se oko 1 sat. Kad je gotovo zasladiti, dodati gi i podeliti masu na tri dela. U prvi deo staviti kokos, u drugi kakao, a u treći suvo grožđe i cimet.
SUTLIJAŠ OD RAŽI
100 g oljuštene raži
1-2 Kašike malteksa ili meda
½ l soja mleka
3 klinčića karanfilića
50 gr seckanog suvog voća (urme, šljive, kajsije, grožđe)
strugana kora od pomorandže
Dobro oprati raž i ostaviti da preko noći nabubri. Kuvati u istoj vodi, kojoj je dodato mleko i karanfilić oko 50 min. Kada je skuvano dodati suvo voće, zaslađivač po potrebi i koru od pomorandže.
EVO I NESTO SLANO:
SALATA OD SVEŽEG SPANAĆA
¼ kg mladog spanaća ili blitve
100 g svežih pečurki
1 mala gl karfiola
1 mala gl zelene salate
½ šolje zelenih maslinki
½ kašikice sitne morske soli
½ limuna
Oprati i očistiti povrće. Spanać i zelenu salatu iscepkati prstima. Pečurke iseći oštrim nožem na tanke uzdužne komadiće, karfiol isitniti na cvetiće, masline iseckati na tanke listiće. Izmešati i posoliti, dodati na kraju limun.
HREN SA SOJA KISELIM MLEKOM
2 hrena
¼ kašikice morske soli
150 g soja kiselog mleka
nekoliko kapi limuna
3 grančice peršunovog lista
Hren očistiti i sitno izrendati. Posoliti, dodati limun i iseckani peršunov list. Pomešati sa soja kiselim mlekom. Ukrasiti peršunovim listićima. Ovu salatu možete pripremiti i sa pavlakom.
SALATA OD CELERA
2 veća celera
250 g soja kiselog mleka
30 g oraha
Očistiti celer i sitno ga izrendati. Pomešati sa soja kiselim mlekom i dodati seckane orahe.
SALATA OD KRASTAVACA I BADEMA
2 veća mlada krastavca
50 g badema ili oraha
¼ kašikice morske soli
½ limuna ili Kašika jabukovog sirćeta
Oprati i oljuštiti krastavce, iseći ih na kockice veličine oko 1 cm. Popariti badem u vreloj vodi, skloniti sa vatre i ostaviti 5-10 min da se kožica odvoji. Procediti, oljuštiti badem, osušiti ga salvetom i iseckati. Dodati ga krastavcu i začiniti salatu.

SALATA OD SVEŽEG SPANAĆA
¼ kg mladog spanaća ili blitve
100 g svežih pečurki
1 mala gl karfiola
1 mala gl zelene salate
½ šolje zelenih maslinki
½ kašikice sitne morske soli
½ limuna
Oprati i očistiti povrće. Spanać i zelenu salatu iscepkati prstima. Pečurke iseći oštrim nožem na tanke uzdužne komadiće, karfiol isitniti na cvetiće, masline iseckati na tanke listiće. Izmešati i posoliti, dodati na kraju limun.
HREN SA SOJA KISELIM MLEKOM
2 hrena
¼ kašikice morske soli
150 g soja kiselog mleka
nekoliko kapi limuna
3 grančice peršunovog lista
Hren očistiti i sitno izrendati. Posoliti, dodati limun i iseckani peršunov list. Pomešati sa soja kiselim mlekom. Ukrasiti peršunovim listićima. Ovu salatu možete pripremiti i sa pavlakom.
SALATA OD CELERA
2 veća celera
250 g soja kiselog mleka
30 g oraha
Očistiti celer i sitno ga izrendati. Pomešati sa soja kiselim mlekom i dodati seckane orahe.
SALATA OD KRASTAVACA I BADEMA
2 veća mlada krastavca
50 g badema ili oraha
¼ kašikice morske soli
½ limuna ili Kašika jabukovog sirćeta
Oprati i oljuštiti krastavce, iseći ih na kockice veličine oko 1 cm. Popariti badem u vreloj vodi, skloniti sa vatre i ostaviti 5-10 min da se kožica odvoji. Procediti, oljuštiti badem, osušiti ga salvetom i iseckati. Dodati ga krastavcu i začiniti salatu.
Salata Od Sociva
333 gr. sociva
1 praziluk
50 gr. prosa
1 kuvano jaje
kim po ukusu,so,biber
peršun za dekoraciju
jabukovo sirce i maslinovo ulje po ukusu
Skuvati socivo i proso u slanoj vodi,sjediniti kuvane žitarice,iseckati praziluk,biber,so,sirce i ulje i napraviti masu odgovarajuce gustine i kiseline.Dekorisati po ukusu.
333 gr. sociva
1 praziluk
50 gr. prosa
1 kuvano jaje
kim po ukusu,so,biber
peršun za dekoraciju
jabukovo sirce i maslinovo ulje po ukusu
Skuvati socivo i proso u slanoj vodi,sjediniti kuvane žitarice,iseckati praziluk,biber,so,sirce i ulje i napraviti masu odgovarajuce gustine i kiseline.Dekorisati po ukusu.
“Nirvana” pločice
- 4 šalice mljevenih oraha
- 1 šalica mljevenih indijskih oraščića
- 1 šalica suncokretovih ili bučinih sjemenki
- 1 šalica sušenog kokosa
- 1/2 šalice rogačevog brašna
- 1 šalica maslaca od badema
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- 1/4 šalice lanenog ulja
- prstohvat morske soli
Prvo pomiješati orahe, sjemenke, kokos i rogač. Zatim dodati maslac, javorov sirup, ulje i sol. Rukama zamijesiti smjesu, smjestiti je u hladnjak i kad se stvrdne rezati komadiće po želji.
- 4 šalice mljevenih oraha
- 1 šalica mljevenih indijskih oraščića
- 1 šalica suncokretovih ili bučinih sjemenki
- 1 šalica sušenog kokosa
- 1/2 šalice rogačevog brašna
- 1 šalica maslaca od badema
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- 1/4 šalice lanenog ulja
- prstohvat morske soli
Prvo pomiješati orahe, sjemenke, kokos i rogač. Zatim dodati maslac, javorov sirup, ulje i sol. Rukama zamijesiti smjesu, smjestiti je u hladnjak i kad se stvrdne rezati komadiće po želji.
D li neko ima neki recept. Trenutno moj sin sme da jede samo>
pilece meso, soja,jaja,riba,krompir, malo pirinca,heljdino brasno,
od voca samo banana, brusnica
blitva,spanac, zelje , zelena salata ( a sve ovo zeleno mu se bas ne svidja)
ne sme > secer,med,fruktozu, mleko, voce,sokovi,kupus,grasak,kukuruz,pasulj,papriku,socivo,...
Vec ne znamo sta da spremamo> dorucak je obicno palacinka od heljdinog brasna ili hleb sa tofu sirom ili po nekad jaja
rucak> meso+krompir
spanac + riba
musaka od krompira i mesa
pirinac sa mesom
corba od krompira, malo sargarepe,
supe,
blitva i zelje mu se nedopada, probali smo sarme ali bas mu nisu lepe.
ne znam kako da napravimo nesto od ovih sastojaka a da nedosadi
pilece meso, soja,jaja,riba,krompir, malo pirinca,heljdino brasno,
od voca samo banana, brusnica
blitva,spanac, zelje , zelena salata ( a sve ovo zeleno mu se bas ne svidja)
ne sme > secer,med,fruktozu, mleko, voce,sokovi,kupus,grasak,kukuruz,pasulj,papriku,socivo,...
Vec ne znamo sta da spremamo> dorucak je obicno palacinka od heljdinog brasna ili hleb sa tofu sirom ili po nekad jaja
rucak> meso+krompir
spanac + riba
musaka od krompira i mesa
pirinac sa mesom
corba od krompira, malo sargarepe,
supe,
blitva i zelje mu se nedopada, probali smo sarme ali bas mu nisu lepe.
ne znam kako da napravimo nesto od ovih sastojaka a da nedosadi