pitanje za severusa i tartufu

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
jale
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 8:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

pitanje za severusa i tartufu

Post od jale »

Opet se javljam, jer se desava nesto neverovatno.
Moja mama koja je imala mikrocelularni karcinom pluca, pa nakon 3 meseca su joj bila skroz cista pluca, a pre nekih mesec dana(o tome sam pisao)su joj se pojavile promene na mozgu(vise od 10), juce je uradila ct skener sa kontrastom i mozak joj je skroz cist.Doktori ne mogu da veruju.Kazu kao da su pre mesec dana snimali nekog drugog a ne nju.Normalno izmedju ova dva skenera uradjena je radi terapija-8 kom.Pritom joj je krvna slika super.Jedino sto su joj uvecane nadbubrezne zlezde, i moze biti da su metastaze, a moze biti da su uvecane zbog lekova(dexsazon).Neki cak sad sumnjaju da li ona uopste ima mikrocelularni, obzirom da su joj pluca i mozak skroz cisti.Kao navodno to nije slucaj, obicno se smanji i ucauri, ali skoro nikad u potpunosti ne nestane. Biopsija pluca je doduse pokazala da je mikrocelularni.
Da li je to tacno, da li neko zna za slican slucaj.Molim da mi neko odgovori.Voleo bi ako moze neki forumski doktor o tome da mi nesto vise kaze, posto u ove doktore polako gubim poverenje, jer sve sto su do sada rekli nije se tako desilo.(kao ima jos par meseci zivota...., i gotovo je posto je na mozgu..., nema sanse...)
P.S. da li je tacno da sa mekih tkiva ne moze da metastazira na tvrda tkiva?
da li je tacno da kad se povuce sa mozga, kao ne moze ponovo da se vrati na mozak(ovo je prica iz cekaonice), ali svejedno svaka informacija je znacajna.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Znas kako ovo je sve nekonzistento,ne mogu da kazu da su nadbubrezne zlezde uvecane nego da CT-om ili EHO-m,izjasne se sta je u pitanju.Sto se tice tih metastaza na mozgu nece se one povuci(pitanje da li ih je ikada i bilo i koji sve scenariji dolaze u obzir)ali ako ih na tom CT nema onda ih nema.Price "tvrda tkiva" i "meka tkiva"me podsecaju na "bacanje pasulja" :roll: .Sto se tice ovog tumora tacno je da je najmaligniji u humanoj patologiji i da daje opsezne metatstaze i da brzo napreduje a ono sto mene interesuje koji stadijum ima pacijentkinja:ogranicen ili prosiren i kakav je bio odgovor na HT/RT procenjeno CT-om??
pajtara
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:24 pm

Post od pajtara »

Molila bih Severusa za pitanje,jako sam zabrinuta za svog brata.Lecen od novembra 2006 god dijagnoza (choriocarcinoma testis lat.sin.CSIV C62,meta pulmonum C780 hepate C787 et CNS solitaria C793 HT in cursu Z511).Prva terapija pocela po TEP protokolu 18.1.2007 i nakon drugog ciklusa ucinjena orchiectomia radicalis lat.sin.Primio 6 ciklusa hemo terapije i nakon toga tj od avgusta meseca 2007 dobio samo da pije vepesid 100mg 14 dana pa 7 dana pauze.Na poslednjoj kontroli 16.01.2008 registrovana progresija bolesti beta Hcg u porastu,CT toraksa pojava medijastinalne limfodenopatije do 25mm)U bolnici tek bilo mesta da legne 18.03.2008.On se oseca jako dobro.Uradjen skener grudnog kosa(u plucima obostrano se vide nodularne mase najveca promera do 18x13mm,u anteriornom medijastinumu se vidi par sitnih zlezda promera 10mm kao i u desnoj aksili,sek.dep.obostrano u plucima.)u CT abdomena nalaz u granicama normale.Sad je dobio terapiju 6 ciklusa PEB i malo teze podneo milsim vise mucnine,nalazi su mu sledeci AFP 2.96IU/ml BHCG 886.02 LDH 312.Zakazali su mu terapiju sledecu 10.4 molim vas ja mislim da je stanje vise nego ozbiljno a doktor tvrdi da ne panicimo.Brat je jako uplasen i boji se terapija,molim vas doktore recite mi kakvo je stanje,sta mislite o ovim terapijama,da li da ode na pet skener,moj stric je izgubljen i jako uplasen.Hvala unapred na odgovoru
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Znate kako stvar je vrlo ozbiljna,kod bilo kog drugog tumora IV stadijum je prakticno izgubljena bitka ,sto nije slucaj sa testisima jer su ovi tumori veoma senzitivni na hemio- i radioterapiju medjutim ovde je situacija neizvesna jer je tumor veoma rasiren,a Tu markeri su visoki.Sto se tice protokola one je u sastavu paklitaxel,etopozid i cisplatin,a vidite da je nakon tih 6 ciklusa doslo do potpune regresije metastaza na jetri i jedne metastaze na mozgu.Sada je vazno izdrzati HT do kraja ,mada se protokol ne razlikuje umesto paklitaxela ukljucen je bleomicin i pratiti kakav ce biti odgovor sa posebnim akcentom na meta u plucima i limfne zlezde.Da se radi o nekom nizem stadijumu moglo bi se govoriti o apsolutnom izlecenju posle operacije i samo III ili II ciklusa HT a ovako je pred vasim bratom teska borba.
jale
Novi član
Novi član

Post od jale »

Hvala severuse sto si mi se javio.

O tome u kom je stadijumu nisam nasao nikakav podatak.
Sto se tice hemio i radio terapije, doktori smatraju da je odlicno reagovala na njih.Posebno sto se tice mozga, pre samo mesec dana je uradjena magnetna rezonanca i tada su uocene promene, koje sam opisao na temi microcelularni carcinom na drugoj strani, a prekjuce na snimku nije bilo nicega.Mozak je u potpunosti cist.Zbog toga i sumnjam da su to uopste bile metastaze.

Danas je bio konzilijum i odluceno je da prima lek LASTET caps.25mg, i to 20 dana, pa 10 dana pauza, i tako 3 ciklusa.Nama su rekli da je taj lek vrsta citostatika koji deluje na nadbubrezne zlezde.Da li je to tacno?da li mozete nesto vise da mi kazete o tom leku?

Nakon toga je preporuceno da se uradi ct abdomena, da vi se videla reakcija.
Inace prekjuce smo uradili i ct abdomena, na kome je napisano u zakljucku :"uocene su strukturalne promene, "lezije u oba nadbubrega su suspektni depoziti".Ostali organi su bo.Doktor nije siguran sta je to, da li su metastaze ili su zlezde uvecane od lekova, ali su u "fazonu" ''nije to nista, bitno je da ga nema vise na plucima i mozgu, ovo cemo da resimo''.

Inace njoj je u maju prosle godine na plucima , i to na ulazu LB6 bronhiju pronadjen putem biopsije mikrocelularni carcinom.Od juna do decembra je primila 6 hemio terapija, i nakon toga jednu radio terapiju.Posle trece hemio terapije njoj su pluca na ct skeneru u potpunosti bila cista.Par dana pre pocetka druge radio terapije pluca, ona je pala u nesvest i tada su otkrivene promene na mozgu.Radio terapiju glave poocela je 27.02.2008. godine i zavrsila nakon 8 dana.Te promene na mozgu su bile velicine od 3-14mm.Prekjuce je uradjen ct skener sa kontrastom glave i nema nikakvih promena, kao dea je u pitanju druga osoba.

Ona se dobro oseca, krvna slika je odlicna.Jos uvek pije tegretol 400mg, a dexazon polako pocinje da smanjuje, a primila je i Sol.manitol 8 doza.

To je otprilike sve sto je ona uradila do sada.

Molim za odgovor.

Unapred zahvalan
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Imate li vi procenu prosirenosti u momentu dijagnostikovanja,a i te metastaze u mozgu su bile male,pa je moguce da su se posle hemo povukle,a da je neverovatno priznajem da jeste.Inace lastet nije neka vrsta citostatika nego citostatik etoposid koji se daje u platina/etoposid protokolu koji je verovatno vasa majka primala za ovaj TU.Vazno je da je pod terapijom jedino me cudi kako na osnovu gustine u Houndsfieldovim jedinicama nisu tacno procenili da li su ili ne to metatstaze.Inace za sad je stanje OK u kakvom su teskom stanju pacijenti sa ovim tumorom,vazno je da je gospodja pod terapijom.
jale
Novi član
Novi član

Post od jale »

On je u momentu dijagnostikovanja na plucima bio velicine 45X32mm i nalazio se na samom ulazu u LB6 bronhiju.On je nestao sa pluca nakon 3 hemo terapije, a sa mozga je nestao u roku od mesec dana i to nakon obavljene radio terapije od 8 doza.Zracili su joj glavu 8 dana.
Merenje gustine u Houndsfieldovim jedinicama nismo ni radili niti nam je iko za to rekao.Odradili smo Magnetnu rezonancu glave i ct abdomena.Da li se to merenje u Houndsfieldovim jedinicama radi za mozak ili za nadbubrezne zlezde?

Da li moze ponovo da se pojavi na mozgu, i na koja mesta najcesce metastazira?Ovo mi je potrebno da bi znali na koje organe da obratimo paznju.

Sta vi preporucujete da bi bilo dobro uraditi od analiza i na koji nacin da pratimo eventualni razvoj bolesti.

Unapred zahvalan.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ne atenuacija X-zraka u toku snimanja CT-om u zavisnosti od karaktera tkiva kroz koje X-zraci prolaze izrazava se u Houndsfieldovim jedinicima.Sto se tice metastaza,najcesce lokalizacije su jetra,pluca,mozak,kosti,nadububrezne zlezde.Sto se tice kontrola ne bih preporucio nista vise od onoga sto rade ordinirajuci lekari.
pajtara
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:24 pm

Post od pajtara »

Doktore hvala vam mnogo na brzom odgovoru,hvala mnogo
Odgovori