Imam 41 godinu, 10 kg viska i jako dugo nisam bio bolestan ne racunajuci grip i prehlade, mozda i preko 20 godina. Pre 10-ak dana iznenada sam osetio prilicno jak bol na vrhu glave koji je posle presao u naizmenican osecaj vruceg, hladnog i trnjena i pracen ubrzanim pulsom (oko 100 do 110). Sutradan se taj bol premestao po glavi. Prvo nestrucno misljenje je bilo da je povecan pritisak i to verovatno zbog problema sa bubrezima, iako tada nisam osecao problem sa njima. Ponadao sam se da je trenutno, ali posto je u sledeca 3 dana bilo istih simptoma sa povecanjem trnjenja otisao sam do lekara koji je ustanovio pritisak od 150/100, prepisao mi 1 X ENALAPRIL od 10 mg i poslao u laboratoriju. Dana kada sam bio u laboratoriji poceo je bol u desnom bubregu koji je sada prilicno smanjen i retko se javlja, 1 do 2 puta na dan (pijem neki caj). Nalazi su u redu, sve nesto preko pola od normalnih vrednosti, sem gvozdja koji je nesto nizi, a u mokraci je bilo 7 eritrocita.
Lekove uzimam, ali mi pritisak varira, odn. ponekad se osecam odlicno, a povremeno imam opet bolove po glavi, ali mnogo manjeg intenziteta i osecaj nestabilnosti, odn. lagane osamucenosti. U PON treba da idem na kontrolu pa me zanima sta da trazim od lekara, na koje jos pretrage da me posalje.
Prema nekim pricama uzrok tome bi mogla da bude nadbubrezna zlezda, pa pretpostavljam da bi trebalo odraditi ultrazvuk.
Da, interesantno je da je u narednih par dana bilo jos par ljudi iz moje okoline sa istim ili slicnim simptomima. Slucajnost ili ne, ali mene zanimaju moguci uzroci i na koje pretrage da idem?
Pozdrav.
Bolovi po glavi+trnjenje+visok pritisak i ubrzan rad srca
vi ste u godinama kada se ljudi prvi put susrecu sa hipertenzijom (i drugim hronicnim oboljenjima). glavobolja je jedan od njenih simptoma, a veoma je moguce da su vrednosti pritiska dosezale i vise nego sto je u trenutku merenja zabelezeno. malo je verovatno da se kod vas radi o feohromocitomu - tumoru nadbubrezne zlezde (mada to nije jedina njegova lokalizacija) koji lucenjem kateholamina izaziva hipertenziju - skokovi vrednosti pritiska bi bili mnogo visi.
na koga ste mislili pod terminom "okolina"? simptomi koje ste opisali i poremecaj funkcije bubrega mogu biti znak trovanja! da li je ta "okolina" bila izlozena istim faktorima kao i vi poslednjih dana?
na kraju, sada smo u "sezoni" virusnih infekcija koje se ne moraju uvek lokalizovati kijavicom i(li) stomacnim smetnjama - tako da je moguca koincidencija virusne infekcije i novootkrivene hipertenzije.
na koga ste mislili pod terminom "okolina"? simptomi koje ste opisali i poremecaj funkcije bubrega mogu biti znak trovanja! da li je ta "okolina" bila izlozena istim faktorima kao i vi poslednjih dana?
na kraju, sada smo u "sezoni" virusnih infekcija koje se ne moraju uvek lokalizovati kijavicom i(li) stomacnim smetnjama - tako da je moguca koincidencija virusne infekcije i novootkrivene hipertenzije.
Hvala na brzom odgovoru.
Da, izraz "okolina" mozda i nije bash najsrecnije izabran, ali nisam hteo da duzim u mojoj prvoj poruci.
Pod okolina sam mislio na ljude sa kojima sam razgovarao i sa kojima sam cesto u kontaktu, a svi su iz mog grada, Smedereva. Tu spada moja komsinica, muz moje koleginice (5-6 km od mene), drugar (3 km) i jos jedan covek kome su pre par meseci u toku voznje krenuli isti simptomi (da ne duzim, prosao je sam blagim slogom, nije mogao da prica normalno neko vreme) i kome je tek posle par meseci u BG-u otkriven benigni tumor pored nadbubrezne zlezde.
Trovanje je po meni malo verovatno, a mozda je najverovatnija verzija sa virusom, mada po meni to traje predugo (naravno, to je subjektivni osecaj).
Jos jednom hvala na odgovoru, videcu u PON sta predlaze moj lekar.
Pozdrav.
Da, izraz "okolina" mozda i nije bash najsrecnije izabran, ali nisam hteo da duzim u mojoj prvoj poruci.
Pod okolina sam mislio na ljude sa kojima sam razgovarao i sa kojima sam cesto u kontaktu, a svi su iz mog grada, Smedereva. Tu spada moja komsinica, muz moje koleginice (5-6 km od mene), drugar (3 km) i jos jedan covek kome su pre par meseci u toku voznje krenuli isti simptomi (da ne duzim, prosao je sam blagim slogom, nije mogao da prica normalno neko vreme) i kome je tek posle par meseci u BG-u otkriven benigni tumor pored nadbubrezne zlezde.
Trovanje je po meni malo verovatno, a mozda je najverovatnija verzija sa virusom, mada po meni to traje predugo (naravno, to je subjektivni osecaj).
Jos jednom hvala na odgovoru, videcu u PON sta predlaze moj lekar.
Pozdrav.
A dali podatak da sam malo pre pri pritisku 125/85 (mereno 10 min pre bola)
imao iznenadni i trenutni jak bol u glavi, kao da mi je neko zabo ostar kolac na vrh galve, i da je to praceno momentalnim ubrzanim i pojacanim radom srca, osecajem gubitka tla pod nogama, i da je to sve trajalo 2 do 3 sekunde, moze da da odgovor na moguci uzrok? Mislim, imam zakazano kod lekara za 1 sat, ali uvek volim da cujem vise misljenja.
Hvala unapred.
imao iznenadni i trenutni jak bol u glavi, kao da mi je neko zabo ostar kolac na vrh galve, i da je to praceno momentalnim ubrzanim i pojacanim radom srca, osecajem gubitka tla pod nogama, i da je to sve trajalo 2 do 3 sekunde, moze da da odgovor na moguci uzrok? Mislim, imam zakazano kod lekara za 1 sat, ali uvek volim da cujem vise misljenja.
Hvala unapred.