Mama mi je imala infarkt miokarda pre mesec dana i nakon ugradjena 2 stenta jos uvek je u bolnici,na intenzivnoj nezi.Sledeci korak koji sledi je
kardioverter defribrilator.Naime srce je toliko osteceno da ne moze bez toga.Molim da mi se objasni kakva je to operacija.Kako sve to ide ?Izvinjavam se sto laicki postavljam pitanja ali o ovome, ama bas nista ne znam.Desilo se odjednom i sada moram da ucim o tom stanju.Hvala unapred
kardioverter defribrilator (ICD) molim za pomoc
stentovi koji su ubaceni u unutrasnjost koronarnih arterija obezbedjuju da sada krv protice kroz mesta na kojima su bila zapusenja. infarkt zapravo znaci da je tkivo srca na mestu koje je ishranjivala arterija koja se zapusila odumrlo. srce pored misica ima i druge strukture, jedna od njih je i sprovodi sistem, njega cini posebna vrsta celija i zahvaljujuci njemu srce kuca pravilno. kod vase mame infarkt je ostetio sprovodni sistem (to je jedna od komplikacija) i srce vise ne kuca pravilno. njoj ce biti ugradjena spavica koja ce preuzeti ulogu ostecenih celija i urediti impulse. intervencija nije operacija u pravom smislu reci, vise podseca na koronarografiju tokom koje joj je ugradjen stent, samo kod malog broja pacijenata radi se klasicno otvaranje grudnog kosa
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 8:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
kardioverter defribrilator
Hvala na odgovoru i priblizavanju ovog stanja.Imam jos jedno pitanje.Koliko je vremena potrebno da prodje od infarkta do ugradnje tog aparatica.Doktori spominju nekih 6 nedelja da je potrebno da prodje?
Da li je to period koji se obicno ceka zbog nekog razloga ili ... ?
Da li je to period koji se obicno ceka zbog nekog razloga ili ... ?
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 8:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
hvala
Hvala jos jednom i izvinjavam se ali bi mi trebao odgovor na jos koje pitanje.Posto je mama jos na intenzivnoj,rekli su joj da bi trebala da bude na programu za intervenciju sledece nedelje.Spomenuli su joj da je neuhranjena pa samim tim mora vise i da jede.Mi joj spremamo hranu ali ne znam sta bi smela a sta ne u ovakvom stanju da jede.Sta je dobro za nju, kako bi joj se popravilo opste stanje organizma.Dali su joj i neke vitamine,selen ... i da, ima pritisak 90/60 (uvek je imala nizi pritisak) i sada su joj rekli da pije dosta vode.Htela bih da Vas pitam da li postoji i neka odredjena flasirana voda koja moze da joj pomogne da malo poboljsa (podigne ) pritisak.Unapred zahvalna.Natasa