zastoj u rastu-za PedjuDJ ili Obgyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
lelly
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 5:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

zastoj u rastu-za PedjuDJ ili Obgyn

Post od lelly »

Postovani doktori, molim vas da mi razresite neke nedoumice ukoliko imate vremena. Jako sam zabrinuta zbog zastoja u rastu ploda koji je konstatovan pre dve nedelje na UZ. :( Naime prema ultrazvucnim pregledima koje sam radila u 21. i 26. NG nije bilo zastoja, ali sada postoji...
Sta znaci IUGR 036.5???
U bolnici su mi rekli da to nije nista opasno, jedino sto ce me poradjati ranije (termin mi je 25.04. a rekli su mi da se javim 01.04), a na konzilijumu ce odluciti da li ce to biti carski rez ili prirodan poradjaj, ali ja sam i dalje ocajna zbog moje bebice...Em ima zastoj, em ce me poradjati ranije :cry:
Nakon cetiri dana u bolnici doktori su na mojoj otpusnoj listi napisali:
dg Graviditas habidarum 35. Partus praetemporarius imminens 060.0
St post AB spontaneus No II
IUGR 036.5
Biometrija BDP:83, TAD:75, AC:278, FL:60, NG\KL:34.1, NG\UZ:32.0, RiAu:0,61.
Radjena mi je amniocenteza i rezultati su 17.03.2008. Amniocenthesis facta est 2689.
I jos da napomenem doktorka koja je preporucila hospitalizaciju napisala je da je stepen zrelosti posteljice III, a sedam dana kasnije na sledecem ultrazvuku, kada sam vec bila primljena u bolnicu drugi doktor je napisao da je stepen I\II. Malo sam bila zbunjena, a receno mi je da se doktorka
"preracunala".
S obzirom na to da "visim" na ovom sajtu i jako cenim misljenje i PedjeDJ i OBgyn bila bih vam jako zahvalna kada biste malo prokomentarisali ovo sto sam napisala.
Da li je taj zastoj u rastu veliki?
Ukoliko su vam potrebni jos neki podaci, rado cu ih navesti. Molim, vas odgovorite.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Lelly
nadam se da su vam uradili kordocentezu zbog genetskog ispitivanja, a ne amniocentezu?
Zastoji u rastu su manje opasni ako se jave kasnije kao što je to slučaj kod Vas.
Moguće je i da je u pitanju Vaš tzv. genetski potencijal tj. da ste se Vi ili Vaš suprug takođe rodili sa manjom težinom ili ste i sada manjeg rasta?
Dve nedelje i nisu naročito veliki zastoj u rastu, bolje je reći usporen rast Vaše bebe je graničan sa patološkim.
Trebate ponoviti UZ za dve nedelje, tada treba da se obrati pažnja na anatomiju ploda, krvne sudove pupčanika i srce bebe, kao i količinu plodove vode. Pravi zastoji u rastu su najčešće praćeni i sa smanjenom količinom plodove vode.
Takođe nije loše da se uradi iz Vaše krvi pretraga tzv. TORCH na određene infekcije.

PS Kada vam je zapravo bila poslednja menstruacija, na koliko ih dobijate i da li su vam iste redovne???

Pozdrav i srećno DrPeđaDj
lelly
Novi član
Novi član

Post od lelly »

Dragi doktore,
najpre zelim da vam se zahvalim sto ste se javili tako brzo. Deluje mi neverovatno da ima doktora poput vas, koji ce od svog dragocenog vremena odvojiti jos i vreme da pomognu ljudima na ovaj nacin...Hvala vam divni ste...
Poslednja menstruacija bila je 18.07.2007. Bile su redovne 28\5.
Nisu mi radili kordocentezu nego uzimanje uzorka plodove vode u cilju utvrdjivanja njene zrelosti - a rekose mi da je to amniocenteza (to je bilo u 34.5 nedelji gestacije), pa su mi rekli da ce biti zrela za nedelju dana, a da ce da me porodjaju za dve nedelje.
Kolicina plodove vode je normalna, nije smanjena.
Nemam visok pritisak.
Suprug se rodio sa vecom tezinom od prosecne, ja sa 3.600, tako da nazalost ta teorija otpada.
TORCH sam radila jos pre pet meseci i rezultati su bili
ECLIA RUBELLA IgM negativan
ECLIA RUBELLA IgG 13.9
ECLIA Toxoplasma IgM negativan
ECLIA Toxoplasma IgG <3.0
ELISA CMV IgM 3.7
ELISA CMV IgG 140.5
ELISA HSV I IgM 4.5
ELISA HSV I IgG 128.7
Inace, poslednja dva meseca ni ja nisam nista dobila na tezini, cak sam i izgubila, povremeno povracam. Toliko sam i ne terapiji protiv prevremenog porodjaja. Najpre je to bio ginipral od koga sam bila kao narkoman koji krizira, pa je zamenjen za partusisten koji podnosim maaalo bolje... Mada ne verujem da to ima neke veze.
Hvala vam na recima ohrabrenja da su zastoji u rastu manje opasni, ukoliko se jave kasnije kao kod mene.
lelly
Novi član
Novi član

Post od lelly »

nadam se da ce dr pedja da se javi ponovo...
i ako neko zna gde doktor radi privatno, neka mi napise,... cini mi se da sam to nekad negde i procitala ovde na forumu, ali nikako da pronadjem...
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga Lelly
Nalazi TORCH -a su dobri, da li ste radili ispitivanje fetoplacentne cirkulacije Color Doppler-om?

Pozdrav DrPeđaDj
lelly
Novi član
Novi član

Post od lelly »

e to jedino nisam radila... iskrena da budem, nisam ni znala za to ispitivanje fetoplacentne cirkulacije. bila sam nedavno u analife kod dr zivanica na 4D UZ, ali pretpostavljam da to nije to. ipak sam ja po obrazovanju pravnik, a po struci novinar pa i nisam bas najbolje upucena u medicinu :wink:
u sredu imam zakazan ctg. vec sledece nedelje cu verovatno na indukovani porodjaj, u stvari - najpre konzilijum da odluce da li ce mozda biti carski rez.
molim vas da mi napisete gde radite privatno, volela bih da sam vas pronasla i dosla kod vas na pocetku moje trudnoce. mozda je sada kasno da vas posetim pre porodjaja, ali bih ubuduce svakako volela da vi budete moj ginekolog, i u narednoj trudnoci i uopste. i da li radite na nekoj beogradskoj klinici?
ukoliko ne mozete ovde zbog reklamiranja i sl, moj mail je [email protected]
veliki pozdrav za vas :D
nikola75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 8:01 pm

Post od nikola75 »

Mi smo imali slicne probleme, ali sve je na kraju proslo OK. Bebac je rodjen "zdrav i prav", nije isao ni u inkubator. To isto zelimo i tebi! Samo razmisljaj pozitivno i srecno Lelly i tebi i bebcu!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga Lelly
Doplerskim ispitivanjem feto-placentne cirkulacije otkrivaju se određeni poremećaji čitave dve nedelje pre njihovog uočavanja sa CTG zapisu!
Na žalost i da ste bili moj pacijent ništa ne bi promenilo sam zastoj u rastu bebe, ne postoji način da se tu nešto drastično promeni jedino što se može pravovremeno završiti trudnoća.

Pozdrav i srećno DrPeđaDj
Odgovori