Molim za misljenje

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pipi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 10:26 pm

Molim za misljenje

Post od pipi »

Inace, radi se o rengenskom snimku pluca, a izmedju ostalog pise sledece: "
Srce sinistroponirano, normalne je velicine, kao da visi nad nisko polozenom dijafragmom, pa otuda rotirano i pseudomitralno."
Sta uopste ovo znaci?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

to znaci da ovako opisano srce nema poziciju kao kod vecine populacije. iz ovoga se ne moze nista prosuditi, broj ljudi koji normalno zive sa ovakvom anatomskom varijacijom nije mali. u kom kontekstu je radjen ovaj snimak, i da li imate jos nesto od dijagnostike uradjeno...?
pipi
Novi član
Novi član

Post od pipi »

Ne, nemam nista vise, pluca su me jako bolela, pa sam zato i otisla kod lekara koji me je poslao na rengen, mada je bila u pirtanju povreda. A inace ovo mi je zapalo za oko, tim pre sto sam ranije imala tahikartiju, uvek preko 100 otkucaja u minuti. Pre par meseci sam bila kod lekara zbog prehlade koja nikako nije prolazila, pa sam napomenula i to. Doktorka je tada izmerila puls 113 u minuti i rekla da dodjem za par dana, ali kako sam ja jedna od onih ljudi koja cak nije imala ni karton na medicini rada, a imam 28 godina i radim vec sedam, ja naravno nisam otisla. Povremeno imam nelagodan osecaj u grudima, kao da ce srce da iskoci, pukne, ne znam ni ja kako da se izrazim, ali tahikatrija je malo splasnula, izmerim nekoliko puta mesecno i bude oko 85 otkucaja. Da li je potrebno da radim neke analize?
pipi
Novi član
Novi član

Post od pipi »

I jos nesto, da li "nisko polozena dijafragma" znaci narodski receno podugnut zeludac. Mozda je malo smesno pitanje :D , ali da li bi njegovim vracanjem u normalan polozaj to nesto promenilo sto se srca tice? I da li je do ove promene polozaja srca moglo da dodje u medjuvremenu, jer sam ja rengen radila pre jedno 10, 11 godina i mislim da je sve bilo u redu? I zbog cega do toga dolazi?
Odgovori