Presolol

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
djole zmaj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 7:33 pm

Presolol

Post od djole zmaj »

Na 24 h holteru mi je konstatovano da imam VES i SVES i 72/min otkucaja za sta je dr rekao da je tahikardija. Dobila sam inderal, pa mi je jako obarao broj otkucaja, pa sam dobila presolol, ali je efekat isti. Terapija glasi 1/4 ujutru i ja posle te jedne doze imam 3 naredna dana oko 60/min . Problem se javlja kad popijem lek a imam tih (standardnih) 60/min i onda mi pada na 40-50/min i dobijamstrasne glavobolje, vrtoglavice. Pitanje je moze li se taj lek piti po potrebi? Da napomenem da imam 34 god i pijem i norvasc (1/2) posto imam visok pritisak (90/60 - 140/100) koji isto tako varira, ali na norvasc lepo reagujem (da budem iskrena vise mi odgovara kada mi je nizak pritisak jer sam dosad imala max 60/40 - 90/60). Izvinjavam se sto sam oduzila :(
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

beta-blokator se ne moze piti po potrebi, nego kontinuirano. ako biste ga pili po potrebi vi biste osetili pozitivan efekat subjektivno, ali takva terapija nema smisla. frekvencija od 72 nije tahikardija, lek je ukljucen zbog vanrednih srcanih otkucaja (VES i SVES).
djole zmaj
Novi član
Novi član

Post od djole zmaj »

Dobro, dajte mi onda neki savet kako da "prezivim" tih 40 otkucaja posto radim u skoli i ne mogu tek tako da napustim cas kad god osetim vrtoglavicu (cak sam i pala jednom, sreca u zbornici). Mozda to vama ne zvuci strasno, ali verujte mi, veoma je neprijatno. Hvala na odgovoru.
djole zmaj
Novi član
Novi član

trudnoca

Post od djole zmaj »

I molom vas, kad ste vec tako ljubazni, da mi odgovorite da li su ti lekovi (norvasc i presolol) kontraindikovani za trudnocu?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

metoprolol (presolol) i amlodipin (norvasc) se ne smeju uzimaju u trudnoci! hipertenzija se za vreme trudnoce regulise metildopom.
obratite se kardiologu da vam promeni beta-blokator. vasa terapija je kao sto je i uobicajeno zapoceta preparatima na koji optimalno odreaguje najveci broj pacijenata, posto su kod vas izrazena nezeljena dejstva, potrebno je da vam se nadje optimalan preparat.
djole zmaj
Novi član
Novi član

Post od djole zmaj »

Najlepse hvala, vrlo ste ljubazni :)
Odgovori