tetralogija Fallot pomoc hitno!!!!!!!!!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
maica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 25, 2008 8:46 pm

tetralogija Fallot pomoc hitno!!!!!!!!!

Post od maica »

Imam 26godina,pre 25godina(sa 13,5meseci) sam operisala srce odnosno Tetralogiju Fallot.Nisam nikada pila lekove,fizicki sam aktivna,plesala sam 6godina,vozim biciklu,plivam....U subotu prvi put treba da putujem avionom.Da li smem da putujem zbog srca,hocu li imati neke probleme?Ako je moguce ukoliko neko zna da mi kaze da li ja mogu da iznesem trudnocu sa ovom dijagnozom?Hvala unapred!!!!!!!!!!!!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

pod uslovom da ste oporavljeni od operacije, sa zadovoljavajucim nalazima (kako mi se cini iz posta) necete imati probleme, uslovi u avionu odgovaraju otprilike uslovima na visokoj planini, da maksimlano pojednostavim. to znaci da je sadrzaj kiseonika snizen ali vas nece ugroziti.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

sada sam se setio da vam nisam odgovorio za trudnocu - ja vam ne bih savetovao da pokusavate da ostanete u drugom stanju!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

da vas ne "ubijemo u pojam" u vezi zeljene trudnoce: Ne vidim razlog da nakon kvalitetne korekcije navedene mane /a kazete da nemate nikakvih problema/ ne ostanete u drugom stanju. Sto se "iznosenja trudnoce" tice ni tu ne vidim problem. Bitne su ceste kontrole ploda, obzirom da je bolest nasledna, no ne mora da znaci da bi i plod imao navedenu manu, zato - ceste kontrole ginekologa!
Svakako se konsultujte sa kardiologom koji vas prati jer on zna vas kardiovaskularni status a i sa ginekologom-akuserom.
Sve najbolje!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

Post od dalton »

Ja zaista cenim i postujem svaciji trud na ovom forumu da se pomogne onima koji traze pomoc, ali MOLIM VAS da se ne bavite temama koje vam ocigledno nisu bliske. Davanjem pogresnih odgovora na ovakva pitanja zaista moze dovesti do velikih zabluda...

Dakle, sa ovakvim opstim stanjem nakon operacije tetralogije Falo, preporuciti nekome da ne ostaje u drugom stanju, a odmah zatim navesti da su srcane mane nasledne!?!?!?!? Pa to je potpuni nedostatak nekih osnovnih medicinskih znanja...

Postovana maica, sa Vasim stanjem mislim da je sasvim bezbedno da iznesete trudnocu, a to bi sigurno trebalo definitivno potvrditi kod pedijatrijskog kardiologa, i nemojte se brinuti, urođene srcane mane nisu nasledne!!!

Radi svog mira obratite se svom pedijatrijskom kardiologu koji Vas je pratio u detinjstvu, i potrudite se da na ovako ozbiljna pitanja ne trazite odgovore na forumu gde niste sigurni u to ko Vas savetuje.

Lep pozdrav.

PS

I ako ostanete u drugom stanju kontrolu srca ploda ne bi trebalo da radi ginekolog, nego pedijatarijski kardiolog (jos jedna zabluda!!!).
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

svoj stav sam zasnovao na studiji mayo-klinike prema kojoj je ukupna statistika za trudnice koje su korigovale operacijom srcanu manu gotovo slicna statistici zena iste dobi normalnog zdravstvenog stanja ALI kod onih kod kojih se komplikacije jave - javljaju se u obliku teske plucne hipertenzije, teskog poremecaja funkcije desnog srca.
ucestalost spontanog pobacaja u populaciji trudnica sa tetralogijom fallot je oko 25% (naspram oko 10% u populaciji sad u kojoj je radjena studija).
urodjene srcane anomalije su kod beba rodjenih u ovoj grupu bile prisutne u tacno duplo vise slucajeva naspram kontrolne grupe (7% vs. 3.5%)!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ispravka u prethodnoj poruci - studija se odnosila bas na teralogiju fallot (napisao sam "srcanu manu")
dalton
Aktivan član
Aktivan član

Post od dalton »

Svoj stav ste zasnovali na jednoj jedinoj studiji!?!?!

Da li je to studija u kojoj se kaze da je vecina komplikacija i kod majki i kod novorodjencadi nastupila kod onih zena koje su imale tetralogiju Falo, a NISU bile operisane?
Da li se u toj studiji kaze da se komplikacije koje navodite javljaju kod onih trudnica koje su imale rezidualne defekte nakon operacije, tipa disfunkcije leve i desne komore, plucne regurgitacije i plucne hipertenzije?
Da li je to studija u kojoj se kaze da je SAMO 3,7% novorodjencadi imalo urodjene srcane mane, ukupno troje dece (a ne 7%, niste bili u stanju da razlucite navode o sveukupnim kongenitalnim anomalijama u koje ukljucuju i stenozu pilorusa zeluca od urodjenih srcanim mana cija se ucestalost u opstoj populaciji procenjuje na 4%)? Da li to dokazuje naslednost urodjenih srcanih mana?
Da li je to studija u kojoj autori navode druge ranije studije koje su bile manje po velicini serije, ali sa boljim rezultatima po majke i novorodjencad?

Da li je sumnjate da osoba koju ste savetovali da NEMA (!!!) potomstvo ima i jedan od ovih problema, imajuci u vidu subjektivni status koji je navela?

Da li ste vi uopste razumeli ovu studiju?

Ja zaista ne razumem vasu potrebu za nadmudrivanjem na ovom forumu. Dajete puno odgovora na razlicita pitanja i to je lepo. ALI, da upotrebim vas stil, ovoga puta NISTE BILI U PRAVU!!! Zasto se ljutite ako vam se na to skrene paznja? Dali ste los savet o jako vaznoj stvari (iskreno ne razumem ni maicu koja takvo pitanje postavlja na forumu).

Shvatite ovo kao vid edukacije od nekog ko mozda o ovim problemima zna vise i ima vise iskustva od vas.

Vas ratoborni stav i konstantno negiranje greske vas nece voditi ka buducem boljem sagledavanju razlicitih problema sa kojima cete se verovatno susretati…

Lep pozdrav.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

uveren sam da se iz moje prethodne poruke jasno vidi rezime studije.
oduku o imanju/nemanju dece treba donositi u svetlu cinjenice sta ako se upadne i u taj 0.000001% mogucnosti da se dogoditi radjanje deteta sa anomalijom. tada taj roditelj i to dete postaju 100%. u situaciji kada se neko nadje u riziku da ima duplo vise sansi da rodi dete sa urodjenom anomalijom moj savet je da ne ulazi u trudnocu iako procenti u ovom slucaju imaju niske vrednosti!
dalton
Aktivan član
Aktivan član

Post od dalton »

NE, iz vase poruke se moze zakljuciti da uopste NISTE razumeli studiju i da navodite NETACNE podatke.

http://www.sciencedirect.com/science?_o ... bd4f84fa19

PONOVO navodite NETACAN podatak o ucestalosti USM kod trudnica sa TOF. U studiji se kaze 3,7% u odnosu na 4% u opstoj populaciji. Citat iz studije: "The recurrence rate of congenital heart disease alone in our cohort was similar to previously reported rates of approximately 4%"

PROCITAJTE STUDIJU!!!

Zena nije u riziku da ima duplo vise sansi da rodi dete sa USM!!!
Poslednja izmena od dalton u Sre Mar 19, 2008 12:47 am, izmenjeno 2 puta ukupno.
dalton
Aktivan član
Aktivan član

Post od dalton »

...
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

dalton napisao:Ja zaista cenim i postujem svaciji trud na ovom forumu da se pomogne onima koji traze pomoc, ali MOLIM VAS da se ne bavite temama koje vam ocigledno nisu bliske. Davanjem pogresnih odgovora na ovakva pitanja zaista moze dovesti do velikih zabluda...
Dakle, sa ovakvim opstim stanjem nakon operacije tetralogije Falo, preporuciti nekome da ne ostaje u drugom stanju, a odmah zatim navesti da su srcane mane nasledne!?!?!?!? Pa to je potpuni nedostatak nekih osnovnih medicinskih znanja...
Postovana maica, sa Vasim stanjem mislim da je sasvim bezbedno da iznesete trudnocu, a to bi sigurno trebalo definitivno potvrditi kod pedijatrijskog kardiologa, i nemojte se brinuti, urođene srcane mane nisu nasledne!!!
Radi svog mira obratite se svom pedijatrijskom kardiologu koji Vas je pratio u detinjstvu, i potrudite se da na ovako ozbiljna pitanja ne trazite odgovore na forumu gde niste sigurni u to ko Vas savetuje.
Lep pozdrav.
PS
I ako ostanete u drugom stanju kontrolu srca ploda ne bi trebalo da radi ginekolog, nego pedijatarijski kardiolog (jos jedna zabluda!!!).
Urodjene srcane mane su odraz genetskih malformacija. To "genetskih" govori samo za sebe da je veca verovatnoca da takva osoba rodi dete sa istom ili slicnom manom u odnosu na sasvim zdravu trudnicu iako je mogucnost minimalna. U tom kontekstu sam pomenuo ono "nasledno". Sto se trudnoce tice, mislim da sam naveo da nema razloga da ne ostane u drugom stanju i normalno iznese trudnocu ali da bi bilo pozeljno da se posavetuje sa svojim kardiologom jer mi ne znamo njen CVS status nakon hir. korekcije mane. Inace, dobar ginekolog-akuser bi trebalo da zna da UZ i Dpoler-om pregleda srce ploda, ukoliko ne zna vec ce se sam obratiti tj poslati trudnicu onome ko zna.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
dalton
Aktivan član
Aktivan član

Post od dalton »

USM NISU odraz genetskih malformacija!!!
USM NISU NASLEDNE!!!

Lep pozdrav
Odgovori