Partusisten i srce

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
milan777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 01, 2007 5:36 pm

Partusisten i srce

Post od milan777 »

Zbog ucestalijih kontrakcija i povremenog bola u levom delu stomaka koji se javio krajem 32 nedelje trudnoce zakazala sam ginekoloski pregled. Lekar je prepisao oralnu primenu tableta partusisten 4 puta po pola tablete dnevno (u upustvu za koriscenje leka pise da se pije 4 do 8 tableta dnevno) i verapamil po potrebi ako dodje do ubrzanog srcanog rada. Imam zdravo srce, pritisak mi je 115/70. Ono sto me ustvari brine je da moze da dodje i do ubrzanog rada srca kod ploda. I to ne bi verovatno bio problem, medjutim beba ima tesku srcanu manu (transpoziciju velikih krvnih sudova) i mora da se podvrgne hitnoj operaciji po rodjenju.Inace u uputstvu o koriscenju leka stoji da tokoliticka terapija nije indikovana u slucaju da se zna da fetus ima malforacije bez sansi za prezivljavanje. U nedoumici sam da li uopste smem da pijem ovaj lek?
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

A ko kaze da je dete osudjeno da ne prezivi. Sami ste rekli da ce odmah nakon porodjaja biti operisano. Znaci uzimajte tokolitike, iznesite trudnocu do kraja, potom operacija deteta. Sa srecom!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
milan777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 01, 2007 5:36 pm

Post od milan777 »

Hvala, ali niste razumeli pitanje.
Da li ovaj lek moze da optereti srce ploda i napravi dodatna ostecenja?
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Pa is luzi za to da se sprece prerane kontrakcije, kako bi se iznela trudnoca sto blize terminu. ne vidim zasto bi skodilo plodu?
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori