Gow Gates tehnika mandibularne anestezije

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Gow Gates tehnika mandibularne anestezije

Post od studentbgd »

Zamolio bih ako neko ima iskustva da nesto napise o ovoj tehnici. Kako se izvodi? Kakvi su rezultati?
lecky
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 2:05 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od lecky »

Ova tehnika se koristi kod obimnijih zahvata u donjoj vilici, za orijentaciju pri izvodjenju koriste se ekstraoralne orijentacione tacke. Urez izmedju tragusa i antitragusa na ushnoj shkoljki ,angulacija ushne skoljke i ugao usana. Tacnije,linija koja spaja ugao usana sa ulom na ushnoj shkoljki .
Pre izvodjenja pacijent treba da sedi sa zabacenom glavom i maksimalno otvorenim ustima. Brizgalica se usmeri iz pravca ugla usana sa suprotne strane prema urezu izmedju tragusa i antitragusa ushne shkoljke strane na kojoj se aplikuje anestetik,paralelno sa angulacijom ushne skloljke prema licu. Igla se uvodi do kontakta sa kosti,zatim se povuce malo unazad i aplikuje se anestetik (2ml).
Ovom tehnikom postizemo anesteziranje tri grane n.mandibularisa (jezicni,obrazni i donji zubni zivac) sa jednim ubodom.

Nadam se da sam pomogla! :)
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

lecky napisao:Ova tehnika se koristi kod obimnijih zahvata u donjoj vilici, za orijentaciju pri izvodjenju koriste se ekstraoralne orijentacione tacke. Urez izmedju tragusa i antitragusa na ushnoj shkoljki ,angulacija ushne skoljke i ugao usana. Tacnije,linija koja spaja ugao usana sa ulom na ushnoj shkoljki .
Pre izvodjenja pacijent treba da sedi sa zabacenom glavom i maksimalno otvorenim ustima. Brizgalica se usmeri iz pravca ugla usana sa suprotne strane prema urezu izmedju tragusa i antitragusa ushne shkoljke strane na kojoj se aplikuje anestetik,paralelno sa angulacijom ushne skloljke prema licu. Igla se uvodi do kontakta sa kosti,zatim se povuce malo unazad i aplikuje se anestetik (2ml).
Ovom tehnikom postizemo anesteziranje tri grane n.mandibularisa (jezicni,obrazni i donji zubni zivac) sa jednim ubodom.

Nadam se da sam pomogla! :)
Hvala.
Ostrim se da je probam da drugu kome treba da vadimo umnjak. Citao sam u nekim stranim knjigama, da je preciznija od obicne, da je manje bolna, da se prolazi kroz manje tkiva, da je manja sansa da nabodes krvni sud. Dakle sve najbolje.
Ali i dalje nesto nemam herca a ne znam nikog ko zna da mi je pokaze.
lecky
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 2:05 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od lecky »

Pa manje se manipulise iglom i dobro je da anesteziras tri grane n.mandibularisa koje ce i trebati da budu anestezirane akose radi ekstrakcija umnjaka. Jer nece imati potrebe da dajes dodatnu terminalnu za bucalis.
Ja nisam probala,ali ako vec studiras i okruzen si profesorima koji ti mogu pomoci u izvodjenju, ne postoji bolje vreme da to probas. Samo nemoj da si vise rekao da "nabodes" krvni sud,napasce te starije kolege,sa razlogom... :wink:
Zelim ti uspeh i da se drugu nista ne desi naravno! :)
Odgovori