Variranje krvnog pritiska

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
IvancicaM
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 10:58 am

Variranje krvnog pritiska

Post od IvancicaM »

Postovani,
Moj tata (61 godina) ima variranja krvnog pritiska u roku od sat vremena 10-20 podeoka (uglavnom su variranja od 130/80 do 150/95). Skoro je rad
io pregled srca, bubrega, zucne kese i osim prekomjerne tezine (120kg, sto smo svjesni da je problem), ljekar nije nista konstatovao, vec je rekao da su ta kolebanja pritiska normalna za njegove godine i tezinu i propisao mu tablete Enap. Krvna slika je, takodje, u redu (cak ni holesterol nije povisen). Prije par nedelja je prelezao grip i jos malo kasljuca (ne znam da li je to bitno da istaknem). Sada je malo uplasen, pa svakih pola sata mjeri pritisak (negdje sam procitala da to nije dobro). Molim vas da mi odgovorite na pitanje da li su ta kolebanja normalna za covjeka njegove dobi i sta bi od pregleda trebalo sledece da uradi. Izvinjavam se na totalno laickoj terminologiji. Unaprijed hvala na odgovoru!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Neka uzima ordiniranu terapiju za pritisak i ne predaje se hipohondriji,sta da kazu oni sa TA=180/100 mmHg .I neka smrsa bar jedno 30 kg onda se tenzija mozda i normalizuje.
IvancicaM
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 10:58 am

Post od IvancicaM »

Daleko od toga da je on hipohondor, a sa mrsanjem imamo veliki problem-tata uziva u hrani! Da li biste mogli da mi odgovorite da li su (ako ne zasto ne) stetna cesta mjerenja krvnog pritiska (imamo obicni digitalni aparat za mjerenje krvnog pritiska)? Takodje, da li su te oscilacije krvnog pritiska uobicajene pojave?
Konacno, zelim da pohvalim vasu azurnost i spremnost da svojim odgovorima pomognete zabrinutim ljudima! Veliki pozdrav!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Opasno je variranje pritiska u vidu hipertenzivne krize a to je povecanje pritiska od TA=180/110mmHg koje moze dovesti do pucanja milijarnih mikroaneurizmi u mozgu i apopleksije po tipu intracerebralne hemoragije.Sto se tice vaseg tate mrsavljenje je prioritet.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

variranja pritiska su normalna i u slucaju vaseg oca dovoljna su 2 merenja, ujutru i uvece.
"obicni" mehanicki aparati su bolji od digitalnih! na digitalnima cesto oslabe baterije pre vremena i onda se dobijaju pogresne vrednosti.
obratite paznju da li vas otac nastavlja da kaslje!!! lekovi iz grupe ACE-inhibitora daju kasalj kao nuspojavu, dakle posto se pocetak terapije enalaprilom kod vas poklapa sa prehladom, mozda niste obratili paznju, ali ukoliko suvi kasalj potraje uzrok je lek, i tada se javite lekaru da promeni antihipertenzivno sredstvo.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Sta dodati na vec receno, kada je sve receno na najbolji moguc nacin! Svaka cast kolegama!
Samo jedan dodatak: vas tata treba da se opredeli izmedju kratkog ali slatkog zivota :lol: i dugog sa manjim tanjirom :roll: , pa po volji mu :wink: :wink:
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori