dilatirana aorta-molim mišljenje

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
meripopins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 11:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

dilatirana aorta-molim mišljenje

Post od meripopins »

Otac (72 godine)mi je pre godinu imao operaciju na srcu i ugrađena su mu 3 bajpasa i zamena aortne valvule. Pre dve nedelje bio je na ehotomografiji abdomena i u nalazu piše između ostalog sledeće:
abdominalna aorta lako aneurizmatski dilatirana u dužini od 42 mm, prečnika 27 mm.
Ne znam koliko je to opasno i da li treba da mu zakažem dodatne preglede- da li se to sanira i šta dalje? U nalazu ne piše neka terapija, kontrola, a pošto ne živimo u istim mestima, mogla bih jedino da mu zakažem privatno u mom gadu.
Hvala unapred!
Mudrosti, neiskusno sviću jutra
na obične reči više nemam pravo...
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

za sada nista zabrinjavajuce. U ostalom, aneurizma AAo se racuna preko 30mm.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
meripopins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 11:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

hvala na odgovoru!

Post od meripopins »

Hvala na odgovoru!
Razgovarala sam sa komšinicom, lekarkom, koja mi je rekla da tražim mišljenje vaskularnog hirurga, ali po njoj to je ganična vrednost i stanje treba samo pratiti.
Zbog 3 bajpasa i veštačkog zaliska, smatra da bi bila riskantna operacija zbo anestezije.
Videću kako će se osećati i kako će se razvijati situacija.
Još jednom-hvala!
Mudrosti, neiskusno sviću jutra
na obične reči više nemam pravo...
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Sada se to radi /jedino u VMA/ bez hirurgije tj kroz krvni sud ali za sada nema potrebe da se ista radi. Potrebne su redovne kontrole UZ zbog eventualnih tromboza i eventualno protektivna antikoagulantna terapija /vaskularni hirurg, kardiolog/.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori