tumacenje holtera i objasnjenje molim...

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
milicica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 9:46 pm

tumacenje holtera i objasnjenje molim...

Post od milicica »

Bila sam kod doktora koji mi je procitao holter naravno al mi je samo napisao sledece:
tokom 24og holter monitoringa osnovni srcani ritam je bio sinusni.registruje se ukupno 103076 otkucaja srca.prosecna srcana frekvenca je bila 75/min,minimalna srcana frekvenca bila je 41 u 04:26h.maksimalna srcana frekvenca je bila 134 u 16.04h.pauza vecih od 2.5sec nije bilo.registrovano je 2113 pojedinacnih VES 20 tipa bigeminija i 9 tipa trigeminije.registrovano je 5119 pojedinacnih SVES bigeminija 65 i 179 SVES trigeminija.st depresija nije bilo.
do sada nikad kad sam nosila holter nije bilo ovo bigeminija i trigeminija a doktor koji je procitao holter samo mi je rekao da pijem 3*1 izopamil i za mesec dana da mu se javim ,nista mi objasnio nije.Pa ako moze neko da mi objasni tj.protumaci holter bila bih jako zahvalna a narocito da mi objasni sta znaci ovo bigeminija i trigeminija.:( na ekgu proslog puta mi je doktor rekao tj spominjao neki inkompletni blok desne gran pa ako mozete i to da mi objasnite.
Inace da,doktor mi j prepisao i eglonyl da pijem ujutru i uvece po jedan al ja to ne pijem .
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

1 VES povezana sa 1 normalnom sistolom tj QRS kompleksom je bigeminija, ako je povezana sa 2 normalna QRS kompleksa to je trigeminija. Inkompletan BDG nije zabrinjavajuc jer se javlja cesto a da pacijent ni ne zna da ga ima i u glavnom ne stvara nikakve zdravstvene probleme niti izaziva znacajnije poremecaje srcanog ritma.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori