Najlepse vas molim za pomoc, jer ne znam kome vise da se obratim. Godinama imam isti problem, ali on postaje nepodnosljiv, jer vise ne mogu nesmetano da obavljam profesionalne aktivnosti.
Problem je, pre svega u nepodnosljivoj simfoniji najrazlicitijih i najnenormalnijih zvukova koji se cuju u mom stomaku otkad ustanem dok ne legnem (pa i kad legnem). Nisu praceni nikakvim bolom, ali imam konstantan utisak gladi i praznene u zelucu, pa tako moram na svaka 2h nesto da stavim u usta. To, opet nema veze sa tim da li ce mi creva krcati nenormalno, jer se ona u svakom slucaju mnogo cuju i stalno se cuju.
izvrsila sam analize na Helicobakteriju i razne druge-stolica, urin, krv, ultrazvuk... i sve je u redu. Da li postoji jos nesto sto me moze dovesti do uzroka problema?
moram da naglasim da sam ishranu maksimalno korigovala i svela na one namirnice koje su zdrave, ne nadrazuju, itd.. i da nisam primetila da se nesto promenilo. Takodje, kad legnem na desnu str. sve je ok, ali kad alegnem na levu, izrazito se cuju nenormalni zvuci. Stres je uvek moguc faktor, ali neverovatno je da toliko moze uticati. Jednostavno osecam da nesto drugo nije u redu u mom stomaku (i ta konstantna glad i 'praznina' u zelucu?!) a i kad popijem nesto za smirenje situacija je ista.
Beskrajno vas molim za pomoc, ukoliko ste ranije imali slicna iskustva, jer sam beznadezna vec godinama. Unapred zahvalna,
PROBLEM SA CREVIMA ILI ?!
To sto opisujete spada u IBS ili Iritabile Bowel Syndrome. Tu nema ciljanog leka niti posebnih napomena. U neku ruku ste i srecni sto je IBS a ne IBD (Infalmatory Bowel Desease). TO vam je dovoljna satisfakcija. Uzimanje caj Gastrovit, ESI Fermental kapsuel i kapi valerijane u duzem periodu bi mogli biti korisni, delotvorni, zdravi i bez nuspojava.
TO je zapravo sindrom nervoznih creva (tanko, debelo i suplji organ-zeludac). Odlikuje se krcanjem, gasovima, ucestalim spazmima, stolicama i sluzi. Endoskopskim pregledom se ne detektuju nikakve anomalije i ne postoji idiopatske patologije, te ne spada u bolest vec u psihosomatko stanje koje doduse moze smetati. Za razliko od IBSa IBD je patoloska idiopatska upalan bolest creva (Kronova bolest hvata sve a ulcerozna samo debelo crevo) i vrlo je slicna sa IBSom sto se tice simptoma samo sto dodatno daje gnoj i krv i na pregledima se moze ustanoviti inflamacija. Ovo je bolest koja je teska i neizleciva, ali da to imate znali biste sasvim sigurno posle 1gdo. od nastanka. Samo smireno uz preporuke...mozete uzimati i komplexe vitamina B i AB jogurt (mlekara subotica), uz ono bi se morali videti neki pomaci...
Ja sam imala krcanje, kruzno, glasno, pogorsavalo se na skroz prazan stomak, ali i na svaki zalogaj hrane. Nocu me je izludjivalo kada legnem. To mi je i prelomilo da podnjem na preglede, pa mi je prvo utvrdjeno zapaljenje zeluca, a zatim Kronova bolest. Takodje i taj lazan osecaj gladi u istom periodu. Ne znam na kraju od cega je bilo krcanje, ali najverovatnije ipak od zeluca. Nisam imala klasicne kiseline u to vreme.
Jos jednom vam hvala puno!
Pre svega sam zadivljena time da ste na osnovu par mojih opisa uspeli da kazete ono sto mi i deluje najlogicnije kao laiku i bolesniku, a da silni doktori kod kojih sam isla (doduse, skoro sve varijante su bile na studentskoj ali njih definitivno treba otpisati!) nisu imali nikakvu ideju sta moze biti, osim ako nije neka teska bolest, koja se otkriva nekim vec ustaljenim analizama. Nadam se da nije ta Kronova bolest jer nisam primetila nikada krv ili gnoj, ali sluz jesam i to sam uvek naglasavala sa svim simptomima i niko mi nije ni pomenuo sindrom nervoznih creva.
Verovali ili ne, ali zbog toga sto mi je doktorka na studentskoj dala da pijem izvesni espumisan skoro sam pocela da padam u nesvest kad su bolovi poceli da kulminiraju. tri dana nisam doslovno mogla da disem i da se pomerim, a kad mi je druga doktorka rekla da mi se to desava zbog leka i kad sam prestala da ga pijem, trebalo mi je jos tri da se vratim u normalu. Ja nisam ni u jednom trenutku pomislila da su mi bolovi od tog leka i pila sam ga svakodnevno, jer je ona insistirala da bez obzira sta mi se desava u stomaku taj espumisan treba da pijem da mi se 'ocisti' stomak jer njega mogu da piju i sestomesecne bebe i ne postoji mogucnost da mi deluje negativno u bilo kom pogledu. Druga doktorka mi je objasnila proces koji se u mom stomaku desavao i rekla da taj lek jos uvek nije ni proveren (!!!) zamislite kakav je to neprofesionalizam?! ako nista drugo, pet dana nisam bila sposobna da bilo sta radim, a bolove necu ni komentarisati. i sve to samo zato sto nju nije ni briga sta mene boli, a ovaj lek je verovatno trebala da 'pusti u promet'...
cisto da znate, ako nekad cujete za njega, da nije bas za svaciji stomak..(iako i na uputstvu pise da nema nikavih negativnih efekata)
Pre svega sam zadivljena time da ste na osnovu par mojih opisa uspeli da kazete ono sto mi i deluje najlogicnije kao laiku i bolesniku, a da silni doktori kod kojih sam isla (doduse, skoro sve varijante su bile na studentskoj ali njih definitivno treba otpisati!) nisu imali nikakvu ideju sta moze biti, osim ako nije neka teska bolest, koja se otkriva nekim vec ustaljenim analizama. Nadam se da nije ta Kronova bolest jer nisam primetila nikada krv ili gnoj, ali sluz jesam i to sam uvek naglasavala sa svim simptomima i niko mi nije ni pomenuo sindrom nervoznih creva.
Verovali ili ne, ali zbog toga sto mi je doktorka na studentskoj dala da pijem izvesni espumisan skoro sam pocela da padam u nesvest kad su bolovi poceli da kulminiraju. tri dana nisam doslovno mogla da disem i da se pomerim, a kad mi je druga doktorka rekla da mi se to desava zbog leka i kad sam prestala da ga pijem, trebalo mi je jos tri da se vratim u normalu. Ja nisam ni u jednom trenutku pomislila da su mi bolovi od tog leka i pila sam ga svakodnevno, jer je ona insistirala da bez obzira sta mi se desava u stomaku taj espumisan treba da pijem da mi se 'ocisti' stomak jer njega mogu da piju i sestomesecne bebe i ne postoji mogucnost da mi deluje negativno u bilo kom pogledu. Druga doktorka mi je objasnila proces koji se u mom stomaku desavao i rekla da taj lek jos uvek nije ni proveren (!!!) zamislite kakav je to neprofesionalizam?! ako nista drugo, pet dana nisam bila sposobna da bilo sta radim, a bolove necu ni komentarisati. i sve to samo zato sto nju nije ni briga sta mene boli, a ovaj lek je verovatno trebala da 'pusti u promet'...
cisto da znate, ako nekad cujete za njega, da nije bas za svaciji stomak..(iako i na uputstvu pise da nema nikavih negativnih efekata)
Uh, polako: espumisan (nemacka berlinska laboratorija) jeste sertifikovan lek, tu je aktivna supstanca simetikon (kod nas imas slicni i jeftiniji Gasvan sa uljem nane). On sluzi da rasprsi gasove koji se nakupljaju u GITu i tako se lakse ispusti. Dakle, kod nadimanja je odlican jer smanjuje bolove. Ali ako si osetljiva na simetikon onda ces imati problema. Lek je sam po sebi dobro podnosljiv ali funkcionise samo kod IBS oboljenja tj. meteorizma creva ali ne i kod IBDa. Moje predlog ej obavezno pregled gastroenterologa na KCS, VMA, Zemun, Zevdara pa ako se odluce onda neka od endoskopija (irigografija, gastroskopija, kolonoskopija). Verujem da je obican IBS ali nije za salu!
Ne vredi da nagadjas. I meni su davno poceli sa tim gasvanom i nista mi nije delovao. Ne mislim da svi imaju Kronovu bolest ako je imam ja, nego samo mogu da podelim iskustvo sa onim sto se meni desavalo. Imala sam utvrdjeno i zapaljenje zeluca, i to krcanje lako moze da bude od necega takvog. Ni ja nisam imala ni krv, a ni sluz u stolici. Poenta je da svasta moze dati ovakve simptome, i da i razliciti simptomi mogu za istu stvar, isti za razlicite stvari... Bez dalje dijagnostike ni lekar ne moze da kaze sta je u pitanju. Za sve sto dugo traje i ometa funkcionisanje treba traziti dalje preglede i biti uporan.
I ja sam se mucila da opisujem tegobe, i videla da to nije efikasno ni malo, i da lekaru nista to ne znaci dok ne vidi situaciju na konkretnom pregledu. Onda sam odlucila da promenim pristup, i da trazim dalju dijagnostiku. Ne znam kakvi su na poliklinici gastro, za neke druge oblasti tamo imam definitivno losa iskustva.
I ja sam se mucila da opisujem tegobe, i videla da to nije efikasno ni malo, i da lekaru nista to ne znaci dok ne vidi situaciju na konkretnom pregledu. Onda sam odlucila da promenim pristup, i da trazim dalju dijagnostiku. Ne znam kakvi su na poliklinici gastro, za neke druge oblasti tamo imam definitivno losa iskustva.