Hvala ObGyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
sosabgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 08, 2008 1:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Hvala ObGyn

Post od sosabgd »

Postovanje ObGyn

i hvala na brzom odgovoru. Vase recenice mi znace mnogo, jer se osecam prilicno usamljena i sa gomilom pitanja koje nemam kome da uputim, a Internet ne zadovoljava moju znatizelju. Kao sto ste verovatno shvatili, imam losu komunikaciju sa profesorom koji me je operisao, jer je jedan od najpopularnijih u BGD i zauzet dan/noc, tako da mi preostaje da ga "navatavam" u hodniku izmedju dve operacije, sto je prava mora kada morate da ispalite pitanje pred masom ljudi i mate 30 sekundi i za pitanje i za odgovor.

Da ne duzim, evo moje patohistoloske dijagnoze nakon operacije. Na svakom vasem komentatu bicu zahvalna i obecavam da vas necu vise gnjaviti:

Cervicitis chornica nonspecifica. Adnenocarcinoma endometrii/G1 NG1 FIGO IA. Miometrijum debljine do 10 mm - na analiziranim uzorcima nisu nadjeni znaci invazije. Fibromyomata uteri. Cystes folliculares ovarii et cystis paraovarialis-Morgagni.

Na poslednjem pregledu receno mi je da u maloj karlici nema patoloskih formacija, kao i da nema uvecanih limfnih zlezda.

Pozdrav i hvala jos jednom
Sosa
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Profesor koji nema vremena da prica sa svojim pacijentima, i objasni sve sto pacijenta zanima, ne bi trebalo da operise ! ili ne taj broj koji operise, jer dobar gineolog i hirurg, nije samo onaj koji izadje iz operacione sale i ode ! nego onaj koji objasni sta je radio, zasto je radio, kad ce ponovo da vidi pacijenta, i da odgovori na sve sto pacijenta zanima u tom trenutku !!!

Ko Vam je profesor ? mozda ga znam...bila sam i ja boegradski djak devedesetih...

Vi ste imali Grade 1 sto se zove well differentiated adenocarcinom i ima najmanji stepen maligniteta...napisali ste da nije bilo invazije u miometrijum sto spada u Stage 1A, sto je zaista veoma radni stadijum. Jos uvijek kao sto rekoh je standardna terapija histerektomija i odstranjivanje oba jajnika...tako se bar ovdje radi...ali, operacija je zavrsena...a Vi se oporavljate. Razlog za odstranjivanje oba jajnika, jeste sto se bilo kakve promjene na jajniku veoma tesko dijagnostikuju...najverovatnije je da vi necete razviti nikakve maligne promjene na jajniku, ali to se nikad ne zna cak i u ovakvom ranoj stadijumu, a mi smo uzasno nemocni sa dijagnostikovanjem karcinoma jajnika, jer smo u stanju da ga dijagnostikujemo tek kad postane uznapredovali stadijum.

Srecno.

Vi trebate biti kontrolisani 5 godina poslije operacije.
Pozdrav,
ObGyn
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Izvinite sto se ubacujem u temu, ali ne mogu da se suzdrzim da ne prokomentarisem, tako kao doticni profesor se ponasaju svi, i oni koji su tek krocili u neku zdravstvenu ustanovu i naravno preko debele veze, znaci i najmladji lekari bez ikakavog zvanja, a da ne spominjem da po privatnim ordinacijama rade lekari koji su tek na specijalizaciji ili je nisu ni zapoceli i to sve u ime tako nekog prof, ili slicno, stanje u zdravstuvu u Srbiji je sumanuto.....
Sad se kao spominje u javnosti da ce ukinuti volontiranje, ako takva kategorija uopste postoji, pravnici kazu da u zakonu ne postoji, jer sada svaki lekar ima svog volontera koji sluzi za sve od potrcka do ozbiljnog odmenjivanja lekara za duznosti, te je primeceno da lekari pijuckaju kafice a njihovi volonteri rade i rade i ako bas moraju onda tek pitaju i zovu lekara......
sosabgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 08, 2008 1:14 pm

za Draganu Petrovic i ObGyn

Post od sosabgd »

Vasa konstatacija je potpuno tacna, stanje u srpskom zdravstvu je stvarno ocajno, o cemu se covek uveri onog momenta kada predje prag bilo koje bolnice ili doma zdravlja.
Ja bih samo napravila razliku izmedju doktora koji ne rade nista i podmecu svoje asistente, pa zato nisu dostupni pacijentima i ovog mog profesora, jer on nije dostupan zato sto stvarno mnogo radi. Osim toga i po prirodi je povucen i slabo pricljiv, a inace veoma dobar covek i veliki strucnjak, tako da mu sve tolerisem.
Za praznine u mojoj glavi moram sama da se pobrinem, a hvala bogu, pa ima ovakvih sajtova i dobrih ljudi koji na njima odgovaraju.

Pozdrav za Draganu i doktorku iz Kanade.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Generalizacija nije nikad dobra niti tacna, tako da sigurno Srbija / i ostale republike bivse Yu, imaju dobrih i kvalitetnih lijecnika, i da se o njima manje pise, nego o onome sto ne valja.
Cinjenica jeste da ono sto ja ovdje procitam napisano od strane pacijenata ( a bez da cujem kolege ) je vrlo cesto netacno i iritablno za mene i kao covjeka i kao profesionalca...svjez primjer je pacijentkinja koja navodi 'drzanje nogu u zraku 16 sati !!! kao terapije da se zaustavi prevremeno prsnuce plodovih ovoja i porodjaj....a sigurna sam da se desilo negdje u Frontu ili Visegradskoj, gdje treba da se KREIRAJU STANDARDI PRAKTIKOVANJA OBSTETRICIJE !!! to je katastrofa...jer se tako nesto radilo u 18-om vijeku...toliko o savremenosti terapije !

Sto se tice etickih kvaliteta mojih kolega...nigdje ne cvjetaju ruze...ako je neko los covjek i ne mari za svoje pacijente, kao ljude, moze da bude vrhunski profesionalac, ali nikad nece biti omiljen medju svojim pacijentima.

Ovo sto Sosa kaze o njenom profesoru me podsjetilo na vrijeme prije 10 godina kad sam i sama tako mislila...i srecna sam da mi je zivot i profesionalno iskustvo pokazalo i drugu stranu medalje...i mogucnosti kako se radi ginekologija...

Ja sam svoju drugu specijalizaciju odradila u Kanadi, na najstarijem kanadskom univerzitetu, i te 4 godine ucenja mi je promijenilo POTPUNO moj level znanja, hiruske sposobnosti, kao i etickog pristupa.
Imala samje mnogo profesora, ali 2 od svim ostalih nikad necu zaboraviti...obojica su ginekoloski onkolozi i ja sam sa njima provela 9 mjeseci...svaki dan radeci po 12 sati dnevno, ne kao volonter, nego kao placeni specijalizant...ustajala sam svako jutro u 4 ili 5 ujutro, bila u bolnici u 6...prvo bih uradila vizitu, rijesila sve probleme na odjelu, otpustila ko je bio za otpustanje, napisala 'order' za kemoterapiju, konsultacije, i onda bih provela 8 sati u operacionoj sali, ili kao prvi hirurg ili kao prvi asistent...mnogo cesce kao prvi hirurg. Od ove dvojice profesora, naucila sam SVE STO SE NAUCITI MOGLO o ginekoloskoj hirurgiji i nikad im necu prestati biti zahvalna za svo poducavanje koje su mi dali kao paket koji cu nositi za cijeli zivot...ali nije to bilo samo znanje i operaciona sala...ja sam bila u bolnici svaki dan, ukljucujuci i subote i nedjelje...imala sam 3 nedjelje odmora za 9 mjeseci...ono sto je tesko ocijeniti jeste eticki pristup a oni su obojica bili izvrsni...sjecam se jedne 66 godisnje pacijentkinje koja je umirala od uznapredovalog karcinoma jajnika i bila je u bolnici i dobijala paliativnu terapiju, sto je zapravo obezbjedjivanje komfora ( sprecavanja mucnine, povracanja, terapija bola...poremecaja sna ) ili kako bih prosto rekla ' pomaganje da se umre ljudski !"...jedne subote moj profa i ja smo pravili vizitu i ta zena vise nije mogla da prica, nego da sapuce...lezala je na krevetu i tesko disala, okruzena svim clanovima porodice kojima je dozvoljen i ohrabren 24 satni boravak u bolnici...ona je nesto saputala i mi je nismo mogli cuti...moj profa je uzeo njenu ruku, kleknuo pored kreveta i spustio svoju glavu pored njenog uha da cuje sta ona treba...a ona je rekla: "Hvala Vam doktore, sto me ne boli...."

Draga Soso...sigurno je Vas profesor dobar i zauzet...ali gledano u sirem kontekstu...to nije izvinjenje da se ne prica sa pacijentom.

Mislim da je ovo kraj mog javljanja na ovu temu...Vama svakako dobro zdravlje, a Dragani pozdravi.
Pozdrav,
ObGyn
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Pozdravi i sa moje strane, i uvek mi prije da procitam nesto sto Vi napisete , jer posmatrate stvari u sirem kontekstu! U zdravlje!!!!
Odgovori