Kasno sam shvatila da vas konsultuju gotovo na svim temama i da je mala verovatnoca da vidite moje pitanje,m pa stoga ga ponvaljam - sosabgd iz poruke "sta posle histerektomije"
Hvala na odgovoru, evo jos malo podataka koji objasnjavaju neke praznine iz prve poruke. Nisam se nadala da ce mi bilo ko odgovoriti, pa nisam navodila detalje.
Imam 36 godine, 10 godina u braku, bez dece. Rak endometrijuma mi je otkriven zahvaljujuci cinjenici da sam upravo tada bila u bolnici sa namerom da ozbiljno krenem s lecenjem neplodnosti. Inace kod ginekologa sam bila svaka dva meseca poslednje tri godine, jer sam cesto, obilno i dugo krvarila. U svakom slucaju, umesto bebe, odstranjena je materica i jedan jajnik. Drugi mi je ostavljen jer sam mlada, pa da ne bih usla u menopauzu u 36-oj. Tokom lecenja tri puta sam bila na konzilijumu koji cine doktori iz Fronta i sa Onkoloskog i oni su i presudili da ostane jedan jajnik koji treba da cesto kontrolisem "jer djavo nikada ne spava", kako su mi rekli. Nisam imala nikakvu dodatnu terapiju, receni mi je samo kontrola za mesec i po, pa tri meseca, sto sam prosla i sve je OK.
Pocela sam da radim pre mesec dana, postovala sam uputstva lekara da ne dizem tesko, ne radim fizicki posao, nisam vozila auto, ali mi je to lenstvovanje dodalo kilograme koje sam vec imala. Inace na poslu sedim 8 sati ispred kompjutera, sto mi stvara probleme, pa cesto ustajem i setam. Elem,
- Zanim me kada mogu da krenem sa nekim ozbiljnim vezbama, tipa trbusnjaci, trcanje....i da li vec mogu na bazen
- Zasto ste naglasili OBA jajnika, da li to znaci da postoji mogucnost da mi se rak vrati?
za obgyn
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Soso,
U principu kod karcinoma endometrijuma standardna terapija jeste totalna histerektomija i odstranjivanje oba jajnika. Moj odgovor bio kompletniji i precizniji ako napisete patohistoloski nalaza poslije histerektomije, gdje se vidi koji je stadijuma bolesti i maligni potencijal karcinoma.
To sto su se plasili da ne odete u menopauzu nije razlog za ostavljanje jajnika, jer mnogo zene ulaze u menopazu, i simptomi se tretiraju sa HRT ( hormon replacement therapy ) bez rizika da se dobije karcinoma ovarija.
Zao mi je iskreno sto se Vas san pretvorio u nocnu moru dok ste bili u bolnici, ali najvaznije je da ste zivi i da se oporavljate.
Sto se tice posla i fizicke aktivnosti...poslije 6 nedjelja mozete da se pocnete baviti bilo kakvih vjezbama, ukljucujuji i weight bearing exercises, kao sto su dizanje tegova, a naravno i trbusnjake.
Srecno.
ps. infertilitet i gojaznost su oboje faktori za dobijanje karcinoma endometrijuma.
U principu kod karcinoma endometrijuma standardna terapija jeste totalna histerektomija i odstranjivanje oba jajnika. Moj odgovor bio kompletniji i precizniji ako napisete patohistoloski nalaza poslije histerektomije, gdje se vidi koji je stadijuma bolesti i maligni potencijal karcinoma.
To sto su se plasili da ne odete u menopauzu nije razlog za ostavljanje jajnika, jer mnogo zene ulaze u menopazu, i simptomi se tretiraju sa HRT ( hormon replacement therapy ) bez rizika da se dobije karcinoma ovarija.
Zao mi je iskreno sto se Vas san pretvorio u nocnu moru dok ste bili u bolnici, ali najvaznije je da ste zivi i da se oporavljate.
Sto se tice posla i fizicke aktivnosti...poslije 6 nedjelja mozete da se pocnete baviti bilo kakvih vjezbama, ukljucujuji i weight bearing exercises, kao sto su dizanje tegova, a naravno i trbusnjake.
Srecno.
ps. infertilitet i gojaznost su oboje faktori za dobijanje karcinoma endometrijuma.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn