maligni fibrozni histiocitom

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mstevicrs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 10, 2008 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

maligni fibrozni histiocitom

Post od mstevicrs »

Pozdrav,

mojoj majci je operisan prije nepunu godinu maligni fibrozni histiocitom na gluteusu i po nasim saznanjima ta vrsta raka se najcesce javlja kasnije, ako se uopste javlja, u vidu recidiva, dakle u istoj regiji. Na Banjici nam je predocena konzilijarna odluka - hemipelvektomija, tj. amputacija noge u predjelu kuka, jer je njihovo objasnjenje bilo da ce se ta vrsta raka stalno tu pojavljivati i jedino pravo rjesenje je amputacija. Nismo se slozili sa tom odlukom, krenuli smo dalje, nekako dobili uput za Kamenicu na radio terapiju. Majka je primila maksimalan broj tih terapija (mislim da je u opisu bilo nesto kao komformalna radio terapija) i nakon toga na snimku se nije vidjelo nikakvo poboljsanje, osim sto je citav proces stagnirao, ali smo dobili na vremenu posto je inace vrlo brzo napredovao. Nakon ove terapije konzilijum u Bijeljini nas je poslao na konzilijum na Onkoloski Institut u BGD koji su ladno zakazali operaciju i nije im bilo jasno zbog cega se toliko cekalo. Na Banjici su nam obrazlozili da je glavni razlog onakve odluke i taj sto je zahvacen odredjen nerv koji bi operacijom vjerovatno morao biti presjecen... Bilo kako bilo da ne duzim na onkologiji su je operisali, sve je bilo u najboljem redu, oporavak, noga ostala pokretna... Sada nakon nepunu godinu ponovo se pojavio, uzorak biopsije je rekao da je u pitanju ista vrsta ali sada na plucima. Svi ovo opisuju kao bizarno ponasanje danasnjih tumora i da vise niko ne moze da shvati kako se mijenjaju, mutiraju, ponasaju... Sada konzilijarna odluka kaze da je ponovo moguce operisati, predlozen je zahvat `eksplorativna torakotomija i odgovarajuci hirurski zahvat`.

Ono sto bih pitao je je li imao neko slicnih iskustava sa ovom vrstom tumora, kakav je ovo zahvat, mislim koliko tezak, i koliko je tezak oporavak?
Pitam ovo jer bih volio unaprijed da se svi pripremimo na ovu situaciju kako bi najbolje bili od pomoci.
Isto tako me interesuju iskustva vezana za Brojsovu metodu. Svi smo citali o tome i ponesto znamo ali drugacije je iz prve ruke.
Pacijent je inace u sveopste dobrom stanju, zadnjih nekoliko dana ima malo povisene temperature i oticanje zglobova koje se povuku nakon primanja multivitaminske infuzije i sredstva za izmokravanje. Tako par dana bude ok pa onda opet temperatura... Iscekujemo svaki dan telegram sa Onkologije sa datumom operacije pa vas molim za bilo kakve dodatne informacije koje bi bile od pomoci!

Hvala unaprijed
Mladen.
Odgovori