Retki zubi

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
somebodynew
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 19, 2007 11:01 pm

Retki zubi

Post od somebodynew »

hm
evo ovako
imam prilicno retke zube
gornji kecevi imaju brat bratu razmak od 5mm ( a i ostali ) :)
i to me nervira
hteo bih da ih sredim da budu normalni spojeni
imam 18god i malo sam skeptican oko toga jer su mi zubi zdravi i nemam problema sa njima ... ne bih da ih unishtim ...
drugar je bio sredjivao zube tako shto su mu "ostrugali" gledj i stavili neku navlaku ... platio je 50e po zubu kod privatnika ... i to sve lepo izgleda ... ja nemam tolke pare ali imam vojno osiguranje pa me zanima da li takve "zahvate" rade na wma i da li se to placa ?

hvala na odgovorima :)
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

pomijeranje zuba tj. zatvaranje dijastema na prednjim zubima se najcesce postize pomocu fixnih ortodontskih aparata. Dakle na zub se nalijepe bravice, povezu sa zicicama, i radi se mezijalizacija tj. pomijeranje zuba ka srednjoj liniji, cime bi se zatvorio taj prostor.
S obzirom da imas 18 god i da umnjace ce nicati, treba vidjeti pomocu snimka gdje su, u kom su polozaju, a i oni obicno kad nicu pomijeru bocne zube naprijed, sto bi bio olaksavajuci faktor u vashem slucaju.
U svakom slucaju najbolje da se posavjetujete sa ortodontom, koji ce vam reci da li je takva terapija u vasem slucaju indikovana.
A imate i na forumu spec. ortodonta pa se konsultujte! :wink:

Druga solucija je pomocu fiksnih nadoknada, tj. krunica. SA njimase moze postici neka manja zatvaranja prostora, ali prostor poput vasheg ne mogu zatvoriti potpuno. A i kad bi zatvorili, to ne bi bilo fino, niti stabilno rjesenje, sa aspekta estetike i funkcije svakako.
KAzem, posavjetujte se josh, tesko je bilo sta drugo reci, ovako bez vidjenog.
somebodynew
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 19, 2007 11:01 pm

Post od somebodynew »

A imate i na forumu spec. ortodonta pa se konsultujte!
ko je to? :)

jel mozete da mi preporucite nekog dobrog zubara u bg :) nekog proverenog :)[/quote]
Odgovori