Zubar kod kojeg već godinama odlazim konstatovao je da imama dubok zagrižaj koji će, prema njegovim rečima, uzrokovati propadanje zuba koji su inače zdravi. Predložio mi je nadogradnju krunica na zubima cele donje vilice, čime bi se "podigao" zagrižaj. Inače, moja majka je imala paradentozu i kada je napunila otprilke 50 godina izvađeni su joj svi zubi. Inače, imam 30 godina, još nisam rađala, a budući da sam čula da u trudnoći propadaju zubi, a i s obzirom na to da je paradontopatija nasledana bolest, može li neko da mi kaže da li je pametno da da se izlažem velikom trošku i prihvatim zubarev predlog.
Hvala unapred
DUBOK ZAGRIŽAJ
Uh,malo je teško pričati napamet ali moj savet ti je:NE.Ako ti je zagrizaj prirodno dubok onda bi se dizanjem istog samo napravili problemi u viličnom zglobu.Ako je spušten iz nekih drugih razloga (abrazija,nedostatak pojedinih ziba i sl.)onda je to nešto drugo mada nisam stekao takav utisak.Nije mi jasna ideja tvog zubara pa ti savetijem da potrazis barem još jedno mišljenje.Pošto kazeš da postoji genetska predispozicija ka paradentozi,svoje zube čuvaj koliko god dugo mozeš.Krune mogu samo da ubrzaju nastnak.
Moze li jedno malo pojasnjenje za mladog i neiskusnog kolegu u vezi ovog zanimljivog problema? Ako je kod dubokog zagrizaja glavni problem to sto su frontalni zubi u suprapoziciji a bocni u infapoziciji kako ce krunice na donjem frontu resiti problem dubokog zagrizaja? Kod izrazenog dubokog zagrizaja cak dolazi i do potpunpg promsivanja gornjih i donjih zuba u okluziji! U cemu bi to krunice pomogle? Podizanje zagrizaja? Da li bi to imalo nekog negativnog efekta na parodoncijum zuba koji su sada u "podignutom" zagrizaju bez obzira na to sto skeletni odnos vilica (koji je najcesci uzrok dubokog zagrizaja) diktira da na osnovu tog skeletnog odnosa zagrizaj i mora da bude dubok?! ...ili negde mozda i gresim? Hvala! 

Ponovicu.Ako je zagrizaj prirodno dubok (iskljucujem abraziju,nedostatak zuba i sl.) podizanjem zagrizaja iz centralne okluzije trpi mandibularni zglob.Milka,pokusajte da na jednu nogu obujete cipelu sa stiklom a na drugu patike.Primer je malo glup ali znate i sami koja je razlika (u mm) izmedju fizioloskog mirovanja (npr.) i centralne okluzije.Kad se narusi ta ravnoteza trpi zglob.Neko ima veliki nos a neko dubok zagrizaj.Ne bih cackao prirodu i fiziologiju.