Molim pomoc,hiatus hernija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
borce
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 24, 2008 6:31 pm

Molim pomoc,hiatus hernija

Post od borce »

Postovani doktore,

Vec tri godine imam problema sa zeludacnom kilom.Javlja se cesto, na svake dve nedelje jaci napadi.Imam 34 godine.Simptomi su razliciti ali obavezno sa bolom u grudima, nakon kojih sa javljam kod lekara.Nekada urade ekg a nekada provere i srcane enzime.imam kompletne nalaze koje bih vam poslao.Molim za savet.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

posaljite sve nalaze pa da vidimo
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
borce
Novi član
Novi član

Post od borce »

Hvala doktore.Obzirom da ste samo vikendom slobodni ja cu u toku nedelje skenirati sve nalaze i poslati Vam ih kao atachment.
Unapred zahvaljujem.
borce
Novi član
Novi član

Post od borce »

Doktorka mi je rekla prilikom poslednjeg pregleda da mi je srce zdravo, da je ovaj prolaps verovatno urođen i da ne predstavlja problem ali se treba kontrolisati.Preporučila mi je Concor neko vreme da bi se sredio Fr.i vratio na normalu.
Dakle poštovani doktore ovo su moji nalazi(saljem vam ih u atachmentu kao p.p., smatrajuci da ih samo Vi trebate videti).Trudim se da vodim normalan život.Imam predivnu porodicu,uspešan sam na poslu koji je jako odgovoran ( ne smem da kažem čime se bavim ali recimo da postoji velika doza „menadžerskog“ stresa).Pokušavam da ostavim cigarete.Međutim skoro svakodnevno imam gore navedene probleme u većem ili manjem obimu.Kada postanu prejaki ( pritisak ili bol u grudima) jednostavno se javim lekaru , jer nikada ne mogu biti siguran,( kada je to prejako), da li je kila ili nešto drugo u pitanju.

Molim Vas za savet .Da li imam problema sa srcem? Da li je samo kila u pitanju?
Da li su fizički problemi prouzrokovani možda i psihosomatski.Treba li da potražim pomoć psihijatra?Želeo bih da vodim normalan život ali mi ovi problemi ugrožavaju svakodnevne aktivnosti. Često i putujem po Srbiji zbog prirode posla ili sam u kancelariji, a problemi dodju iznenada. Problemi su uglavnom prisutni ujutro.Ređe predveče.Ne znam šta da preduzimam.Primetio sam da mi ponekad pomegne rtanjski čaj.Predlažu mi neke prirodne lekove poput soka od Kombuhe ili „nameštanje želuca“ kod ljudi koji to navodno znaju da rade.
Hvala unapred.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

prolaps (najverovatnije mitralne valvule?) je stanje koje imaju mnogi ljudi i sa njime dozive duboku starost. sa tim nalazom vi ne spadate u srcane bolesnike, nego samo u kategoriju ljudi koji treba nesto cesce da se kontrolisu, i sto je veoma vazno da pre svake intervencije kojom se narusava integritet ogranizma (stomatoloska intervencija svake vrste, zatim razni "sitniji" npr. estetski zahvati) kazete da imate prolaps da biste dobili antibiotsku zastitu zato sto je takva valvula podloznija napadu bakterija i razvoju bakterijskog endokardita koji je ozbiljno oboljenje.
* * *
simptomi koje imate imaju, ako je kardiolog iskljucio kardiolosku u vasem slucaju dvostruku etiologiju.
sa jedne strane porekla su hernije i tu vam je potreban pregled gastroenterologa i terapija, a sa druge strane menadzerska bolest svoje psihosomatske simptome ispoljava takvim tegobama i za to bi vam mogli pomoci preparati valerijane sa blago umirujucim dejstvom.

* * *

kombuha je gljiva koja zivi u crnom caju i sok koji se dobija predstavlja produkte njenog metabolizma, i ima antioksidantno dejstvo,
borce
Novi član
Novi član

Post od borce »

Postovani doktore,
Prolaps,jeste mitralne valvule.Radio sam gastro testove. Sve nalaze sam Vam poslao(10 strana) na P.P. Gastroskopski nalaz,eho srca,CT pluca,Ergo test.Izgleda da Vi to niste dobili pa cu Vam poslati ponovo, kako biste mi rekli tacno sta da radim.Dva puta sam vec gutao sondu i voleo bih da to izbegnem.Poslednji put pre godinu dana.Pogledajte molim Vas moje nalaze na vas p.p. veliki pozdrav.Borce.
borce
Novi član
Novi član

Post od borce »

Postovani doktore DraganeVMA
Veliko izvinjenje.Odgovorio mi je DRBGD a ja sam u brzini zakljucio da ste to Vi.Vama sam poslao kao p.p.sve moje nalaze,pa ocekujem Vas odgovor.Ujedno se zahvaljujem DRBGD na savetu.Pozdrav.
borce
Novi član
Novi član

Post od borce »

Postovani doktori,

Nikako ne dobijam potvrdu da su moji nalazi stigli kao pp na vase mailove pa sam resio da Vam ih posaljem ovako.Mozda jos neko ima slicne simptome pa ce ovo koristiti.Molim za odgovor.
S postovanjem.
Prošle nedelje sam Vam pisao, pa je ostalo da Vam pošaljem svoje ranije nalaze. Veliki problem mi predstavlja Hiatus hernia.Zbog nje sam radio i analize srca i pluća.Šaljem Vam sve nalaze od 2005. do 2008. godine. Inače 1998.godine sam preležao Trihinelozu, nakon koje sam imao problema pa sam radio endoskopiju gde je utvrđeno da imam čir na dvanaestopalačnom crevu i hiatus herniu.Međutim problemi su krenuli 2005.godine.Imam 34 godine, oženjen sam i imam čerkicu od 2 godine.Radim kancelarijski, vrlo odgovoran posao.

Nalazi:

15.08.2005.godine sam prvi put osetio veće probleme zbog kojih sam zadržan na koronarnom odeljenju Bolnice u Pančevu. Šaljem Vam otpusnu listu u celosti:

„Bolesnik primljen u Koronarnu jedinicu radi praćenja nakon epizode bola u predelu želuca i osećaja nedostatka vazduha , koji se javio nakon što je pojeo obilniji obrok.
Pre šest godina dijagnostikovana hiatus hernija i ulkus duodenuma .Pušač.
EKG pri prijemu:sin.ritam , levogram, negativan D u D 3 , bifazni T u aVF, F oko 70 u min.TA 125 sa 80 mmHg.Akcija srca ritmičn, tonovi jasni, šumovi se ne čuju.Na plućima normalan disajni šum. Abdomen mek , lako bolno osetljiv u epigastrijumu.Kardijalno kompezovan.
U lab. Nalazima biohumoralni sindrom za nekrozu miokarda negativan.Se 10 ,Er 4,83, Hgb 153, Htc 45% , trombociti 219 , Le 5,5.
CK_MB 15 15 15 9,CPK 269 296 246 166.U\1.
Holesterol 5,0,HDL holesterol 1,1 , LDL holesterol 3,0, trigliceridi 1,8 mmol\1, Transaminaze 23 i 33 U\1.
RTG pluća i srca PA:Na plućima se ne vide akutne infiltrativne promene .Srce normalne veličine , oštrih kontura srčanih lukova,Hilusi vaskularni, normalne veličine.Dijafragma normalnog položaja, oštrih kontura.FC sinusi oštri.
Ehokardiografija sa Doplerom:Aorta normalne širine u korenu , aortna valvula trolisna, separacija veluma očuvana.Leva pretkomora normalne širine, mitralni kuspisi voluminozni , pokazuju znake manjeg sistolnog prolapsa prednjeg mitralnog kuspisa.Leva komora normalne veličine , očuvane sistolne funkcije.Bez segmentalnih ispada u kinetici zidova.Desna pretkomora , desna komora i art.pulmonalis b.o.Perikard sa manjim adhezijama .Color doppler i Doppler: uredne brzine protoka kroz arterijska i AV ušća uz minimalnu regurgitaciju na mitralnom i aortnom ušću.Zaključak: Prolapsus valvulae mitralis( cuspis anterior).Insuff.valv.mitralis gr.levis.
Test ergometrije po Bruceovom protokolu prekinut u 2. minutu IV stepena opterećenja pri dostignutoj submaksimalnoj frekvenci.Subjektivno bez angioznih tegoba.EKG u miru :sin. ritam , intermedijarna pozicija , negativan T u D 3.EKG u opterećenju i odmoru: sin.ritam , bez promene u ST_T segmentu i bez poremećaja ritma.TEST JE NEGATIVAN ZA POSTOJANJE KORONARNE INSUFIJENCIJE.
Primenjena terapija Omeprol kaps.i sedativa.Stanje pacijenta se stabilizuje.
Poredjenjem ranijih EKG ( radio 10 tak godina u Azotari gde su radjeni redovni sistematski godišnji pregledi) sa sadašnjim konstatuje se da se promena u D 3 i aFV javljaju i u prethodno radjenim EKG ima.
Na osnovu kliničke slike i uradjene dijagnostike , može da se isljuči koronarna geneza tegoba.
Otpušta se sa predlogom za Th:
Omeprol 2x1 kaps.pre jela, potom 1 kaps. Ujutro pre doručka 20 dana.
Bensedin a 5 mg 1 tabl. Uveče po potrebi.
Higijensko dijetetski režim.
Nesposoban za posao još 10 dana.
Kontrola kardiologa po potrebi.

Dr.Radmila Javtović Dr.Slavica Marinković
Internista_kardiolog internista_nefrolog

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

16.12.2005.godine

Izveštaj lekara specijaliste:

Od pre sat i po oseća otežano disanje , kao „ blokadu u grudima“.Slične tegobe imao i ranije.Zna za hijatus herniju.
Obj.TA 130-80.Na srcu i plućima nalaz uredan.EKG: sin.ritam , f 90-min, b.o.
Internistički nalaz uredan.
Dg.Mzioalgija intercostaris.
Dat savet.

Dr.Stevo Stojić
Specijalista interne medicine.

17.03.2006.

Kratkotrajna agresija u grudima.TA 120-80 mmHg.EKG : sin.ritam , f 75-min.
Nalaz na srcu i plućima uredan.Bez otoka.
Dg.Hiatus hernia
Ponoviti EGD

Dr.Ana Kovačević
Internista-kardiolog

04.05.2006.

Sadašnja bolest:1998.g. imao čir na duodenumu i gastritis , radjena gastroskopija, pio je Heliccocin, Famotidin i Cisap.Tegobe su prošle.Od avgusta počele tegobe posle povrede glave na poslu radjen skener glave,nalazi b.o., bio 4 meseca na bolovanju.Kada je ponovo počeo da radi jedno jutro je osetio bolove u sredogrudju , gubitak daha te ga je lekar uputio na kardiologiju gde je završeno ispitivawe isključeno je oboljenje srca i postavqena Dg Hiatus hernia.Ima tegobe posle obroka , pri fizičkom naporu.Ima redovne stolice.Imao je povredu kuka te je tri godine pio Nimulid.U porodici, koliko mu je poznato niko nije imao čir.Pušač je.

Fizikalni nalaz: Peroralna fiberpenendoskopija:
Jednjak prolazan sa zjapećom kardijom i znacima refluksne bolesti u ampuli: kardija na 43 cm.od prednjih zuba široko zjapi.
Želudac elongiran , kaskadiran,sluznica antriuma i distalnog korpusa fokalno hiperemična i edematozna sa mestimičnim fibrinskim erozijama promera 2, 3 mm.
U inverziji se uočava hiatus hernija, klizajučeg tipa.
Forniks i proksimalni korpus bez promena.
Pilorus hipertoničan , prolazan, Bulbus pravilan sa mestimičnim fibrinskim erozijama promera 3,4 mm na hiperemičnoj osnovi.
Postbulbbarno i D2 b.o.

Dijagnoza: Gastroduodentis errosiva chr.
Elongatio et cascada ventriculi
Hiatus hernia sliding.GERDA(LA)

Terapija: Controloc a 40 mg 1 tbl pola sata pre doručka.Higijensko dijetetski režim.
Napomena : Uzete su biopsije antruma i korpusa nalazi za 7 dana.

Ovu dijagnozu mi je postavio doktor specijalista gastroenterolog u ordinaciji Dr.Milutinović u Pančevu.Nažalost potpis je nečitak pa ne mogu da npišem njegovo ime.

11.05.2006.-kontrola sa nalazima biopsije kod istog doktora

Sadašnja bolest: Kontrola sa PH nalazom odgovara hroničnom superficijalnom antralnom i korporalnom gastritisu bez atrofije , lake aktivnosti uz pozitivan Hb Py status.

Dijagnoza: Gastroduodentis errosiva chr.
Elongatio et cascada ventriculi
Hiatus hernia sliding.GERDA(LA)

Terapija: Controloc tbl a 40 mg 2x1 pre jela 7 dana , potom 1 tbl ujutro u narednih 4 nedelje.
Fromilid tbl a 500 mg 2x1 i Amoxicilin tbl a 500 mg 2x2 tbl , posle jela , 7 dana.

Nakon pola godine po preporuci istog lekara radio sam labaratorijsku analizu na prisustvo helicobacteri pylori i analiza je ustanovila da bakterije više nema.

09.12.2006.

Oseća probadanje i pritisak u grudima.
Ispitivan (KJ)
Internistički status uredan.
TA 120-80 , EKG: bez elemenata za akutne patološke promene.
Dg.H.Hernia
Th.Klometol
Kontrola nadležnog lekara i p.p. interniste

Dr.Mihajlo Frli
Internista-hematolog

08.01.2007.

Pacijent oseća vrtoglavicu unazad mesec .Pre desetak dana počela viroza u smislu curewa nosa i kašlja koji još uvek traje. Oseća bol u grudima 6 meseci unazad koji se pojačavaju kad se saginje.Bol je nespecifičan i spontano prolazi.Juče su uradjeni kardiospec. enzimi koji su b.o. Ležao na int.od.( videti otpusnu listu).U kl. nalazu : srčana radnja ritmična , tonovi jasni, šumove ne čujem. Na plućima se čuje vezikularno disanje, pez propratnih šušnjeva.Abdomen b.o.TA: 120-70 mmHg.
EKG: nepromenjen u odnosu na jučerašnji.Zna za hijatus herniju.
Dg:Virhossis, Hiatus hernia, Prolapsus valv.mitralis
Th.Mirovanje , što više tečnosti, nastaviti sa antibiotikom, polivitaminska terapija.Da se javi otorinolaringologu.

Dr.Tijana Dangubić
Doktor medicine

16.01.2007.

Večeras naglo osetio ubrzan rad srca i nelagodnost u grudima .Tegobe nastale u mirovanju.Do sada nije imao lupanje srca Zbog nespecifičnih tegoba pre desetak dana pregledan u prij.amb. Ispitivan na Internom 2005.g zbog bola u epigastrijumu i kratkotrajnog nedostatka vazduha.Dijagnostikovana hijatus hernija.Pušač.Zna za prolaps mitralne valvule.
Obj:TA 130-80, na srcu radnja ubrzana , tonovi jasni , bez šumova.Na plućima nalaz uredan.EKG: sin.tahikardija, f 110-min, PQ o,10 sek.
Th.Prekid pušenja.
Kontrola kardiologa za tri meseca, p.p. ranije.

Dr.Stevo Stojić
Spec.internista-kardiolog

28.06.2007.

Laboratorijski nalaz:

Leukociti: 7,6.Eritrociti:5,19.Hemoglobin:159.Hematokrit:0,477.MCV:92.MCH:30,6.
MCHC:333.Trombociti:249.Leukocitna formula:Segmentirani:65,6.Limfociti:28,7.Monociti:5,7.Sedimentacija:4.
Ureja:4,6.Urin:b.o.
17.01.2007.

Sadašnja bolest :Avgusta 2005 god. Lečen na internom odeljenju pod dg. Hiatus hernia, Ulkus duodeni, Prolapsus valvule mitralis.
U međuvremenu više puta pregledan u prijemnoj ambulanti zbog osećaja nedostatka vazduha i bolova u grudima( u toku hospitalizacije rađena kompletna kardiološka obrada, isključeno značajnije obolonje srca).U toku jučerašnjeg dana imao blagu sinusnu tahikardiju f 110-min, pregledan od strane kardiologa u prijemnoj ambulanti.
EKG: sin.ritam f 80-min, leva pozicija, nesp.smetnje u repolarizaciji.
Dijagnoza:Idem

Terapija: Povećana fizička aktivnost
Prestanak pušenja
Propranolol a 40 mg. 2x četvrtina tablete.
Bromazepam a 1,5 mg. Po potrebi
Kontrola po potrebi

Dr.Dušanka Ivanov
Internista-kardiolog

05.07.2007.

Nakon što je popio kafu osetio slabost i „čupanje“ u predelu želuca.Ima hijatus herniju ranije dijagnostikovanu.Nije doručkovao.TA 120-80
EKG: sin.ritam, levogram.F oko 80 , neg.T u D 3, bez drugih promena.
Akcija srca ritmična , tonovi jasni , šumova ne čujem.Normalan disajni šum na plućima.abdomen mek, bolno osetljiv.
Dg.Hiatus hernija
Th.Ranisan 1x1 t uveče tokom mesec dana, higijensko dijetetski režim.

Dr.Radmila Jevtović
Specijalista internista-kardiolog

07.07.2007.

Dg.Refluks esofagitis.H.Hernia.EKG:b.o.

Th.Controloc 2x20 uveče 1 do 2 m.

Dr.Nada stojanović
Internista-gastroentehepatolog

28.09.2007.

Žali se na otežano gutanje i povremeno probadanje u grudima.Pre godinu i po dana ispitivan je bolnički i tada je konstatovana hijatus hernija.
Klinički nalaz na plućima i srcu uredan.Trbuh b.o. Jetra i slezina se ne palpiraju.
TA:130-90 mmHg.EKG: Sinusni ritam, levogram, f oko 90-min, neg.T u D -3 bez drugih promena u leporalizaciji.
Dg.Hyipertensio art.labilis
Hiatus hernija.
Th.Češća kontrola TA i po potrebi antihipertenziva
Controloc a 20 mg, 1 tbl. Pola sata pre doručka po potrebi.
Kontrola kod interniste ili kardiologa po potrebi.

Nakon ovoga sam kupio digitalni merač pritiska i merio 15 dana uzastopce svakog dana u 17 časova. Pritisak je bio 120-80

13.10.2007.

Nelagodnost u grudima, zujanje u ušima, kao da mu je stao stomak, inače ima hijatus herniju i pije Conrtoloc.
TA:150-100 mmHg.Srčana radnja ritmična ubrzana
EKG:Sinusni ritam , f 100-min, bez patoloških promena.
Th.data propranolol pola tablete.
Th kod kuće Concor a 5 mg pola tablete ujutro pre jela i Controloc kao do sada.Kontrola TA kod nadležnog lekara.Kontrola lab.

Nakon ovoga sam odneo moj digitalni merač pritiska na proveru kod kardiologa i ustanovljeno je da radi odlično.Ponovo sam svakoga dana u isto vreme ali i ujutro oko 10 časova merio pritisak desetak dana i uvek je bio oko 120-80.

20.11.2007.

Tegobe u vidu pečenja u gornjem delu trbuha i grudima.U prilogu medicinska dokumentacija.TA: 140-100.Askultatorno nalay na srcu i plućima uredan.Abdomen b.o.Nema perif.edema.
EKG:s.r.fr.85-min,poz.R od V2 ( od ranije) , bez značajnijih promena Stsi T t.
Traže se CKMB, CK
Dg.Hiatus Hernija sliding.
Oesophagitis refluks
HTA oscilatoria.
Th.Controloc, t 20 mg 2x1 pola sata pre jela, 10 dana.
Kontrola kardiologa.

Dr.Gordana Veljović
Spec.interne medicine.

20.11.2007.

Lab.nalazi:CK:177
CK-MB: 11

22.11.2007.

Sadašnja bolest: avgusta 2005. lečen bolnički sa Dg.Hiatus hernija, ulkus bulbi duodeni i prolapsus valvulae mitralis.Pri toj hospitalizaciji radjena kompletna neivazivna dijagnostika srca , radjen test ergometrije prekinut u 2 minutu 4 stepena opterećenja.Test je bio negativan za koronarnu insufineciju.Od tada u više navrata imao retrosternalne tegobe ali nije bilo znakova ishemije miokarda.
Poslednji pregled 20.11. ove godine zbog istih tegoba radjeni kardiospecifični enzimi CK MB 11 , CK 177.Ordiniran Controloc tbl.

Fizikalni nalaz: TA: 120-85 mmHg.
Na srcu radnja ritmična, tonovi jasni.
U plućima vezikularno disanje, retki bronhitični krkor difuzno.
Jetra i slezina se ne pipaju.
Edema nema.
EKG:sin.ritam fr.80-min, leva pozicija,plitko negativan T u D-3, niži AVF, HLK nespecifične smetnje u repolarizaciji.
Dijagnoza:idem.
Terapija:Controloc tbl a 40 mg 1x1 ujutro , 4 nedelje, potom Controloc tbl a 20 mg 1x1 4 nedelje
Rupurur tbl pp
Xanax tbl a 0,25 mg 2x1
Kontrola za dva meseca.

Dr.Dušanka Ivanov
Internista-kardiolog

Ovom pregledu je prisustvovala i koleginica Dr.Dušanke Ivanov kojoj nisam upamtio ime ali je specijalista gastroenterolog i ona je predložila ovu terapiju.

U mećuvremenu sam na predlog jedne druge doktorke uradio i sledeće analize:

17.12.2007.

CT pregled grudnog koša

Na mekim tkivima i koštano zglobnim strukturama zidova grudnog koša se ne uočavaju patološke promene.Obostrano u pleurama bez tečnih koleksija.Plućni parenhim je obostrano kompletno ekspandiran. Ne uočavaju se zapaljenske konsolidacije , TU infiltracije, niti fokalne lezije parenhima druge etiologije.Traheobronhialno stablo je slobodno.U mediastinumu se ne uočavaju značajno uvećane lgl. Srce i krupni krvni sudovi mediastinuma su normalne morfologije.
Na presecima do nivoa nadbubrežnih žlezda jetra je homogena bez znakova dilatacije bilijanrog stabla. Obe nadbubrežne žlezde su normalne morfologije.
CT predleg grudnog koša bez patoloških promena.

18.12.2007.

Labarotorijski nalaz:

Leukociti:7,5.Eritrociti:5,41.Hemoglobin:166.Hamatokrit:o,491.MCV:91.MCH:30,6.MCHC:337.Trombociti:261.
Leukocitna formula:Segmentirani:62,6.Limfociti:32.Monociti:5,4.Sedimentacija:2.Fibrinogen:2,0.Glukoza:5.9.Holesterol:6,06.HDLholesterol:1.12.LDLholesterol:4,24.
Trigliceridi:1.57.Index ateroskleroze:3.78.Faktor rizika:5,41.
Ureja 3,5.Kreatinin:105.ALT(SGPT)30.AST(SGOT)31.
Alkalna fosfataza:123.Gama GT 23.Gvožđe:19,7.Urin:b.o.

24.01.2008.

Žali se na jake bolove u grudima .Leči se od HH.Pije Controloc.
U objektivnom nalazu kard. Je komp.srčana radnja ritmična. Tonovi jasni, nema šumova.abdomen.b.o.
EKG:sin.ritam, fr.100-min, levopozitivan, bez znakova sveže evolucije.TA:140-85. Upućen u lab.potom dež.internisti.
16,25h ,Subjektivno bez tegoba,Lab: CK-293, CK-MB 29.TA:125-85mmHg
Mirovanje.th.dosadašnja, kontrola ujutro sa nalazom CK, CK-MB,Troponin,pp i ranije.

Dr.Mladen Velinović Dr.Goran Vojinović
Specijalista internista specijalista interne medicine.nefrolog
Subspecijalista

25.01.2008.

Upućen od interniste od predhodnog dana sa kontrolnim vrednostima kardiospec.enzima.Od ranije med.dok. u prilogu.
Obj:TA: 135-95.Akcija srca ritmična, tonovi jasni.Na plućima normalan disajni šum.Abdomen:b.o.Nema aperif. edema.
EKG:s.r.fr.75-min,levogram,plitkonegativan T u D-3 i AVF, bez znakova evolutivnosti. Troponin-0,02,CKMB-39,CK-287.
Dg.Hiatus hernia sliding
Oesopha.refluks HTA oscilatoria.
Th.Controloc,t 20 mg 2x1 pre jela.
Lorazepam, t 1 mg uveče po potrebi.
Uraditi ERGO test!!!

Dr.Gordana Veljović
Spec.interne medicine.

Nakon ovoga sam otišao kod svog kardiologa koji Dr.Dušanka Ivanov
, koja me je pregledala i uradila EHO srca i rekla mi da nema nikakve potrebe da ponovo radim ERGO test. Evo njenog nalaza.

Sadašnja bolest:Lečen bolnički avgusta 2005. sa Dg. Hiatus hernija, ulkus bulbi duodeni i prolapsus valvulae mitralis.Pri toj hospitalizaciji radjena kompletna neivazivna dijagnostika srca i isključena koronarna bolest.Radjene gastroenterološke pretrage.Pije Controloc tbl. Skoro svakodnevno oseća pritisak u grudnom košu, a nekad samo probadanje u grudnom košu.U toku jučerašnjeg dana osetio snažniji bol u grudima koji je trajao sa prekidima oko pola sata. Radjeni su u bolnici kardiospecifični enzimi i troponin ( enzimi su bili blago povišeni a troponin u granicama normale).Kompletna biohemija bo.SE 2.

Fizikalni nalaz:TA: 125-90 mmHg.
Na srcu radnja ritmična, tonovi jasni.
U plućima nema propratnih šušnjeva.
Jetra i slezina se ne pipaju.

EHO: SRCA:
Aorta blago dilatirana u korenu sa očuvanom sistolnom separacijom veluma.Leva predkomora normalne veličine, prednji mitralni kuspis pokazuje lak pokret unazad u sistoli.
Leva komora normalne veličine šupljine sa normalnom debljinom zidova.Desne srčane šupljine i a.pulmunalis normalnih dimenzija.
Manje pleuroperikardijalne adhezije.
Color doppler:bo.EF 62%
EKG.Sin.ritam, fr.100-min, difuzne smetnje u repolarizaciji.
Dijagnoza:Idem.
Terapija:Concor tbl a 2,5 mg 1x1 ujutru
Xanax tbl a 0,25 mg 1+0+1
Kontrola za mesec dana.Jedanput godišnje uraditi UZ srca.

Dr.Ivanov Dušanka
Internista-kardiolog

Doktorka mi je rekla prilikom poslednjeg pregleda da mi je srce zdravo, da je ovaj prolaps verovatno urođen i da ne predstavlja problem ali se treba kontrolisati.Preporučila mi je Concor neko vreme da bi se sredio Fr.i vratio na normalu.
Dakle poštovani doktore ovo su moji nalazi.Trudim se da vodim normalan život.Imam predivnu porodicu,uspešan sam na poslu koji je jako odgovoran ( postoji velika doza „menadžerskog“, tj. direktorskog stresa).Pokušavam da ostavim cigarete.Međutim skoro svakodnevno imam gore navedene probleme u većem ili manjem obimu.Kada postanu prejaki ( pritisak ili bol u grudima) jednostavno se javim lekaru , jer nikada ne mogu biti siguran,( kada je to prejako), da li je kila ili nešto drugo u pitanju.
Molim Vas za savet .Da li imam problema sa srcem? Da li je samo kila u pitanju?
Da li su fizički problemi prouzrokovani možda i psihosomatski.Treba li da potražim pomoć psihijatra?Želeo bih da vodim normalan život ali mi ovi problemi ugrožavaju svakodnevne aktivnosti. Često i putujem po Srbiji zbog prirode posla ili sam u kancelariji, a problemi dodju iznenada. Problemi su uglavnom prisutni ujutro.Ređe predveče.Ne znam šta da preduzimam.Primetio sam da mi ponekad pomegne rtanjski čaj.Predlažu mi neke prirodne lekove poput soka od Kombuhe ili „nameštanje želuca“ kod ljudi koji to navodno znaju da rade.
Hvala unapred.
Odgovori