Prvo mi je ispala plomba a onda...

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Toothie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 14, 2008 7:01 pm

Prvo mi je ispala plomba a onda...

Post od Toothie »

Ljudi imam problem...

Pre jedno 2 nedelje ispala plomba (za vreme ručka...). Istoga dana otišao sam kod zubarke... Ona mi je pogledala zub, malo ga nešto čačkala, popravljala i na kraju stavila lek (čuo sam da je rekla da se zove ce-ha prva pomoć). Držao sam ga oko 3-4 dana (jer mi je tako bilo rečeno), i onda sam opet otišao kod zubarke, koja je ponovila proces i opet mi stavila taj isti lek. Rekla mi je da snimim zub, što sam i učinio, a žena koja ga je snimala je rekla da nema nikakvih upala na njemu. Posle još nedelju (a možda i nedelju i po) dana (ako se pitate zašto sam toliko dugo čekao odgovor je: nije im radila ona prokleta mašina!), tj. danas, došao sam opet. Ovoga puta mi je čačkala zub, popravljala ga (i dosta je bolelo, više nego prethodna dva puta), ali je stavila lek za ubijanje živca... Sada me boli... Ne baš mnogo, ali ipak boli i nervira me...

Šta će se desiti? Da li mi je zub poptuno upropašćen, i čijom krivicom (mojom ili zubarkinom)? :(
zubarka1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 11:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

nema razloga za paniku

Post od zubarka1 »

Umesto sto se ljutite idite i zahvalite se vasoj zubarki!
Naravno da ste vi krivi,jer ko zna od kad je taj zub kvaran i ko zna sta bi se na kraju desilo da plomba nije ispala-verovatno bi morali da ga vadite,ovako ta jadna zena koju vi kudite pokusava da vam ga sacuva!!!!
Naime verovatni ste imali Kerijes profunda complicata tj jako duboki karijes pa vam je ona ordinirala neki od preparata na bazi kalcijum-hidroksida da bi provocirala dentinogrnezu i stvaranje tercijarnog dentina tj . novi dentin koji bi "zalecio"karijes koji ste imali.
Ali ocigledni i pored njene dobre volje,a zato sto vi niste otisli na vreme na kontrolu pre nego vam je plomba ispala,ta terapija nije uspela pa ona sad pokusava da vam spase zu.Terapija treba da izglrda ovako:najpre toksavit ili caustinerf tj. taj lek za umrtvljivanje zivca,ti to sto vas malo boli to je normalno! Kasnije sledi endodontski tretman u narou poznat kao vadjenje zivca iglicama,posle punjenje kanala i definitivna plomba.Za sve to trebace bar jos dve posete stomatolog.Ali to nije nista srasno ako znate da ce vam taj zub biti spasen i da ce ostati u ustima i vrsiti nesmetano sve svoje funkcije kao i do sad.
Zato se jadnoj zeni zahvalite sledeci put umesto sto je grdite!! :-?
kat0404
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 8:17 am

Post od kat0404 »

Zubarka,malo si preterala.
Covek je odmah otisao,kada mu je ispala plomba.
Pravo pitanje,zasto je ispala?
Niko nije kriv..... :o
Toothie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 14, 2008 7:01 pm

Post od Toothie »

@zubarka

Izvinite ako sam vas nečime uvredio... Ovaj zub je bio kvaran i popravljen je. Stavljena je ploma i iznenadno je ispala (pre toga me nije boleo, niti se išta čudno dešavalo). Kod zubara idem redovno, i prošli put kada sam išao, nisu ni ništa rekli u vezi tog zuba. Usput, hvala vam puno na informacijama. :D

E sad... Desilo mi se još nešto... Jutros kada sam ispirivao zube vodom (hladnom), nekako sam je naglo u ustima izmućkao (ne znam kako bih se drugačije izrazio), i zub me je zaboleo na 20 sec i onda je bol prestao. Kada sam se vraćao iz škole, temperatura vazduha je bila takođe veoma niska, pa kad bih malo jače udahnuo isto bi me zaboleo zub (vrlo malo). Da li je ovo normalno? :-?

P.S. Lek mi inače i dalje stoji, zubarka je rekla da ga skida tek za 2 nedelje posle postavljanja.
kat0404
Aktivan član
Aktivan član

Post od kat0404 »

Te reakcije koje navodis ,mogu da se jave pod lekom.Ako ne budes imao jace i duze bolove ,javi se kada ti je zakazano.
Milka R
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm

Post od Milka R »

kat0404 napisao:Te reakcije koje navodis ,mogu da se jave pod lekom.Ako ne budes imao jace i duze bolove ,javi se kada ti je zakazano.
E,ovakve th i saveta sam videla samo na praxi i to je opravdano jer je bilo ratno doba! Ma,dajte ljudi,CHCM i toxaviti????!!!! "Putuj Evropo!" Dragi momce,preporucujem ti da odes u neku savremenu,privatnu ordinaciju.Znam da je skupo,ali ipak je zdravlje u pitanju.Tako su meni u srednjoskolsko doba menjali uloske sa lekom mesec dana svaki drugi dan pa kad su trebali da ga pune,preforsirali malo i ode gutaperka u sinus.Ma super,nema veze.Nedaj Boze da su mi rekli,otkud moze dr da pogresi?U Srbiji toga nema.Sada su mi u Nemackoj slucajno to otkrili,pa sam lepo operisala sinus jer je bio pun gnoja!E, to je tek za pricu!U Nemackoj se za te stvari ide na sud jer takve i slicne greske stomatologa se smatraju za teske telesne povrede!Zato ti preporucujem da menjas dr!Od srca ,pa neka se vredja ko hoce!
kat0404
Aktivan član
Aktivan član

Post od kat0404 »

Daj Milka,malo ,,oladi,,.
Ti sa tvojom Evropom i sta se tamo radi,nagledali smo se.Dete prvo zivi u zemlji Srbiji.
ko otrpi do kraja, spasice se
Milka R
Aktivan član
Aktivan član

Post od Milka R »

Gospodjo,imate problema sa vaspitanjem? Ili sami sa sobom? Vasa lupetanja o implantatima su vise nego smesna pa nisam nista rekla, a kamoli ovako nesto da napisem.Za sve sto kazem,imam argumente za razliku od vas.A sta ste vi po zanimanju?Da niste higijenicarka u nekom Domu Zdravlja pa ste nesto naculi o stomatologiji jer imate vise nego smesno razmisljanje a najveca bi bila katastrofa da ste neko iz struke.Nadam se da niste i verujem da ovakve ispade vise necete praviti... :lol:
kat0404
Aktivan član
Aktivan član

Post od kat0404 »

Hvala draga Milka ,sto si me potsetila na vaspitanje.Stvarno mi to nedostaje ovih dana,a vidim i ti si brzo podlegla tome.
Ne brini, ne mesam se u tvoju struku,ali stomatologija je nekada bila nauka a danas je komercijala.
Pozz. :lol:
ko otrpi do kraja, spasice se
Milka R
Aktivan član
Aktivan član

Post od Milka R »

:roll:
Odgovori